Stiri calde

Șoferi de tir folosiți drept călăuze pentru a aduce droguri de mare risc în România. Cum funcționa gruparea infracțională destructurată de procurorii DIICOT

La data de 13.09.2017 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților NEGREA Marius-Viorel și COCIOBEA Alexandru, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și de mare risc.
 
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în luna decembrie 2016, inculpatul Negrea Marius Viorel a constituit împreună cu inculpații Z. F. și S. C. G. (cercetat de autoritățile germane), la inițiativa sa, un grup infracțional organizat, ce a acționat de pe teritoriul României dar și din străinătate, în cadrul căruia fiecare trebuia să desfășoare activități specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc și de mare risc până la destinatar, precum și predarea lor la destinație, pentru a obține importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (Ketamină și cannabis) și de mare risc (cocaină).
 
Din cercetări, a reieșit că inculpatul Negrea Marius Viorel, liderul grupării, a avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie.
 
Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiți conducători de autotrenuri cetățeni români, angajați la diverse companii de transport.
 
Astfel, inculpatul a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantității de aproximativ 36 kilograme cocaină și transportul către destinatarii din Marea Britanie. Pe traseu, la data de 17.02.2016, în localitatea Golborne, Warrington, autoritățile din Marea Britanie (National Crime Agency) l-au depistat și arestat pe un cetățean român în momentul în care a primit 18 kilograme cocaină de la doi șoferi ai unui autotren. Cu ocazia percheziționării autotrenului condus de către cei doi șoferi din Olanda/Belgia până în Marea Britanie, autoritățile britanice au mai găsit 18 kilograme cocaină. Inculpatul Negrea Marius Viorel l-a sprijinit pe cetățeanul român arestat de către autoritățile britanice, prin angajarea unui avocat precum și cu sume de bani pentru familia sa, pentru a-l vizita la locul de detenție.
 
De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantității de aproximativ 54 kilograme ketamină și transportul către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, la data de 22.02.2017 inculpatul Z. F. s-a deplasat din Olanda în Belgia cu un autoturism iar în parcarea unui supermarket din Veurne a preluat de la reprezentantul furnizorului ce a ajuns în parcare cu o autoutilitară înmatriculată în Olanda, trei genți sport de culoare neagră în care se afla cantitatea de ketamină, ambalată în 52 pachete, învelite în folii din plastic, transparent.
 
Ulterior, inculpatul Z. F. le-a introdus în același autoturism pe care l-a condus într-o zonă industrială din apropierea localității Veurne, unde i-a predat cele trei genți cu droguri unui cetățean român, șofer al unui autotren înmatriculat în România.Șoferul autotrenului le-a depozitat în cabină după care s-a deplasat către Marea Britanie, unde urma să le predea destinatarului, sub îndrumarea inculpaților Negrea Marius Viorel și Z. F.
 
La data de 22.02.2017, în jurul orei 18:20 (ora Franței), lângă localitatea Dunkerque (la terminalul Ferryboat Loon-Plage 59 pentru curse regulate între Franța și Marea Britanie — Dover), autoritățile vamale franceze au descoperit în cabina autotrenului cele trei genți cu aproximativ 54 kilograme ketamină, împrejurări în care șoferul autotrenului a fost arestat, fiind condamnat de către instanța de fond la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu executare.
 
S-a mai reținut că inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat un alt transport către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, a preluat din Spania, de la furnizori, prin intermediul a doi cetățeni români, (cercetați de autoritățile spaniole) cantitatea de 6,5 kilograme cannabis. Inculpatul a coordonat transportul către destinatarul din Germania, sens în care, conform înțelegerii prealabile, doi șoferi, cetățeni români, care au aderat la acest grup infracțional organizat, au preluat cantitatea de droguri urmând să o transporte în Germania.
 
La data de 0l.03.2017, în localitatea Junquera, din Spania, aflată în apropierea graniței cu Franța, lucrătorii de la Guardia Civil au depistat respectiva cantitate de 6,5 kilograme cannabis, aflat într-o sacoșă, disimulată în interiorul remorcii cu lămâi ce urmau să ajungă în România, droguri destinate inculpatului S. C. G aflat pe teritoriul Germaniei.
 
De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, cât și transportul către destinatarii din Marea Britanie, a cantității de aproximativ 12 kilograme cocaină. În acest sens, inculpatul Z. F. s-a întâlnit cu transportatorul pentru a-i da instrucțiuni iar la data de 26.05.2017, în jurul orei 15:45, șoferul unui autotren înmatriculat în România a intrat pe teritoriul Germaniei, dinspre Olanda, staționând pe raza localității Viersen din Germania. La data de 27.05.2017 a intrat pe teritoriul Belgiei de unde a preluat cantitatea de cocaină, iar ulterior a trecut în Franța continându-și traseul până în jurul orei 18:50 când s-a înregistrat la ferryboat-ul din localitatea Dunkerque pentru a se deplasa către Dover, Marea Britanie.
 
