Stiri calde

Situația pensionărilor din MAI. Ce propuneri au angajaţii

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar șef de poliție Monica Dajbog, a susținut astăzi, 22 septembrie, la sediul MAI, o declarație de presă referitoare la situația pensionărilor din MAI și la propunerile pentru întărirea autorității personalului MAI.

 
”În urma centralizării, s-a constatat că de la începutul anului până la data de 14 septembrie a.c., data până la care s-au aplicat prevederile legii pensiilor militare, care permiteau ca pensia să fie mai mare decât salariul, au ieșit la pensie aproximativ 7.200 de angajați MAI, față de 12.500 în anul 2016.
Dintre  cei  7.200,  4.000 sunt de la Poliția Română, 1.100 de la Jandarmerie, 700 de la Poliția de Frontieră, 680 de la Pompieri, iar restul de la alte structuri ale MAI.
Deficitul de personal s-a accentuat constant încă din 2015, ajungând la acest moment la 23.000 de oameni. Practic, funcționăm cu 85% din numărul de funcții – din 150.000 de posturi, fiind în plată aproximativ 127.000.
Pentru a vă face o idee, vreau să aveți în vedere următoarele:
În anul 2015 – au intrat în sistem 1.700 de angajați și au ieșit aproape 3.000
În anul 2016 – au intrat 5.000 și au ieșit 12.500
Anul acesta – au intrat 5.300 și au ieșit 8.000 (dintre care 7.200 cu drept la pensie).
Este evident că orice pierdere de personal, în condițiile unui deficit consistent, deja existent în sistem, se reflectă în activitatea ministerului.
Însă asta nu înseamnă că instituțiile din MAI – Poliția, Jandarmeria, Poliția de Frontieră sau Pompierii nu își desfășoară misiunile de zi cu zi cu responsabilitate și eficiență.", declară Monica Dajbog.


Măsuri pentru reducerea deficitului de personal

Pe termen scurt și mediu, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a aprobat un pachet de măsuri pentru reducerea deficitului de personal și întărirea autorității polițistului.

Unele dintre aceste măsuri sunt deja în aplicare:
Astfel, au fost suplimentate locurile din școlile de agenți și subofițeri într-o modalitate în care vom putea pregăti 2 promoții în fiecare an, alternând perioadele de scoală cu cele de practică.

În acest fel vom avea anual între 2.800 și 5.600 de agenți și subofițeri care vor termina școlile noastre, față de 1.500 în prezent.

Cele două promoții se vor afla în școală și în practică în mod alternativ. Astfel, când o promoție se află în școală pentru pregătirea teoretică, cealaltă se va afla în practică la unitățile operative.

Creșterea cifrei de școlarizare va permite ca încadrarea din sursă externă să se facă doar pentru ocuparea acelor funcții specializate pentru care nu asigurăm pregătire în școlile MAI.

De asemenea, perioada de școlarizare în școlile de agenți de poliție și subofițeri a fost redusă de la 2 ani la 1 an.

Primul efect va fi acela că promoția de agenți 2017-2018 va absolvi mai devreme, respectiv în decembrie anul acesta, iar din ianuarie 2018 aproape 1.500 de noi angajați vor intra în serviciu.

Următorul examen de admitere pentru școlile de agenți și subofițeri va fi organizat în luna ianuarie 2018.

Consolidarea nivelului de pregătire al polițiștilor

După finalizarea școlii, absolvenții vor putea urma cursuri de pregătire tactică, așa cum au fost cele organizate în ultimele 3 luni la nivelul Poliției Capitalei și care au privit pregătirea agenților de ordine publică și de poliție rutieră referitor la principalele proceduri polițienești: legitimarea, încătușarea sau blocarea în trafic. Aceste module de pregătire tactică sunt în desfășurare și la nivelul județelor.

Pachet pentru întărirea autorității personalului MAI
Alte propuneri care vizează întărirea autorității polițistului au fost deja prezentate sindicatelor și sunt în prezent în consultare internă la nivelul ministerului.
 
