Stiri calde

Șoferi de tir folosiți drept călăuze pentru a aduce droguri de mare risc în România. Cum funcționa gruparea infracțională destructurată de procurorii DIICOT

La data de 13.09.2017 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaților NEGREA Marius-Viorel și COCIOBEA Alexandru, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc și de mare risc.
 
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în luna decembrie 2016, inculpatul Negrea Marius Viorel a constituit împreună cu inculpații Z. F. și S. C. G. (cercetat de autoritățile germane), la inițiativa sa, un grup infracțional organizat, ce a acționat de pe teritoriul României dar și din străinătate, în cadrul căruia fiecare trebuia să desfășoare activități specifice pentru preluarea drogurilor, realizarea transporturilor de droguri de risc și de mare risc până la destinatar, precum și predarea lor la destinație, pentru a obține importante sume de bani, cu scopul de a trafica droguri de risc (Ketamină și cannabis) și de mare risc (cocaină).
 
Din cercetări, a reieșit că inculpatul Negrea Marius Viorel, liderul grupării, a avut legături cu furnizori de cocaină din America de Sud și cu clienți din Marea Britanie.
 
Pentru transportul drogurilor era preferată ruta Olanda-Marea Britanie, fiind folosiți conducători de autotrenuri cetățeni români, angajați la diverse companii de transport.
 
Astfel, inculpatul a coordonat preluarea din Olanda/Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantității de aproximativ 36 kilograme cocaină și transportul către destinatarii din Marea Britanie. Pe traseu, la data de 17.02.2016, în localitatea Golborne, Warrington, autoritățile din Marea Britanie (National Crime Agency) l-au depistat și arestat pe un cetățean român în momentul în care a primit 18 kilograme cocaină de la doi șoferi ai unui autotren. Cu ocazia percheziționării autotrenului condus de către cei doi șoferi din Olanda/Belgia până în Marea Britanie, autoritățile britanice au mai găsit 18 kilograme cocaină. Inculpatul Negrea Marius Viorel l-a sprijinit pe cetățeanul român arestat de către autoritățile britanice, prin angajarea unui avocat precum și cu sume de bani pentru familia sa, pentru a-l vizita la locul de detenție.
 
De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, a cantității de aproximativ 54 kilograme ketamină și transportul către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, la data de 22.02.2017 inculpatul Z. F. s-a deplasat din Olanda în Belgia cu un autoturism iar în parcarea unui supermarket din Veurne a preluat de la reprezentantul furnizorului ce a ajuns în parcare cu o autoutilitară înmatriculată în Olanda, trei genți sport de culoare neagră în care se afla cantitatea de ketamină, ambalată în 52 pachete, învelite în folii din plastic, transparent.
 
Ulterior, inculpatul Z. F. le-a introdus în același autoturism pe care l-a condus într-o zonă industrială din apropierea localității Veurne, unde i-a predat cele trei genți cu droguri unui cetățean român, șofer al unui autotren înmatriculat în România.Șoferul autotrenului le-a depozitat în cabină după care s-a deplasat către Marea Britanie, unde urma să le predea destinatarului, sub îndrumarea inculpaților Negrea Marius Viorel și Z. F.
 
La data de 22.02.2017, în jurul orei 18:20 (ora Franței), lângă localitatea Dunkerque (la terminalul Ferryboat Loon-Plage 59 pentru curse regulate între Franța și Marea Britanie — Dover), autoritățile vamale franceze au descoperit în cabina autotrenului cele trei genți cu aproximativ 54 kilograme ketamină, împrejurări în care șoferul autotrenului a fost arestat, fiind condamnat de către instanța de fond la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu executare.
 
S-a mai reținut că inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat un alt transport către destinatarii din Marea Britanie, sens în care, conform înțelegerii prealabile, a preluat din Spania, de la furnizori, prin intermediul a doi cetățeni români, (cercetați de autoritățile spaniole) cantitatea de 6,5 kilograme cannabis. Inculpatul a coordonat transportul către destinatarul din Germania, sens în care, conform înțelegerii prealabile, doi șoferi, cetățeni români, care au aderat la acest grup infracțional organizat, au preluat cantitatea de droguri urmând să o transporte în Germania.
 
