Sinaxar 15 decembrie 2015 Cine este sfântul pomenit azi. Minuni ce s-au întâmplat în timpul vieții lui

Sfântul Elefterie s-a născut în Roma într-o familie de nobili creştini. De mic a rămas orfan de tată fiind crescut numai de mama sa, Antia, care, potrivit tradiţiei, fusese botezată de către Sfântul Apostol Pavel.
 
Această a încredinţat creşterea şi educaţia singurului ei fiu lui Anichit, Episcopul Romei. Văzând marile daruri ale lui Dumnezeu care luminează sufletul copilului, episcopul l-a hirotonit diacon la vârstă de cincisprezece ani, preot la vârstă de optsprezece ani, şi episcop al Iliricului la vârstă de douăzeci de ani.

Acolo Sfântul Elefterie a atras pe mulţi la credinţa în Hristos învăţând şi propovăduind. De aceea, împăratul Adrian a ordonat comandantului Felix îl aresteze pe Sfântul Elefterie şi îl aducă la Roma. Sosind comandantul la Valona (Albania de astăzi), oraşul unde îşi avea scaunul episcopal Sfântul Elefterie, şi intrând în biserica, l-a văzut slujind pe acesta. Deodată inima lui Felix s-a schimbat, şi a trecut la creştinism.

Felix a primit botezul de la Sfântul Elefterie, apoi a plecat împreună cu acesta la Roma. Mergând înaintea împăratului, Sfântul Elefterie a mărturisit Hristos este Dumnezeul tuturor. Adrian l-a supus pe Sfântul Elefterie multor torturi: biciuiri, ardere pe pat de fier, aruncarea în smoală clocotită, şi arderea în cuptor de foc.
Dar Sfântul Elefterie s-a izbăvit din toate aceste chinuri cu puterea lui Hristos. Văzând minunile, Caribus, eparhul de la Roma, s-a ridicat şi a mărturisit şi el este creştin. Caribus a fost torturat şi apoi decapitat împreună cu Fericitul Felix.

La urmă, călăii imperiali au tăiat şi cinstitul cap al Sfântului Elefterie. Mama sa, Antia, a fost ucisă cu sabia pe când îmbrăţişa şi sărută pe fiul ei mort. Trupurile lor au fost mutate la Valona, unde şi astăzi se preaslăveşte Dumnezeu prin minunile care se săvârșesc la moaştele Sfântului Elefterie.
Sursă
: crestinortodox.ro

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce sărbătoare este pe 15 decembrie 2023 în Calendarul ortodox?

15 Dec 2023 1239

Calendar-Ortodox 15 decembrie - pomenirea Sfântului Mucenic Elefterie

15 Dec 2022 1026

Calendar ortodox În această lună, în ziua a cincisprezecea, pomenirea Sfântului Mucenic Elefterie

15 Dec 2021 1200