Spectacol oferit de Forțele Aeriene Regale împreună cu aliaţii NATO la parada de Ziua Eroilor (galerie foto)

Optsprezece membri ai Forţelor Aeriene Regale, locate în sudul României, au participat la o paradă din oraşul Buzău în amintirea celor care au murit în slujba forţelor armate. Două  aeronave Typhoon au survolat deasupra mulțimii, în formație cu Forțele Aeriene Române (FAR), apărând chiar înainte de aeronavele rapide MiG-21 LanceR, au transmis reprezentanții Forțelor Aeriene Regale. 
 
Wing Commander Chris Ball şi personalul aflat sub comanda sa, care sunt dislocați în prezent ca parte a misiunii de poliţie aeriană întărită NATO deasupra Mării Negre, au fost invitaţi să reprezinte Forţele Armate ale Regatului Unit la parada de la Cimitirul Eroilor din Buzău, unde se află mormintele a 9653 de militari din diferite țări și care și-au pierdut viața în primul și al doilea război mondial.
 
Flying Officer Jennifer Scalisi-Cain, ofiţerul de informaţii pentru 135 Expeditionary Air Wing (EAW), a fost una dintre cei care s-au oferit voluntar să participe la această paradă.

"Aceasta a fost o experienţă incredibilă şi una care sunt sigură că va ieși în evidenţă ca fiind un moment deosebit al carierei mele în anii care vor urma. Faptul că am reprezentat Forțele Armate ale Regatului Unit, defilând cu colegii mei într-un oraș românesc frumos, în fața tuturor acestor localnici zâmbitori, membri ai Forțelor Aeriene Regale (RAF) și ai personalului militar din Europa, este o experiență ce nu voi uita niciodată! "  - a declarat Flying Officer Jennifer Scalisi-Cain, ofiţerul de informaţii pentru 135 Expeditionary Air Wing (EAW)

 
Evenimentul  "Ziua Eroilor" a început cu o slujbă religioasă și o ceremonie de depunere a coroanelor la cimitirul de război, la care au participat oficialități, ambasadori militari și politicieni din țările NATO, inclusiv ambasadorul britanic din România, domnul  Paul Brummell. Anul acesta, Ziua Eroilor a fost deosebit de specială pentru România, deoarece se sărbătorește cea de-a 100-a aniversare de la unirea Transilvaniei, Basarabiei și Bucovinei, creând Regatul României în 1918. Strada pe care se află cimitirul a fost reasfaltată și redenumită "Bulevardul Eroilor" cu o seară înainte de paradă, și militari din aliații NATO au călătorit din diferite locații pentru a participa, inclusiv Bulgaria, Moldova, Turcia, Italia, Austria și Canada, toate marcând semnificația primei parade a eroilor  de nivel international din Buzău.
           
Generalul de Brigadă, Nicolae Enache, un veteran de 95 de ani din al II-le război mondial din orașul Buzău, a urmărit parada din tribună.

"Astăzi este sărbătoare pentru a onora eroii care si-au dat viața pentru țară. Sunt încântat să văd că ei nu au fost uitați și că Ziua Eroilor anul acesta a fost sărbătorită în acest eveniment de mare amploare împreună cu prietenii noștri internaționali."- a precizat Generalul de Brigadă, Nicolae Enache. 

 

Comandantul 135 EAW a adăugat: "Pe lângă faptul că este o mare onoare că ni s-a permis să participăm cu Typhoon-urile și trupelor noastre la paradă, primirea pe care am avut-o de la mulțime a fost cu adevărat excepțională. În timp ce RAF își sărbătorește a 100-a aniversare în acest an, a fost minunat să luăm parte la sărbătorirea centenarului României, în special la acest eveniment organizat în amintirea celor care au murit în slujba țării."

 
România îşi comemorează eroii în fiecare an, 40 zile după Paşti, în ziua Înălțării Domnului. Pe 4 mai 1920, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis ca sărbătoarea religioasă a Înălțării Domnului să fie numită, în acelaşi timp, "Ziua Eroilor".  Anul acesta, sărbătoarea naţională a Zilei Eroilor a căzut pe 17 mai; au fost organizate mai multe evenimente de către autorităţile locale din toată țara. România a pierdut peste 335.000 de soldați în primul război mondial și încă 300.000 în al doilea război mondial. În România sunt multe monumente care îi onorează pe cei care au murit pentru ţara lor, inclusiv militari din alte țari europene.
ENDS
 
•           Forțele Aeriene Regale s-au detașat în România făcând parte din misiunea NATO de poliție aeriană întărită, unde statele membre vor asista  flota de avioane rapide ale Forțelor Aeriene Române. România este echipată cu MiG-21 LanceR si avionul F-16 construit de americani.
•           Escadrila Nr.2 cu sediul la RAF Lossiemouth , una din cele doua stații de Alertă de Reacție Rapidă din Regatul Unit și una din primele unităti fixe în serviciu ale Royal Flying Corps. Aeronavele zburate au inclus Spitfire, Phantom, FGR2 si Tornado GR1A.

•           Escadrila ll(A) a efectuat misiuni de Alertă de Reactie Rapidă din Estonia ca parte din Poliția Aeriană Baltică.
•           Typhoon-ul este o aeronavă de luptă extrem de agilă, multilaterală, folosită în toate operațiunile curente ale Forțelor Aeriene Regale, capabilă de detașament pentru întregul spectru de operațiuni aeriene , inclusiv poliție aeriană, sprijin pentru pace și pentru conflict de intensitate ridicată.


 
Sursa foto: SAC Hopkins RAF

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ceremonie de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

05 Apr 2024 540

Mihail Kogălniceanu Detașamentul Forțelor Aeriene Regale Canadiene și-a încheiat misiunea de Poliție Aeriană Întărită în România

26 Nov 2022 1197

Ceremonie de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu

06 Sep 2021 1461

MApN Misiune de poliţie aeriană executată de Forţele Regale Britanice deasupra Mării Negre

18 Aug 2021 1132

Vor preda ştafeta Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii Detașamentul Forțelor Aeriene Spaniole și-a încheiat misiunea în România

31 Mar 2021 1201

Comandantul detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene, vizită la Primăria Constanța

10 Sep 2020 1601

Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Ceremonia de certificare a detașamentului canadian aflat în misiune în România

01 Sep 2020 2158

Şeful Forțelor Aeriene Regale Canadiene, vizită în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu (galerie foto)

27 Oct 2018 2375

Șeful Forțelor Aeriene Regale Canadiene în vizită la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, județul Constanța

26 Oct 2018 1487

Alertă. Avioanele canadiene de la baza Mihail Kogălniceanu au interceptat un avion militar rusesc deasupra Mării Negre (galerie foto)

20 Oct 2018 8322

Membrii Forțelor Aeriene Regale de la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu au sărbătorit România 100 şi RAF 100 (galerie foto)

11 Jul 2018 2254

Paradă militară pe faleza din fața Comandamentului Flotei Constanța. Forțele Aeriene Britanice sărbătoresc 100 de ani de la înființare (galerie foto)

10 Jul 2018 3639

Șeful Forțelor Aeriene Regale, în vizită la personalul britanic dislocat în România (galerie foto)

05 Jun 2018 1788

Slujbă de comemorare a echipajului unei aeronave distruse în al doilea război mondial la Mihail Kogălniceanu (galerie foto)

10 May 2018 1573

Militari din Forţele Aeriene Române se vor antrena în baza de la Mihail Kogălniceanu

26 Feb 2016 2563