La data de 0l.03.2017, în localitatea Junquera, din Spania, aflată în apropierea graniței cu Franța, lucrătorii de la Guardia Civil au depistat respectiva cantitate de 6,5 kilograme cannabis, aflat într-o sacoșă, disimulată în interiorul remorcii cu lămâi ce urmau să ajungă în România, droguri destinate inculpatului S. C. G aflat pe teritoriul Germaniei.
 
De asemenea, inculpatul Negrea Marius Viorel a coordonat preluarea din Belgia de la furnizorii drogurilor, prin reprezentanții acestora, cât și transportul către destinatarii din Marea Britanie, a cantității de aproximativ 12 kilograme cocaină. În acest sens, inculpatul Z. F. s-a întâlnit cu transportatorul pentru a-i da instrucțiuni iar la data de 26.05.2017, în jurul orei 15:45, șoferul unui autotren înmatriculat în România a intrat pe teritoriul Germaniei, dinspre Olanda, staționând pe raza localității Viersen din Germania. La data de 27.05.2017 a intrat pe teritoriul Belgiei de unde a preluat cantitatea de cocaină, iar ulterior a trecut în Franța continându-și traseul până în jurul orei 18:50 când s-a înregistrat la ferryboat-ul din localitatea Dunkerque pentru a se deplasa către Dover, Marea Britanie.
 
În jurul orei 21:45, după ce a coborât de pe ferryboat cu autotrenul menționat, a fost oprit pentru control de către UK Police Border, ocazie cu care în patru cutii cu batoane de ciocolată aflate în semiremorca sigilată au fost găsite 12 pachete înfășurate în bandă adezivă în care se afla cantitatea de 12 kilograme de cocaină, împrejurări în care șoferul autotrenului a fost arestat de către autoritățile britanice.
 
Față de inculpatul Cociobea Alexandru s-a reținut că în luna ianuarie 2017 a aderat la grupul infracțional organizat constituit în luna decembrie 2016 de către inculpații Negrea Marius-Viorel, Z. F. și alții, grup infracțional organizat pe care l-a sprijinit prin acțiunile sale de pe teritoriul României dar și din străinătate.
 
În luna februarie 2017 inculpatul a recrutat doi cetățeni români pe care i-a prezentat coordonatorului grupului infracțional, respectiv inculpatului Negrea Marius-Viorel, pentru a efectua transporturi de droguri de mare risc (cocaină din Belgia în Marea Britanie), împrejurări în care a fost recompensat cu sume de bani (peste 9500 euro). În cadrul grupului infracțional organizat, cu intenție, inculpatul a ajutat la traficarea a cantității de aproximativ 21 kilograme cocaină, prin sprijinul acordat conducătorului unui autotren, cetățean român, pentru a transporta din Olanda în Marea Britanie cantitatea de cocaină, însă pe traseu, la data de 03.09.2017, autoritățile britanice (o echipă din cadrul National Crime Agency) au controlat autotrenul, ocazie cu care a fost găsită, în interiorul remorcii, disimulată în căptușeala unei canapele, cantitatea de cocaină.
 
Cercetările au fost inițiate în luna februarie 2016, iar pentru documentarea activității infracționale a fost demarată o cooperare internațională, prin intermediul Eurojust și Europol, cu Germania, Marea Britanie, Spania, Belgia și Olanda.
 
Astfel, în aceeași cauză, pentru documentarea activității infracționale, s-a acționat simultan în Germania, în Marea Britanie și în Olanda.
 
Acțiunea desfășurată în Germania s-a finalizat cu reținerea a doi cetățeni români și a unui cetățean german, care i-au sprijinit în confecționarea de locuri destinate disimulării drogurilor în autoturisme.
 
În Marea Britanie a fost reținut un cetățean străin cu statut de refugiat care a asigurat distribuția drogurilor în această țară.
 
Autoritățile din Belgia au emis un mandat european de arestare pe numele unui cetățean român.
 
În Olanda a fost efectuată o percheziție solicitată de către autoritățile române, în baza unei comisii rogatorii, pe numele unei persoane fiind emis un mandat european de arestare.
 