În jurul orei 21:45, după ce a coborât de pe ferryboat cu autotrenul menționat, a fost oprit pentru control de către UK Police Border, ocazie cu care în patru cutii cu batoane de ciocolată aflate în semiremorca sigilată au fost găsite 12 pachete înfășurate în bandă adezivă în care se afla cantitatea de 12 kilograme de cocaină, împrejurări în care șoferul autotrenului a fost arestat de către autoritățile britanice.
 
Față de inculpatul Cociobea Alexandru s-a reținut că în luna ianuarie 2017 a aderat la grupul infracțional organizat constituit în luna decembrie 2016 de către inculpații Negrea Marius-Viorel, Z. F. și alții, grup infracțional organizat pe care l-a sprijinit prin acțiunile sale de pe teritoriul României dar și din străinătate.
 
În luna februarie 2017 inculpatul a recrutat doi cetățeni români pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracțional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9500 euro). În cadrul grupului infracțional organizat, cu intenție, inculpatul a ajutat la traficarea a cantității de aproximativ 21 kilograme cocaină, prin sprijinul acordat conducătorului unui autotren, cetățean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autoritățile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptușeala unei canapele, cantitatea de cocaină.
 
Cercetările au fost inițiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activității infracționale a fost demarată o cooperare internațională, prin intermediul Eurojust și Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia și Olanda.
 
Astfel, în aceeași cauză, pentru documentarea activității infracționale, s-a acționat simultan în Germania, în Marea Britanie și în Olanda.
 
Acțiunea desfășurată în Germania s-a finalizat cu reținerea a doi cetățeni români și a unui cetățean german, care i-au sprijinit în confecționarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.
 
În Marea Britanie a fost reținut un cetățean străin cu statut de refugiat care a asigurat distribuția drogurilor în această țară.
 
Autoritățile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetățean român.
 
În Olanda a fost efectuată o percheziție solicitată de către autoritățile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.
 
Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autoritățile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) și contrabandă cu țigări, membri ai aceleiași grupări.
 
Până la data acțiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina și 55 de kg. de cocaină de către autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie.
 
Inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.
 
La acțiune au participat și polițiști ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale — Inspectoratul General al Poliției Române polițiști din cadrul din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, serviciilor de combatere a criminalității organizate Bistrița Năsăud și Neamț precum și din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița Năsăud, Alba și Neamț.
 
Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul S.R.I.
 

”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție” - au transmis procurorii DIICOT. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mega-dosar instrumentat de DIICOT Constanţa. Peste 50 de percheziţii. 13 persoane au fost trimise în judecată

13 Oct 2018 1739

Oficial de la DIICOT. Suspecții din dosarul celei mai mari cantităţi de droguri descoperite în România condamnați definitiv la Constanța (document)

09 Oct 2018 1008

Bărbat, arestat preventiv pentru trafic ilicit de droguri de risc după ce ar fi cultivat cannabis (document)

08 Oct 2018 455

Descoperire incredibilă a polițiștilor la perchezițiile domiciliare. Bărbat, arestat preventiv

03 Oct 2018 345

Percheziții pentru destructurarea grupărilor infracționale, desfășurate de Poliţia Română și DIICOT

27 Sep 2018 298

Inculpaţi, reţinuţi pentru trafic de droguri. Ce au stabilit anchetatorii (galerie foto)

27 Sep 2018 333

Tânăr din Constanţa, arestat pentru trafic de droguri de mare risc

27 Sep 2018 1352

Bărbat suspectat de trafic de droguri, reţinut de procurorii DIICOT. Ce acuzaţii i se aduc (document)

26 Sep 2018 360

Descinderi la suspecți de trafic de substanţe cu efect psihoactiv. Ce au găsit polițiștii la locuințele suspecților

25 Sep 2018 267

Jurnalişti implicaţi într-un dosar de trafic de droguri. Procurorii DIICOT au deschis o anchetă în acest caz

14 Sep 2018 380

Suspect de trafic de droguri reţinut de procurorii DIICOT. Ce au stabilit anchetatorii

14 Sep 2018 365

Inculpaţi, reţinuţi pentru trafic internaţional de droguri (document)

14 Sep 2018 433

DIICOT. Bărbat, reţinut pentru că a înfiinţat o cultură de cannabis (video)

14 Sep 2018 402

Poliţia Română Reținuți pentru trafic de droguri de mare risc (galerie foto)

12 Sep 2018 356

DIICOT Trafic ilicit de droguri. Află cine au fost reţinuţii

11 Sep 2018 588

Un DJ care organiza petreceri în Constanţa, menţinut în arest

07 Sep 2018 1124

Care sunt acuzaţiile Un tânăr DJ, care organiza petreceri în Constanţa, arestat la cererea procurorilor DIICOT

30 Aug 2018 542

DJ care organiza petreceri tehno în cluburi din Constanța, reținut de procurorii DIICOT pentru trafic de droguri. Ce au constatat anchetatorii (document)

