UPDATE 2. Camionul are numere de înmatriculare ungare provizorii Șoferul camionului cu zeci de imigranți morți ar fi român

Șoferul camionului în care au fost găsiți astăzi zeci de imigranți morți pe o autostradă din estul Austriei, nu departe de granița cu Ungaria, ar fi român, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al premierului ungar Viktor Orban, care a precizat că a informația a fost oferită de poliția austriacă, scrie Agerpres.

Între 20 și 50 de imigranți morți au fost găsiți astăzi dimineață în respectivul camion care era oprit pe o bandă de staționare în landul austriac Burgenland, din apropierea graniței cu Ungaria, a precizat, într-o conferință de presă la Viena, purtătorul de cuvânt al poliției austriece, Hans Peter Doskozil. 

„Este o zi sumbră. (...) Această dramă ne afectează pe toți", a declarat ministrul austriac de interne Johanna Mikl-Leitner, adăugând că 'traficanții de ființe umane sunt criminali'. 

Camionul ar fi fost staționat de miercuri în respectivul sector. "Nu putem spune deocamdată cu certitudine cum au murit" persoanele din camion, a mai precizat purtătorul de cuvânt al poliției. 

Potrivit cotidianului Krone, primele indicii ar arăta că imigranții au murit prin sufocare. 

Budapesta a anunțat că poliția ungară se va alătura anchetei, poliția austriacă informând că vehiculul era înmatriculat în Ungaria. 

„Poliția austriacă și cea ungară vor lucra împreună pentru a afla ce s-a întâmplat și pentru a-i aresta pe responsabili", a declarat Janos Lazar, purtător de cuvânt al premierului ungar Viktor Orban. 

El a indicat că poliția austriacă a informat Budapesta că șoferul camionului era un român. „Se pare că victimele erau imigranți, iar operațiunea era una de trafic de ființe umane", a spus el. 

UPDATE 2, ora 21.15


Ministerul român al Afacerilor Externe anunță că ambasada României la Viena a fost informată că autovehiculul abandonat în Austria, în care au fost găsiți mai mulți refugiați asfixiați, are numere de înmatriculare ungare provizorii, informează Agerpres, citând un comunicat al ministerului. 

„Referitor la informațiile potrivit cărora un cetățean român ar fi proprietarul camionului abandonat în Austria, în care au fost găsiți mai mulți refugiați asfixiați, vă transmitem următoarele: în urma demersurilor întreprinse pe lângă poliția austriacă, Ambasada României la Viena a fost informată că autovehiculul are numere de înmatriculare ungare provizorii. Potrivit informațiilor obținute până la acest moment, niciun cetățean român nu este implicat în incident", se arată în comunicatul MAE.

UPDATE 1, ora 19.05

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) anunță că ambasadele României la Budapesta și Viena nu au fost notificate oficial cu privire la cazul camionului abandonat în Austria, în care au fost găsiți 50 refugiați asfixiați, camion care ar fi deținut de un cetățean român, informează Agerpres, citând un comunicat al MAE.

Ambasadele României la Budapesta și Viena au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile ambelor state, în vederea verificării informațiile potrivit cărora un cetățean român ar fi proprietarul camionului abandonat în Austria, în care au fost găsiți mai mulți refugiați asfixiați, dar niciuna din misiunile diplomatice menționate nu a fost notificată oficial cu privire la incidentul semnalat, se arată în comunicatul citat. 

MAE anunță că în acest caz verificările sunt în curs și că Ambasada României de la Budapesta și cea de la Viena mențin legătura cu autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare.



Sursa: Agerpres
Sursa foto: romaniatv.net
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bătaie într-un cimitir din Moscova. Cel puțin trei persoane au murit, iar alte 26 au fost rănite (video)

15 May 2016 2127