Sinaxar 19 ianuarie 2016 Fascinanta poveste de viață a sfântului despre care se spunea că săvârșea învieri

Despre Macarie cel Mare, cunoscut şi sub numele de Macarie Egipteanul, se ltie că este unul dintre marii Sfinţi Părinţi ai pustiei. A fost contemporan cu Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, Macarie era de origine egiptean, dintr-un sat numit Ptinapar, provenind dintr-o familie creştină foarte evlavioasă.
 
Părinţii lui l-au silit să se însoare, însă, el a fugit de viaţă lumească şi după moartea părinţilor săi, a ales să trăiască viaţă pustnicească.
Foarte de curând, Macarie a început să fie puternic ispitit de diavol prin felurite încercări, dar prin stăruinţă să şi dragostea cea mare pentru Hristos, fericitul a biruit şi s-a făcut pildă a vieţii îngereşti în trup.
Multe sunt pildele şi minunile săvârşite de Sfântul Macarie în lungă să vieţuire duhovnicească în pustie. Prin unele dintre ele s-a arătat că Sfântul căpătase de la Hristos putere şi asupra morţii, astfel încât fericitul Macarie s-a învrednicit a săvârşi învieri.
Astfel, întrucât într-o eparhie un episcop eretic începuse a răspândi o erezie care susţinea că Hristos a avut doar un trup aparent, episcopul dreptcredincios al locului l-a chemat pe Macarie pentru a stinge această rătăcire. Deşi Sfântul Macarie i-a arătat episcopului eretic prin cuvintele Simbolului credinţei că se află în înşelare, necredinţa acestuia a persistat, fortandu-l pe Cuvios să ruşineze rătăcirea aceluia printr-o minune dumnezeiască.
După o ora de stăruinţă în rugăciune, Macarie a înviat un om dintr-un mormânt şi nu vreunul mort de curând, ci unul mort de foarte mult timp. Cel înviat, neauzind de Hristos până la moartea să, a fost botezat de Macarie şi făcut ucenic al sau. Ucenicul a mai trăit trei ani de la învierea să din morţi.
În multe rânduri Macarie s-a luptat făţiş cu puterile necurate, dar cel mai bine vedem desăvârşirea acestui minunat sfânt în relatarea sfârşitului sau, în care se arată nesfârşită să smerenie:
Sursa: CrestinOrtodox.ro
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Calendar ortodox, 19 ianuarie 2024. Ce sărbătorim astăzi

19 Jan 2024 1376

Calendar ortodox 19 ianuarie 2023 Ce sfânt este sărbătorit joi?

19 Jan 2023 1266

Calendar ortodox 19 ianuarie - pomenirea cuvioşilor Macarie Egipteanul şi Macarie Alexandrinul

19 Jan 2022 906

Sinaxar 11 noiembrie 2015 Povestea sfântului devenit din ostaş ocrotitorul celor păgubiţi

11 Nov 2015 2658

Ce sfânt sărbătoresc creştin-ortodocşii astăzi

19 Jan 2015 1523