Sinaxar-16 aprilie Darul Invierii

Invierea Domnului nostru Iisus Hristos e un fapt istoric, deplin incredintat prin multiplele dovezi de necontestat. Ea este incadrata in rama precisa a istoriei timpului. Garantia ei o avem de la contem­poranii care L-au vazut pe Iisus Cel Inviat, I-au pipait ranile, au ospatat cu El, au auzit glasul invataturii Lui, nu numai intr-o clipa sau intr-o zi, ci vreme de patruzeci de zile.

"Puterea Invierii Lui", cum marturiseste Sfantul Pavel, e temelia divina a credintei crestinilor de atunci si de totdeauna. Convingerea in Inviere a zguduit sufletul omenesc, l-a luminat si i-a dat sperante eterne, pentru o cetatenie nu numai a pamantului, ci si a cerului!

Intr-adevar, Invierea nu a ramas numai o biruinta si un dar personal al Domnului nostru Iisus Hristos, ci e un dar pe care-l da fiecarui om de pe acest pamant. Nimeni nu va ramane de-a pururea cu trupul sub zavoarele pamantului. La Invierea cea de obste toti vom invia. Cu aceasta marturisire de credinta incheiem noi viata: "Astept invierea mortilor si viata veacului ce va sa fie, amin". Asa se incheie viata noastra, cu nadejdea invierii, nu cu aceea a mortii.

In lumina acestui crez, noi crestinii credem intr-un triumf al vietii. Nu prabusirea mortii este aceea care pecetluieste pe om in "Marea nefiintei". Pentru noi crestinii, cu cat apare mai zguduitoare tragedia acestei vieti cu prabusirile ei, cu atat e mai reconfortant triumful pe care ni-l daruieste Iisus Hristos Cel Inviat. Peste pacatele noastre care ne slabesc si ne ruineaza viata, peste dusmaniile oamenilor care ne duc la sfarmari, se revarsa puterea de lumina cereasca a unei biruinte divine, in care nu omul, ci Dumnezeu este totul.

Privim cu totii uluiti la cele ce au facut oamenii cu Iisus Hristos. L-au urmarit mereu in viata cu dusmanie pe Acela venit sa le aduca mantuirea; L-au batjocorit pe Binefacatorul lor; L-au lovit cu cruzime pe Acel ce venise sa scoata pe om de sub loviturile pacatului; L-au rastignit pe Acel ce venise sa dea viata tuturor; L-au dat mormantului pe Acel ce venise sa fie pururea cu oamenii, dar iata ca peste toate aceste rautati omenesti si-a revarsat Dumnezeu biruinta Invierii!

Invierea Domnuluie Darul care aduce permanent in omenire crezul lepadarii pacatului, care nu se incheie decat cu prabusire si suferinta. Pacatul e o retinere rusinoasa in incaperile intunericului, e calea tuturor ruinarilor! Numai Invierea e aceea care revarsa lumina din lumina lui Iisus Hristos si darul auzirii glasului Lui la invierea cea de obste.

In aceasta incredere a Invierii si-au dat viata cea pieritoare de pe acest pamant, martirii, pentru a fi pururea cu Iisus Hristos, cu aceasta incredere au adormit in Domnul crestinii cei din trecut, iar noi cei de astazi marturisim ca "salasul nostru cel vesnic este in ceruri".

In lumina acestui crez al Darului Invierii lui Iisus Hristos, impartasit de El tuturor, noi suntem numiti "fiii Invierii". Noi credem ca "salasluirea in noi a lui Hristos e nadejdea slavei" (Coloseni 1:26). De aceea, noi crestinii, mereu nazuim sa aducem o transformare a vietii noastre, dupa aceea a lui Iisus Hristos Cel Inviat din morti, facandu-ne vrednici de acest mare Dar al Invierii!

Parintele Vasile Vasilachi

(din volumul "De la Antim la Pocrov - marturii si marturisiri", publicat la New York in 1984)

Sursa: Calendar Ortodox


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotbaliști de la Farul Constanța, în echipa României Under-16 care a învins Franța, în deplasare

08 Mar 2024 893

Armata americană a distrus o rachetă anti-navă a rebelilor houthi

20 Jan 2024 763

Israel-Hamas Aproape 21.000 de persoane ucise în loviturile israeliene asupra Gaza

26 Dec 2023 707

Israel-Hamas Bombardamente intense ale Israelului asupra Fâșiei Gaza după expirarea armistițiului

02 Dec 2023 665

Gruparea Hezbollah susține că șapte dintre luptătorii săi au fost uciși în loviturile aeriene israeliene

10 Nov 2023 788

Echipa României a câştigat în premieră Cupa Mondială de minifotbal!

04 Nov 2023 914

Armata israeliană susține că a ucis câțiva înalți oficiali ai grupării islamiste Hamas

10 Oct 2023 897

Manchester City a câștigat Supercupa Europei, învingând Sevilla după penalty-uri

17 Aug 2023 756

UPDATE. Fotbal Echipa Under-19 a CS Năvodari s-a calificat în finala Campionatului Național. „Băieții au fost extraordinari“

23 Jun 2023 1318

Fotbal Sevilla a câștigat pentru a șaptea oară trofeul Europa League, după finala cu AS Roma

01 Jun 2023 1216

Campioana României, Farul Constanța, va întâlni Sepsi OSK Sfântu Gheorghe în meciul pentru Supercupa României

25 May 2023 2335

Crimă în cartierul Medeea Un bărbat din Constanța a fost condamnat definitiv la închisoare pe viață!

21 Jan 2023 9427

UPDATE Argentina a învins Franța la penalty-uri și a devenit campioană mondială! (GALERIE FOTO)

18 Dec 2022 3486

#ConstantaEsteBine Despre loviturile și ieșirile infrastructurii noastre energetice și termice

14 Dec 2022 1480

Mai multe explozii au fost auzite luni dimineaţă la Kiev

17 Oct 2022 1163