Sinaxar 24 septembrie 2015 Moaştele sfintei pomenite azi, de ortodocşi, au fost luna aceasta aduse, la Mangalia, de la Muntele Athos

Sfanta Mucenita Tecla este prima femeie martira pentru Hristos. In Sinaxarele Bisericii este socotita intocmai cu Apostolii. Sfanta Tecla s-a nascut in cetatea Iconiu, din parinti pagani. S-a logodit cu Tamir, un tanar de neam bun, in timpul in care la Iconiu sosise Sfantul Apostol Pavel, impreuna cu Varnava, ca sa predice Evanghelia.

Ascultand timp de trei zile si trei nopti cuvantarile acestuia, Tecla s-a convertit la crestinism si s-a hotarat sa duca o viata de feciorie.
Mama sa, auzind ca nu mai doreste sa se casatoreasca, a batut-o, a torturat-o si a infometat-o. Pentru ca nici dupa aceste chinuri nu a facut-o sa lepede credinta in Hristos, mama sa a dat-o pe mana judecatorului cetatii si a cerut sa o arda in foc, invocand ca ea nu este fiica ei, ci este „ramura uscata si blestemata odrasla“. A fost aruncata in foc, dar a iesit nevatamata.
Sfanta Tecla l-a urmat pe Pavel la Antiohia, iar aici un tanar si-a dorit-o sotie. Pentru ca a fost refuzat, acesta a acuzat-o in fata conducatorului cetatii ca este crestina. A fost aruncata la fiare, dar animalele nu s-au atins de trupul acesteia.
Primind binecuvantarea Sfantului Apostol Pavel, s-a retras intr-un loc pustiu, la Maloula, oras situat la 70 km vest de Damasc, in Siria. Pentru credinta ei, Dumnezeu i-a dat darul vindecarii bolnavilor, iar toti cei care ajungeau la pestera sa, primeau tamaduire de orice boala erau cuprinsi.
Vracii din Maloula i-au ridicat pe localnici impotriva ei. Dorind sa scape de rautatea acestora, Tecla s-a rugat si in urma rugaciunilor ei, stanca sa despicat si i-a devenit mormant.

Moaştele la Mangalia

Duminică, 6 septembrie, cu ocazia zilelor oraşului Mangalia, la Biserica „Sfântul Mina“, Înaltpreasfințitul Teodosie a primit o delegaţie de la Muntele Athos, care a adus moaştele Sfintei Muceniţe Tecla, de la Mănăstirea Cutlumuş.
 
Cu această ocazie s-a desfăşurat o procesiune solemnă pe străzile municipiului, de la Biserica „Sfântul Mina“ pe următorul traseu: sens giratoriu - şoseaua Constanţei - Primăria municipiului Mangalia - Biserica „Sfântul Gheorghe“.
Preoţii au purtat pe braţe moaştele Sfintei Muceniţe Tecla, precum şi cele mai reprezentative icoane din bisericile din Mangalia.
Alături de ierarh, preoţi şi credincioşi, la procesiune au fost prezenţi şi militari ai Forţelor Navale cu făclii aprinse.

sursa text sinaxar: crestin ordotox
sursa foto procesiune: callatispress
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.