Cu referire la:
  • Transparentizarea unor proceduri prin introducerea lor în legea de funcționare și organizarea a Poliției, pentru a fi cunoscute și de cetățeni și pentru a evita astfel interpretările sau suspiciunile de abuz.
  •  Susținem, de asemenea, sancționarea mai drastică a refuzului de legitimare, în condițiile în care vom preciza clar care sunt situațiile în care polițiștii au dreptul să legitimeze un cetățean.
  • Împiedicarea polițistului de a pune în aplicare o procedură legală precum legitimarea sau conducerea la secție a unui cetățean, propunem să devină infracțiune.
  • De asemenea, propunem să devină infracțiune întrebuințarea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa polițiștilor!
  • În proiectul propus de MAI este prevăzută și introducerea unui mecanism prin care repetarea comiterii unor fapte, cu ignorarea avertismentului polițiștilor în cazul situațiilor în care se tulbură liniștea locatarilor din blocuri, să devină infracțiune.
  • Clarificăm, de asemenea, situațiile în care se poate utiliza forța, inclusiv prin folosirea mijloacelor neletale. 
În urma propunerilor primite din partea angajaților MAI, ministerul supune atenției publicului o serie de măsuri care au ca scop întărirea autorității polițistului, astfel:

1. Stabilirea precisă şi la nivel de lege a regulilor de intervenție ale poliţistului
Foarte puține persoane știu ce drepturi și obligații are polițistul român. Asta pentru că procedurile de intervenţie nu sunt accesibile cetățenilor. Fără a face foarte clare și cunoscute drepturile şi obligațiile poliţistului, dar şi ale cetățeanului în raport cu acesta, vor exista întotdeauna suspiciuni de abuz.

De aceea, o serie de proceduri cum ar fi: legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției, vor fi introduse în Legea de organizare şi funcţionare a Poliției Române.

2. Stabilirea unor instrumente de protecție fizică şi juridică a poliţiştilor
În orice procedură de intervenție, activitatea polițistului trebuie să se desfășoare în siguranță; acest lucru implică și existența cadrului normativ necesar, care să prevină o posibilă agresiune. Astfel, urmează a fi reglementate, cu mai mare precizie, regulile de utilizare a forței fizice şi a mijloacelor din dotare.
 
3. Împiedicarea polițiștilor de a pune în aplicare o măsură polițienească ar putea deveni infracțiune
Vedem tot mai des în spațiul public situații în care polițiștii încearcă să imobilizeze un agresor, iar acesta este ajutat, chiar scos din mâinile polițiștilor de prieteni sau oameni de pe margine. Am văzut cu toții filmări cu intervenții ale polițiștilor comentate de diverși indivizi de pe margine, care stabilesc dacă e bine sau nu ce face polițistul. E dreptul cetățenilor să comenteze, însă nu e normal ca aceste persoane de pe margine să intervină în acțiunea poliției și să împiedice punerea în aplicare a legii. Interacțiunea dintre cetățean și polițist nu trebuie să se transforme niciodată într-o negociere a legii. Propunerea este ca acele persoane care obstrucționează un polițist să aplice o procedură legală să fie sancționate penal.

4. Continuarea comiterii unor fapte, cu ignorarea avertismentului polițiștilor, în cazul scandalurilor, propunem să devină infracțiune
În cazul acelor scandaluri, petreceri în bloc sau nunți care se fac pe stradă și prin care se tulbură liniștea locatarilor și ordinea publică, vrem să dăm eficiență intervenției polițistului.

Sunt situații când un bloc întreg sună la 112 pentru a interveni polițiștii, iar după ce aceștia constată o contravenție și aplică o amendă, scandalul continuă. În astfel de cazuri, oamenii care au apelat la poliție au convingerea că autoritatea statului nu se poate impune în fața unora care nu au nicio jenă de a-i deranja pe toți ceilalți. Mulți dintre cei care organizează petreceri sau nunti în stradă preferă aplicarea repetată a unor amenzi, în locul încetării activității; din punctul lor de vedere, câteva sute sau mii de lei sunt nesemnificative și sunt chiar mulțumiți că răspund doar contravențional!

Vrem ca în asemenea situații, după ce Poliția constată un astfel de scandal și aplică o amendă dacă persoana continuă să deranjeze locatarii prin aceleași acțiuni ilegale, ignorând avertismentul Poliției, fapta să fie sancționată penal. Ignorarea acțiunii legitime a polițistului, refuzul de a înceta acțiunea care afectează pe ceilalți cetățeni, trebuie să fie sancționată mai drastic decât o face legea în prezent.

5. Creșterea cuantumului amenzilor contravenționale pentru refuzul de legitimare
Prin conduita sa, persoana desconsideră şi duce în derizoriu autoritatea poliţistului, care reflectă de fapt autoritatea statului şi interesul comunității. Refuzul de a da date cu privire la identitate obligă statul să consume resurse suplimentare (logistice, financiare şi umane) pentru identificarea persoanei; în acest timp, poliţistul nu poate interveni în alte situații care, cu adevărat, reclamă prezența sa.
 
