Dosarul ”Diaspora”. Soarta lui Titus Corlățean este astăzi la mâna senatorilor

Senatorii vor fi nevoiți astăzi să voteze în plen cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva fostului ministru Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu în Dosarul Diaspora.
 
Votul vine la mai bine de o lună de la primirea solicitării procurorilor şi după un vot negativ primit deja. Cinci senatori din Comisia juridică au avizat negativ marţea trecută cererea DNA de începere a urmăririi penale împotriva lui Corlăţean, trei pentru şi un vot a fost nul.
 
Raportul Comisiei juridice va ajunge în plen, care este for decizional, în această după-amiază, după cinci săptămâni de tergiversări.
 
Scrisoarea Parchetului cu cererea de începere a urmăririi penale faţă de senatorul Corlăţean pentru abuz în serviciu şi împiedicarea exercitării drepturilor electorale a ajuns la Senat în 16 mai, însă procedurile din Senat au fost întârziate de vacanţa pentru campania electorală, deşi Biroul Permanent a fost convocat de două ori.
 
Dosarul a fost trimis de Biroul Permanent (BP) al Senatului la Comisia juridică în 7 iunie, la a treia convocare pe această temă. Senatul a amânat de două ori discutarea solicitării DNA deoarece şedinţa BP nu a întrunit numărul necesar de membri prezenţi, motivul invocat fiind acela că mulţi aleşi sunt plecaţi în campanie electorală.
 
Membrii PSD şi-au exprimat susţinerea pentru fostul ministru. Liderul PSD Liviu Dragnea s-a declarat mirat că s-a ajuns la Titus Corlăţean în această speţă, iar fostul premier Victor Ponta a declarat că decizia CCR privind abuzul în serviciu îl scapă pe fostul său subordonat de răspundere penală. Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a arătat că "dacă cineva a profitat de pe urma întregului scandal care a fost generat de aglomeraţia la secţiile de votare, atunci ar trebui să fie Klaus Iohannis cel care a beneficiat de pe urma aşa-zisului abuz în serviciu făcut de Titus Corlăţean".
 
Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pe numele lui Titus Corlăţean, fost ministru al Afacerilor Externe, pentru fapte de abuz în serviciu şi împiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis îndeplinind funcţia ministerială.
 
Procurorii au apreciat că urmare a limitării accesului la secţiile de votare din străinătate a avut drept consecinţă creşterea procentajului total de voturi favorabile obţinute de candidatul susţinut de partidul din care făcea parte, "în condiţiile în care comportamentul electoral al cetăţenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv".
 

DNA susţine că dreptul de vot cetăţenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât şi prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulţi dintre titularii dreptului la vot să renunţe la exercitarea acestuia.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ianis Hagi, întâlnire cu senatorul Titus Corlățean. „Fiecare cu drumul său“

17 Oct 2023 1237

Legea carantinei şi izolării a trecut de Parlament

16 Jul 2020 2001

Raportul oficial despre prăbuşirea avionului MH 17 a fost declasificat (document)

12 Feb 2020 2165

Știați că …. Politicianul Titus Corlățean împlinște vârsta de 52 de ani

11 Jan 2020 3599

Președintele Iohannis nu va accepta propunerea de numire a lui Titus Corlăţean ca membru al Guvernului

30 May 2019 1796

Surse. Preşedintele Klaus Iohannis nu îl va accepta pe Titus Corlăţean ca membru al Guvernului

29 May 2019 1522

Titus Corlățean, prezent la reuniunea interparlamentară „Stadiul dezbaterii privind Viitorul Europei”, la Bruxelles

11 Oct 2018 1699

Senatorul Titus Corlățean, ales vicepreședinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

23 Jan 2018 1746

Corlățean despre asasinarea lui Karlov „E de așteptat o reacție foarte dură a Rusiei”

19 Dec 2016 1920

Preşedintele Iohannis - "Votul dat astăzi în Senat reprezintă un semnal negativ pe care Parlamentul îl dă"

21 Jun 2016 1950

UPDATE Titus Corlățean NU poate fi urmărit penal

21 Jun 2016 1851

UPDATE DNA cere sesizarea Parlamentului pentru începerea urmăririi penale față de Titus Corlățean

16 May 2016 2243

Participarea domnului senator Titus Corlățean la Conferința interparlamentară organizată de Comisia pentru politică externă (AFET) din cadrul Parlamentului European – 23 februarie 2016

24 Feb 2016 1508

Întrevederea domnului senator Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale Comune a Parlamentului României pentru aderarea României la Schengen

04 Feb 2016 1549

Un constănțean în fundația lui Ponta "Black Sea Regional Projects 2020". Cum îl cataloga Mazăre în 2008

24 Jan 2016 3109