Motivarea CAB în dosarul „mită la PSD” „Stancu și Niculae au dat dovadă de îndrăzneală deosebită”

 
Gheorghe Bunea Stancu şi Ioan Niculae au săvârşit infracţiunile dovedind o îndrăzneală deosebită şi cu scopul de a obține bunăstare personală, iar încercarea de a influenţa pe căi oculte alegerea preşedintelui României este o activitate reprobabilă, arată CAB în motivarea dată în dosarul „mită la PSD", informează romanialibera.ro. 

Astfel, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) arată în motivarea deciziei prin care a dispus condamnarea lui Gheorghe Bunea Stancu, fostul președinte al Consiliului Județean Brăila, la trei ani de închisoare, iar a omului de afaceri Ioan Niculae, Gheorghe Teodorescu și Viorel Barac, la câte doi ani și jumătate, cu executare, în dosarul "mită la PSD" că inculpaţii "au săvârşit infracţiunile dovedind o îndrăzneală deosebită şi având drept scop bunăstare personală, în dauna unor valori esenţiale pentru statele democratice, respectiv alegerea în condiţii de transparenţă a unui preşedinte de republică, buna desfăşurare a activităţii partidelor politice şi desemnarea pe criterii de competenţă şi reprezentativitate a persoanelor în funcţii de conducere în administraţia publică".

„Încercarea de a influenţa pe căi oculte alegerea Preşedintelui României este o activitate reprobabilă, iar o perioadă petrecută în regim de detenţie ar fi aptă să îi corijeze pe inculpaţi, la această acţiune de îndreptare, urmând a participa şi cadrele cu atribuţii specializate din mediul penitenciar, respectiv pedagogi, psihologi", se precizează în motivarea instanţei.

Mai mult, Curtea de Apel reţine că "institutele de sondare a opiniei publice trebuie să se ocupe cu cercetarea şi nu este permis vreunui reprezentant al acestora să sprijine activitatea infracţională a unor politicieni sau persoane cu influenţă în lumea politică".

Conform documentului citat, Bunea Stancu ar fi subliniat la fiecare întâlnire sau discuţie cu Ioan Niculae, că are influenţă concretă în partid pentru a numi persoane în funcţii de conducere, printre care şi în funcţiile de care era interesat omul de afaceri. De asemenea, instanţa susţine că nu poate lua în considerare apărările inculpaţilor potrivit cărora erau "pur şi simplu discuţii colocviale, între două persoane care se aflau în relaţii de amiciţie şi de afaceri şi care nu ar trebui să capete conotaţie penală".

„Inculpatul are funcţie de conducere într-un partid şi se foloseşte de autoritatea şi influenţa conferită de aceasta, în cadrul discuţiilor cu inculpatul Ioan Niculae, obţinând de la acesta foloase pentru partidul său", se arată în motivare.

Curtea a constatat că Judecătoria Sectorului 1, care i-a achitat pe cei patru inculpaţi la fond, a făcut o interpretare a probelor exclusiv în favoarea acestora.

„Este neclar de unde ajunge judecătorul fondului la concluzia că „inculpatul Niculae Ioan dorea doar informaţii despre lumea politică. (...) Nu doar că îşi dorea numirea unor oameni în fruntea unor instituţii de interes public, dar Ioan Niculae dorea şi promovarea unei hotărâri de guvern favorabile, aşa cum rezultă din convorbirea telefonică purtată între inculpaţii Ioan Niculae şi Bunea Stancu din data de 8 martie 2009", se mai arată în documentul citat.

Sursa: romanialibera.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Averea și interesele lui Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui (PSD), acuzat de luare de mită! (DOCUMENT)

25 Sep 2023 1170

Președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, prins în flagrant în timp ce primea mită. Reacția lui Marcel Ciolacu, președintele PSD

22 Sep 2023 918

Felix Stroe, președintele PSD Constanța, despre acuzațiile aduse lui Mihai Lupu „Încă o dată că PNL are o mare problemă, pe care va trebui să o gestioneze“

14 Jun 2023 2744

Sorina Pintea, suspendată din PSD și înlocuită din funcția de manager al Spitalului Județean Baia Mare

01 Mar 2020 2289

Suspiciune de mită electorală în comuna Cerchezu. Fratele primarului ar fi oferit șacoșe cu alimente alegătorilor

24 Nov 2019 3583

Faptele de corupţie nu se mai graţiază. Decizia luată de Comisia Juridică a Senatului

04 May 2017 2758

Demersul lui Dragnea privind data alegerilor se înscrie la șantaj, conform lui Voicu

16 Feb 2016 1632

DNA În fief-ul PSD - Funcționar public din Târgu Jiu, reținut pentru luare de mită

21 May 2015 1577

Dosarul „Mită la PSD” Bunea Stancu condamnat la 3 ani închisoare, Ioan Niculae - 2 ani și 6 luni cu executare

02 Apr 2015 1787

Procurorii DNA cer pedepse în regim de detenţie pentru suspecţi din dosarul „Mită la PSD”

02 Apr 2015 2045

Cristian Burci, patronul Prima TV, audiat în dosarul ,,Mită pentru PSD”

19 Mar 2015 2495

Sediul de campanie al lui Geoană, renovat cu bani din mita primită de Vanghelie

13 Mar 2015 1484

Mircea Geoană, martor în dosarul „Mită la PSD"

19 Feb 2015 1689

O nouă lovitură pentru PSD Deputatul Miron Mitrea condamnat la 2 ani de închisoare cu executare

15 Oct 2014 1909

Fost ministru PSD a refuzat să fie audiat la DNA în Dosarul Microsoft

29 Sep 2014 2233