6. Sancționarea prin instrumente de drept penal a celor care folosesc cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa polițiștilor în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu.
La acest moment Codul Penal sancționează ultrajul, care se referă la amenințări sau violenţe fizice. Considerăm că trebuie să introducem în sfera de protecţie a dreptului penal și violenţa non-fizică, ce constă în folosirea de cuvinte ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa polițiștilor, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu. Este o faptă gravă, ce afectează deopotrivă autoritatea statului, ordinea şi liniştea publică şi demnitatea şi reputația poliţistului, motiv pentru care trebuie pedepsită ca atare. De reținut că o conduită similară a poliţistului este sancționată penal, ca purtare abuzivă așa cum prevede articolul 296 din Codul Penal.

7. Creșterea sancțiunilor pentru ultraj și pentru uciderea unui polițist
MAI a trimis deja Ministerului Justiției o propunere de modificare a Codului Penal prin creșterea pedepselor pentru ultraj, ultraj judiciar, tulburarea ordinii și liniștii publice. De asemenea, pentru uciderea unui polițist, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, MAI a propus sancționarea cu detențiunea pe viață.

8. Achiziționarea de echipamente de protecție pentru polițiști
După tragedia de la Suceava majoritatea polițiștilor au acuzat lipsa unor elemente de protecție. Acum, după rectificarea bugetară, vom discuta cu polițiștii care sunt cele mai eficiente mijloace de protecție – vestele anti-înjunghiere, pistoale cu electroșocuri sau alte astfel de mijloace.

9. Introducerea unor module de pregătire fizică și tactică pentru polițiștii care acționează în stradă
Suntem conștienți că autoritatea nu se consolidează doar prin modificări legislative şi dotări tehnice, ci și prin modul în care este aplicată legea de către polițiști. De aceea, în programele de pregătire ale polițiștilor vom acorda prioritate pregătirii fizice și tactice a celor care acționează în stradă. Iar acest tip de programe de pregătire au început deja în București și în unele județe din țară.

Toate aceste propuneri, dar și altele venite din partea sindicatelor vor fi discutate începând de luni în grupuri de lucru alcătuite din specialiști din MAI și reprezentanți ai sindicatelor.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cutremur în România în această dimineaţă. Într-o zonă seismică unde au loc rar astfel de fenomene naturale

18 Nov 2018 477

Anunț de ultimă oră al Simonei Halep, despre noul antrenor

17 Nov 2018 689

Ce decizii au fost luate în AGOA Societăţii Şantierul Naval 2 Mai - S.A., Mangalia. Cine sunt administratorii provizorii numiţi în funcţie

17 Nov 2018 621

Protest în faţa locuinţei fostului ministru Florin Iordache. Ce mesaje au fost scrise pe gardul casei

17 Nov 2018 393

Copil de trei ani, căutat de poliţişti. Ce le-a spus mama băiatului oamenilor legii

17 Nov 2018 451

Clubul Sportiv „Poseidon“, Limanu -2 Mai, judeţul Constanţa, face angajări. Ce post este vacant

17 Nov 2018 365

Concurs internaţional de pian la Constanţa. Mai mulţi elevi ai Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa, printre premianţi (galerie foto)

17 Nov 2018 376

Un submarin al Forţelor Navale argentiniene a fost găsit la un an după dispariţia lui

17 Nov 2018 351

Constanţa. Zece nave sunt avizate pentru sosire în porturile maritime româneşti. Cele mai multe sunt pentru descărcare

17 Nov 2018 240

Apă de trandafiri, un remediu pentru tenul gras

17 Nov 2018 178

Bogdan Huţucă, interpelare către ministrul Culturii pentru protejarea monumentului Poarta Cetății Tomis. „Nu mai avizați distrugerea istoriei Constanței!“

17 Nov 2018 298

Editorial Primii fulgi de nea la Constanța. Suntem pregătiți de vremea rea?

17 Nov 2018 287

Cum au fost împărțite părțile sociale ale Black Sea Services după decesul asociatului Adrian Iancu

17 Nov 2018 502

FC Viitorul Mihai Georgescu Cluj-Napoca a reclamat SSC Farul Constanţa la FRF. Care e mărul discordiei

17 Nov 2018 900

Firma Sea Container Services nu mai este asociată în societatea Property Development. Cui au fost cedate părțile sociale

17 Nov 2018 571

Lucrări de demolare la un imobil de pe strada Mihai Viteazu, vizavi de Consulatul General al Federației Ruse din Constanța (galerie foto)

17 Nov 2018 755

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Prima zi de școală din viața lui Petre Frangopol. „Tu ai nume grecesc, dar ești român“

