Slujbă de comemorare a echipajului unei aeronave distruse în al doilea război mondial la Mihail Kogălniceanu (galerie foto)

MEMBRI ai Forțelor Aeriene Regale (RAF), care se află în prezent în România pentru o misiune NATO, au participat duminică  la o slujbă de comemorare a echipajului unei aeronave distruse în al doilea război mondial, au transmis reprezentanți ai Royal Air Force. 
 
Militari ai 135 Expeditionary Air Wing (EAW), de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din sudul României, s-au alăturat localnicilor să-și arate împreună respectul față de acest echipaj. Printre cei care au fost prezenți, s-au numărat și membri ai Forțelor Navale (RN) și ale Armatei Britanice, care au călătorit de la diferite locații de dislocare din România pentru a lua parte la această ceremonie.
 

Ambasadorul britanic din România, Mr Paul Brummell, s-a prezentat de asemenea la această slujbă religioasă, care a avut loc la Biserica Ortodoxă din sat. În discursul său pentru localnicii și personalul militar de toate gradele prezente, a zis: "Este o onoare deosebită să fiu astăzi aici, să ne amintim cu mândrie și cu tristețe de sacrificiul făcut de membrii echipajului de bombardiere al RAF care au murit în Comana în 1944. Pentru noi toți cei ce reprezentăm comunitatea britanică și Forțele Armate aici, este o onoare să fim cu voi astăzi să ne reamintim de curajul celor cinci membri ai RAF care au murit în bombardierul Wellington în mai 1944, și un tribut deosebit pentru oamenii din Comana, care au arătat o compasiune desăvârșită în îngrijirea lor de echipajul de zbor decedat. Faptul că putem să comemorăm aceste două acte nobile este o dovadă a prieteniei strânse care ne unește. "

 
Deși au făcut parte din alianța opusă în timpul războiului, sătenii au recuperat trupurile de la locul prăbușirii și i-au înmormântat creștinește la mănăstirea locală.
 

Comandantul 135EAW, Wing Commander Chris Ball a adăugat: "Faptul că pot fi alături de localnicii din Comana la ceremonia de astăzi, precum și de personalul RAF, RN și Armatei Britanice, aflate în prezent în operațiuni în România, este cu adevărat o onoare. Aceasta este o poveste exemplară care arată legătura strânsă de prietenie dintre cele două națiuni, iar faptul că este încă sărbătorită, este un simbol al modului în care această relație a rezistat. Este un mesaj plin de bucurie că, chiar și în mijlocul unui război, pierderi și greutăți, omenirea și compasiunea continuă să prevaleze."

 
Ceremonia a fost organizată de omul de afaceri Gelu Palamaru, mama lui fiind cea care a fost martor la prăbușire. Fiind în flăcări și îndreptându-se direct spre sat, pilotul a reușit să schimbe cursul avionului lovit în ultima clipă către mlaștinile din apropiere.
 
Bombardierul Wellington de la Escadrila 150 a fost doborât de către trupele germane.antiaeriene în noaptea de 6/7 mai 1944, în timpul unei misiuni de bombardament de la Amendola din Italia, până la câmpurile petrolifere din România, de lângă Ploiești.
 
În 1946, trupurile celor cinci militari: Warrant Officer Stanley Clarke și Sergeants Leonard Cox, Robert Scott, George Vaughn și Clifford Walker au fost dezgropați și mutați în cimitirul militar britanic din Tâncabești, de lângă București.
 
Această poveste emoționantă a fost necunoscută în afara zonei Comana pâna când, la începutul anului 1990, imediat după căderea regimului comunist, au fost redesoperite resturile aeronavei.
În luna mai a acelui an, locuitorii Comanei au ținut o ceremonie religioasă ortodoxă comemorativă în cinstea echipajului la mănăstirea unde trupurile au fost prima data înmormântate. Ceremonia are loc în fiecare an, atrăgând sute de localnici, politicieni români și personalul Ambasadei Britanice

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN Misiune umanitară executată de Forțele Aeriene Române

02 Oct 2023 785

O aeronavă militară de transport a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române (FOTO)

29 Sep 2023 746

Forțele Aeriene Române transportă zeci de tone de ajutoare în Libia pentru a sprijini victimele inundațiilor

18 Sep 2023 700

MApN Forțele Aeriene Române au început transportarea ajutoarelor umanitare către Libia

16 Sep 2023 808

Mesajul lui Cătălin Predoiu de Ziua Aviației Române. „Avem datoria de a moderniza România“

20 Jul 2023 723

Forțele Aeriene Române sărbătoresc Ziua Aviației! Ultimele date despre eveniment

20 Jul 2023 632

MApNDetașament de pompieri români transportați de Forțele Aeriene Române în Grecia

19 Jul 2023 452

Se apropie Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene! Iată cele mai noi date despre eveniment

18 Jul 2023 1004

Ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române (VIDEO)

15 May 2023 1066

Misiune umanitară Pacient cu arsuri, transportat în Germania cu o aeronavă MApN

24 Apr 2023 889

Salvatorul Constanței 112 ani de la nașterea lui Horia Agarici

06 Apr 2023 36105

Comandamentul Flotei, la 127 de ani de la înființarea Diviziei de Mare (GALERIE FOTO)

24 Feb 2023 1150

Reprezentanții Forțelor Navale Române, pe podium la Campionatul militar de taekwondo

12 Dec 2022 1308

O nouă misiune externă de Poliție Aeriană Întărită sub comandă NATO pentru Forțele Aeriene Române

27 Nov 2022 1368

Noi piloți de F-16 pentru Forțele Aeriene Române. Mărturiile celor trei

16 Jul 2022 1335