29 Aug 2018 2287

Cetăţean italian, în arest la Constanţa. Care sunt acuzaţiile procurorilor DIICOT

25 Aug 2018 550

Român, anchetat pentru terorism în Italia

21 Aug 2018 342

DIICOT. Tânăr de 20 de ani, arestat preventiv pentru deţinere şi trafic de droguri

21 Aug 2018 516

DIICOT Constanţa. 53 de infracțiuni de trafic și deținere de droguri de risc, constatate în ultimele cinci zile (galerie foto)

20 Aug 2018 1817

DIICOT Acțiune pentru combaterea traficului de droguri în sudul litoralului. Tânăr, depistat în timp ce vindea droguri

13 Aug 2018 1452

S-a lăsat cu ani grei de închisoare Pasiune adevărată! Ce au găsit mascaţii de la DIICOT în casa unui constănţean

09 Aug 2018 777

DIICOT. Membrii unui grup infracțional organizat specializat în trafic de droguri, reţinuţi (document)

08 Aug 2018 1716

Trei tineri din Constanţa, arestaţi pentru trafic de droguri de mare risc, cer să fie eliberaţi

08 Aug 2018 588

UPDATE. Suspecți de trafic de droguri reținuți de procurorii DIICOT Constanța. Ar fi încercat să vândă droguri pe raza stațiunii 2 Mai - Vama Veche (document)

06 Aug 2018 1101

Fabrică de bani falşi (EURO) S-au făcut zeci de percheziţii. Ce spun cei de la DIICOT

01 Aug 2018 1351

Flagrant în Portul Tomis. Cetăţean ceh, arestat preventiv şi menţinut în spatele gratiilor

27 Jul 2018 588

DIICOT. Percheziţii la persoane bănuite de trafic și consum de droguri de risc

24 Jul 2018 631

Revista presei locale

21 Jul 2018 497

Flagrant în parcarea unui club de fiţe din Mamaia Mascaţii au „întrerupt“ o tranzacţie importantă. Peste 1.000 de pastile de ecstasy

20 Jul 2018 2277

Jurnalist cunoscut, audiat la DIICOT într-un dosar de trafic de droguri. Cine sunt celelate persoane audiate în dosar

16 Jul 2018 823

Trei persoane, reţinute de procurorii DIICOT în dosarul cocainei pentru VIP-uri. Mai multe vedete au fost audiate

13 Jul 2018 1042

Percheziții la suspecți de trafic de droguri. Mai multe suspecte cercetate. Drogurile erau comandate pe internet („dark net”)

11 Jul 2018 783

DIICOT. Bărbat, reținut pentru trafic de droguri de risc şi mare risc. Drogurile erau procurate cu monede virtuale (document)

06 Jul 2018 1147

DIICOT. Bărbați, reținuți pentru introducerea în ţară de droguri de mare risc şi trafic de droguri (document)

27 Jun 2018 866

Decizie definitivă! Pedeapsa capitală, pentru cetățeanul român condamnat în Malaysia, pentru trafic de droguri. Mai este, totuși, o speranță

27 Jun 2018 442

DIICOT. Bărbați, reținuți după ce au introdus în țară droguri de mare risc procurate din Olanda (document)

25 Jun 2018 1532

Fuga are picioare scurte. Acuzați de trafic de droguri și tentativă de omor, prinși de polițiști

23 Jun 2018 780

Percheziții la suspecți de trafic de droguri. Trei persoane, printre care și un minor, au fost reținute

22 Jun 2018 1291

DIICOT. Inculpaţi bănuiţi de trafic de droguri, prinşi în flagrant delict. Efectuau transporturi de cannabis din Spania (document)

22 Jun 2018 483

Percheziţii la suspecţi de trafic de droguri de risc. Mai multe persoane au fost conduse la audieri

20 Jun 2018 557

Pericol în trafic. Sute de şoferi beţi depistaţi în trafic în doar câteva zile. Poliţiştii au depistat şi conducători auto sub influenţa drogurilor

20 Jun 2018 400

Grupare bănuită de trafic de droguri de mare risc, reţinută de procurorii DIICOT (document)

18 Jun 2018 798

DIICOT. Percheziții la persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc. Ce au constatat procurorii (galerie foto)

16 Jun 2018 1511

DIICOT. Trafic de droguri de risc introduse în țară de doi suspecți din Maramureș. Iată cum acționau aceștia

15 Jun 2018 811

DIICOT Constanța. Cetăţean ceh, prins în flagrant în timp ce vindea droguri de mare risc în Portul Tomis (document)

13 Jun 2018 1415

Membrii unui grup infracţional organizat specializat în trafic de droguri de mare risc, arestaţi preventiv (document)

08 Jun 2018 903

DIICOT. Membrii unui grup infracţional organizat specializat în trafic de droguri de risc, reţinuţi (document)

08 Jun 2018 612