17 Nov 2018 431

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Dansuri și cântece tătărești (III)

17 Nov 2018 480

Atenție șoferi Polei pe mai multe artere rutiere din judeţul Tulcea

16 Nov 2018 289

Meciul anului 2018, desemnat de WTA Finala Simonei Halep de la Montreal

16 Nov 2018 494

Primăria Constanţa Mai multe echipe acţionează pentru verificarea și curățarea receptorilor pluviali

16 Nov 2018 233

Constanţa. Sancţiuni aplicate de Poliţia Locală. Ce nereguli au constatat agenţii

16 Nov 2018 292

UPDATE Avertizare nowcasting pentru judeţele Constanţa şi Tulcea. Meteorologii mai spun că până duminică vremea va fi foarte rece în sud-est

16 Nov 2018 3370

Interviu online cu arhidiaconul Iulian Dumitru, dirijorul Coralei Ortodoxe „Armonia“ „Consider că între muzică şi credinţă este o simbioză perfectă“ (galerie foto + video)

16 Nov 2018 2039

Asociația „Verde Urban“ a reclamat la Garda Națională de Mediu probleme importante sesizate de-a lungul timpului în Constanța. Halucinantul răspuns primit! (galerie foto + document)

16 Nov 2018 260

CS Medgidia joacă vineri în Liga a 3-a, întâlnind echipa de pe locul patru

16 Nov 2018 463

Controversa de la Școala Navală Ofițer sau gentleman? (galerie foto)

16 Nov 2018 597

SSC Farul joacă sâmbătă cu Luceafărul Oradea la Constanţa Petre Grigoraş - „Adevăraţii suporteri vin în momentele dificile“

16 Nov 2018 748

UAT Năvodari, obligată să restituie firmei Recon şi Doje SRL peste 100.000 de lei

16 Nov 2018 372

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre sfârșitul lumii, cutremure și cina în familie (II)

16 Nov 2018 534

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Haig Acterian - povestea de dragoste desprinsă din tragediile shakespeariene

16 Nov 2018 451

Fostul şef al Poliţiei Mangalia, exclus din PSD şi din CL Costineşti pentru indisciplină, spune că decizia partidului îi prinde bine - „Nu mă mai regăsesc în partidul condus de Dragnea!“

16 Nov 2018 1624

Se strică vremea în toată țara. Lucrătorii MAI, pregătiți să intervină în sprijinul cetățenilor

15 Nov 2018 238

Incendiu violent la o fabrică de mobilă. Mai multe echipaje de pompieri intervin. Patru hale, cuprinse de flăcări

15 Nov 2018 299

D.G.A.S.P.C. CONSTANȚA scoate la concurs mai multe posturi

15 Nov 2018 2360

Guvernul a decis ca 11 localități din România să devină staţiuni turistice de interes local. Care sunt acestea

15 Nov 2018 508

Noi abonamente pentru UNTOLD 2019 scoase la vânzare. Cât va costa un abonament

15 Nov 2018 205

Caz fără precedent. O tânără din Constanța a cerut ajutorul polițiștilor pentru a se căsători cu iubitul ei. Femeia a ajuns după gratii

15 Nov 2018 2425

Astăzi e ziua de naştere a lui Petre Grigoraş, antrenorul SSC Farul. Cel mai frumos cadou, victoria, sâmbătă, cu Luceafărul Oradea

15 Nov 2018 521

Constanţa. Mai mulţi abonaţi, fără apă caldă şi căldură

15 Nov 2018 364

Consumatorii din Techirghiol, fără apă potabilă

15 Nov 2018 278

Constanţa. Unde va fi înmormântat agentul-şef Nicolae Flerea, stins din viaţă la doar 44 de ani (galerie foto)

15 Nov 2018 2859

Conferinţă Naţională. 100 de ani de la nașterea Părintelui Constantin Galeriu, unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai Ortodoxiei Române

15 Nov 2018 307

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre căsătorie, porecle și anecdote obscene (I)

15 Nov 2018 1106

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 645

Editorial În prag de Centenar. Cum marcăm corect Marea Unire

15 Nov 2018 272

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 978

Interviu live Ileana Şipoteanu vă invită la un altfel de spectacol. Cu muzică bună, poezie rafinată şi dans copleşitor

15 Nov 2018 941

Ambasadorul agreat al Japoniei, Hitoshi Noda, primit de Teodor Meleșcanu (galerie foto)

14 Nov 2018 284

Târg de bunătăți la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Năvodari, cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

14 Nov 2018 308