Tot în acest caz, în cursul lunii mai 2017, autoritățile din Spania au arestat 17 persoane implicate în traficul de droguri de risc (canabis) și contrabandă cu țigări, membri ai aceleiași grupări.
 
Până la data acțiunii, au fost capturate peste 200 de kg. de canabis, 50 de kg. de ketamina și 55 de kg. de cocaină de către autoritățile din Spania, Franța și Marea Britanie.
 
Inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Cauza este instrumentată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.
 
La acțiune au participat și polițiști ai Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale — Inspectoratul General al Poliției Române polițiști din cadrul din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, serviciilor de combatere a criminalității organizate Bistrița Năsăud și Neamț precum și din cadrul inspectoratelor de poliție județene Bistrița Năsăud, Alba și Neamț.
 
Activitățile au fost desfășurate cu sprijinul S.R.I.
 

”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție” - au transmis procurorii DIICOT. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții la suspecți de trafic de droguri. Două persoane au fost reținute și ulterior arestate preventiv

17 Apr 2018 803

Percheziții la un suspect de trafic de droguri de risc și mare risc. Ce au descoperit procurorii în locuința bărbatuluiu

13 Apr 2018 652

DIICOT. Bărbat, reţinut pentru trafic de droguri de risc

02 Apr 2018 421

Suspecți de trafic de droguri de risc reținuți de procurorii DIICOT. Ce acuzații li se aduc și cum acționau suspecții

29 Mar 2018 476

Grup infracțional organizat specializat în trafic de droguri de mare risc, destructurat de procurorii DIICOT (galerie foto)

28 Mar 2018 469

Suspecți de trafic de droguri de mare risc reținuți de procurorii DIICOT. La ce metodă au apelat pentru a introduce substanțe interzise în țară

26 Mar 2018 427

Suspecți de trafic de droguri depistați în trafic. Ce au găsit procurorii DIICOT în mașina suspecților

22 Mar 2018 718

Suspect de trafic de droguri de mare risc reținut de procurorii DIICOT. Cum acționa bărbatul și de unde aducea substanțele interzise

19 Mar 2018 350

DIICOT. Cetăţean sârbo-german, arestat preventiv pentru trafic de droguri de mare risc

19 Mar 2018 305

Cetățeni nigerieni, reținuți pentru trafic de droguri de mare risc. Ce au descoperit procurorii la domiciliul inculpaților

16 Mar 2018 378

Percheziţii la suspecţi de trafic de droguri. Trei persoane au fost reţinute. Ce au găsit poliţiştii la locuinţele suspecţilor

09 Mar 2018 465

Percheziţii ale procurorilor DIICOT la Tulcea la suspecţi de trafic de droguri de risc. Ce au confiscat anchetatorii din locuinţele suspecţilor

06 Mar 2018 2691

Grupare de trafic de droguri, destructurată de oamenii legii. Zeci de percheziţii

28 Feb 2018 264

Suspecţi de trafic de droguri de mare risc reţinuţi de procurorii DIICOT. De unde au fost aduse substanţele interzise

27 Feb 2018 413

Percheziții în județele Bacău și Constanța, într-un dosar de trafic de droguri. Ce au descoperit procurorii DIICOT

23 Feb 2018 1007

DIICOT. Grup infracțional organizat, reținut pentru trafic internațional de droguri de mare risc

16 Feb 2018 956

Grupare infracțională specializată în trafic și consum de droguri de risc destructurată de polițiști și procurori. Doi suspecți au fost reținuți

15 Feb 2018 288

Percheziții la suspecți de trafic de droguri. Doi bărbați au fost reținuți. Ce au găsit polițiștii în locuințele suspecților

14 Feb 2018 396

Trafic de droguri. Cetățean german, reținut în România

10 Feb 2018 447

Suspecți de trafic de droguri de risc reținuți de procurorii DIICOT. Ce acuzații li se aduc și cum acționau suspecții

31 Jan 2018 737

Descinderi la suspecți de trafic de droguri de risc. Un bărbat a fost arestat preventiv

29 Jan 2018 384

Un roman dădea foc celor care refuzau să plătească taxa de protecție. Bărbatul era membrul unui clan mafiot din Italia

26 Jan 2018 506

Prejudiciu impresionant Percheziţii de amploare în trei judeţe din ţară într-un dosar de trafic de droguri. Ce spun procurorii DIICOT

25 Jan 2018 598

Cetin Noris Memedali şi Şenol Memedali, condamnaţi

24 Jan 2018 656

Un minor din Constanţa, „prinţul“ etnobotanicelor. La ce pedeapsă a fost condamnat copilul

19 Jan 2018 1380

Județul Constanța. Percheziții de amploare într-un dosar de trafic de droguri. Ce au descoperit procurorii DIICOT (galerie foto)

18 Jan 2018 2983

Bărbat din Tulcea, dat în urmărire internațională, extrădat din Germania. Este pe lista de most-wanted

13 Jan 2018 3787

Polițist rănit grav după ce a fost lovit cu mașina de suspecți de trafic de droguri prinși în flagrant

12 Jan 2018 624

Bărbat bănuit de trafic de droguri, reținut. Ce au descoperit procurorii DIICOT în locuința suspectului

25 Dec 2017 960

DIICOT. Percheziții de amploare într-un dosar de trafic de droguri. 90 de persoane, conduse la audieri

20 Dec 2017 790

Descinderi ale procurorilor DIICOT la suspecți de trafic de droguri. Cum acționa grupul infracțional

20 Dec 2017 1057

Suspect de trafic de droguri reținut de procurorii DIICOT. Ce au descoperit anchetatorii în locuința bărbatului

18 Dec 2017 564

Curtea de Apel ConstanțaPatru persoane care aveau o cultura de cannabis într-o locuință din Năvodari, condamnate definitiv la închisoare cu executare

16 Dec 2017 923

DIICOT. Grupare specializată în trafic de droguri, destructurată. Distribuiau droguri minorilor

14 Dec 2017 421

Doi tulceni, trimişi în judecată de procurorii DIICOT. Care sunt acuzaţiile

11 Dec 2017 2142

Polițistul SAS din Suceava, tăiat cu sabia de un interlop, în stare gravă

06 Dec 2017 1744

Maior SRI acuzat de trafic de droguri, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare

04 Dec 2017 807

Cultură de cannabis, descoperită în urma unor percheziţii. Un bărbat a fost reţinut de procurorii DIICOT

22 Nov 2017 1111

Percheziții ale procurorilor DIICOT la penitenciar la suspecți de trafic de droguri

21 Nov 2017 873

Tranzacție cu droguri întreruptă de procurorii DIICOT. Ce sumă au cerut suspecții pentru drogurile scoase la vânzare

20 Nov 2017 1164

Percheziții la suspecți de trafic de droguri. Patru suspecți prinși în flagrant de polițiști (video)

18 Nov 2017 1464

Doi bărbaţi reţinuţi după ce au introdus în ţară droguri de mare risc. Cum au procedat

17 Nov 2017 874

Bărbat reţinut după ce a vrut să introducă în ţară droguri de mare risc. Unde urma să ajungă marfa

16 Nov 2017 850

Bărbat reținut după ce a fost prins cu droguri de mare risc. Ce au găsit procurorii DIICOT în apartamentul acestuia

10 Nov 2017 808

Percheziţii la suspecţi de trafic de droguri. Un câine poliţist a descoperit substanţe interzise. Unde erau ascunse de suspecţi

10 Nov 2017 1038

Şapte persoane, cercetate pentru trafic şi deţinere ilegală de droguri. Ce au găsit procurorii DIICOT

09 Nov 2017 1058

Constanţa. Mascaţii de la DIICOT au făcut aproape 20 de percheziţii domiciliare. S-a lăsat cu trimiteri în judecată (document)

08 Nov 2017 1849

Grupare de de traficanți de droguri, destructurată de procurorii DIICOT. Cum acționau suspecții

06 Nov 2017 393

Eforturi de identificare şi destructurare a reţelelor de trafic Zeci de consumatori de canabis, etnobotanice şi ecstasy primesc consiliere în Centrul Antidrog Constanţa

04 Nov 2017 682

Percheziții într-un dosar de trafic de droguri și proxenetism. Mai multe persoane vor fi duse la audieri

26 Oct 2017 716