Știripesurse.ro Analiza unui politolog despre alegerile locale

 
Protocoalele PSD-UNPR și PSD-ALDE nu sunt chiar ceea ce par a fi, Cristian Bușoi are prima șansă să rămână candidatul PNL în Capitală, iar ideea alegerii indirecte a primarilor ar trebui luata in seama, spune politologul Cristian Pârvulescu, decanul Facultății de Stiinte Politice din SNSPA, intr-o analiza pentru STIRIPESURSE.RO. Potrivit acestuia, dacă PNL încearcă la locale să promoveze "mici Iohaniși", atunci poate atrage un electorat pasiv dar în același timp riscă să piardă 'cel mai sigur electorat din România'.
 
Știripesurse: - Către ce configurație vedeți că se îndreaptă scena politică la alegerile locale?
 
Cristian Pârvulescu: - Alegerile locale sunt în general pe cont propriu, fiecare partid incercand sa dovedeasca care este capacitatea lui de consolidare, urmand apoi sa se realizeze aliantele si strategiile autentice, de aceea protocoalele care s-au incheiat acum (PSD-UNPR si PSD-ALDE, n.red.) sunt mai degraba niste pacte de neagresiune si nici pe departe de colaborare.
 
Pe sistemul electoral actual ma astept ca situatia existenta sa se reproduca intr-o foarte mare masura. Liberalii sunt constienti de acest lucru, motiv pentru ca ati vazut ca s-au intors cativa fosti primari PNL trecuti la UNPR si PSD prin Ordonanta 55, gen Lungu la Suceava si Dragulin la Calarasi, asta inseamna ca vom avea batalii in cateva orase unde se reseteaza jocul politic pentru ca fostii primari nu mai candideaza la propria succesiune – traiasca DNA-ul!. In rest vor castiga mandatele. Situatia va ramane in linii mari aceeasi. Daca nu apar elemente noi, revin la DNA si la problemele juridice ale unor alesi locali, adica PSD va avea o majoritate a primarilor, urmat aproape de PNL, dar cu batalii semnificative pe mari orase ca Bucuresti, Iasi, Constanta, Ploiesti, Bacau, si am impresia ca si in Transilvania vor fi cateva. PNL va incerca sa le transforme in batalii-test pentru ca vor fi foarte importante pentru a lansa dezbaterea pentru alegerile parlamentare.
 
Probabil ca un rol important il va juca Guvernul Ciolos care poate sa faca astfel incat balanta sa incline spre o directie sau alta. Exista o zestre guvernamentala care se manifesta la alegerile locale si este destul de neclar in favoarea cui functioneaza. Noi am mai avut un Guvern cu premier tehnocrat la alegerile locale din 2000, dar atunci PSD a fructificat clar prezenta lui Isarescu la condcuerea Guvernului.
 
- Credeti ca alegerile locale vor avea o tema națională sau vor fi centrate pe fiecare primar în comunitatea lui?
 
- Va fi clar o tema nationala, va fi preambulul alegerilor parlamentare. Concentrarea mass-media va fi pe cateva orase simbolice al caror electorat nu e de neglijat. In conditiile acestea va fi o tema nationala si tema nationala va fi tema impotriva coruptiei si efectele devastatoare ale coruptiei la nivel local. Probabil PSD va incerca sa duca dezbaterea spre probleme locale stiind ca obsesia partidelor politice la locale erau cainii vagabonzi si asfaltarile, dar sunt convins ca se va merge pe o tema nationala legata de coruptie pentru ca exista o sensibilitate privind coruptia. Cu ce ii mobilizezi pe cei care urmaresc Facebook-ul? Nici cu gropile din asfalt, nici cu spiritul gospodaresc al primarului, ci cu temele anticoruptie.
 
- La Primaria Capitalei cele mai sonore variante de candidatura sunt Gabriela Firea de la PSD si Cristian Busoi, Ilie Bolojan, Adriana Saftoiu si Catalin Predoiu de la PNL. Aveti impresia ca sunt iepuri și vor apărea nume noi sau candidații vor fi dintre aceștia?
 

- Cine ar putea in momentul de fata sa-si asume riscul unui mandat la primaria Capitalei in conditii necunoscute? Are nevoie de sprijinul partidului dar si de sprijinul Cotroceniului. In momentul asta sprijinul Cotroceniului pare sa mearga intr-o singura directie, Cristian Busoi si pana la proba contrarie eu n-am constatat ca Palatul Cotroceni s-ar fi dezis de celebra plimbare a presedintelui cu viitorul candidat. Raman in continuare probleme legate de aceasta candidatura in principal legate de notorietate si intentie de vot, dar cred ca este cea mai importanta candidatura. Nu cred ca este un iepure, intentia dlui Busoi este cat se poate de reala. A existat la un moment dat in PNL, in octombrie-noimebrie anul trecut, discutia sa sustina un independent, pe varianta de la prezidentiale cand Iohannis nu era vazut ca un membru al partidului ci ca un expert independent fara metehnele PNL. S-a renuntat la acea idee, asa ca Busoi ramane cea mai probabil candidatura la Bucuresti.
 
În conditiile astea nu vad de ce dna Firea nu ar ramane o varianta pentru PSD. Una din problemele partidelor va fi finantarea campaniei, iar notorietatea Gabrielei Firea poate sa scuteasca partidul de cheltuieli de campanie. Exista si riscuri ale candidaturii dnei Firea, ne aducem aminte de atacurile lui Basescu.

 
- Am remarcat in teritoriu ca PNL vrea să promoveze cate un 'mic Iohannis' la primarii, in timp ce PSD-istii vorbesc despre activitatea fostului Guvern Ponta. Ce electorate tintesc?
 
- Electoratul PSD e format din persoane mai degraba in varsta, mai degraba din rural, mai degraba din vechiul Regat, mai degraba barbati, pe cata vreme PNL are un electorat mai degraba urban, mai degraba cu studii liceale si peste si mai degraba tanar. Aici este miza. Alegerile locale sunt neinteresant pentru tineri in general, ceea ce in mod traditional a avantajat PSD care nu si-a schimbat electoratul in ultimii 20 de ani. Cu micul Iohannis PNL vizeaza electoratul tanar care nu se prezinta de obicei la vot, deci ne putem astepta ca in unele locuri PNL sa sustina independenti la primari.
 
Dar este o problema cu independentii. Vedeti, suntem intr-o capcana despre care nu discutam. Aceasta discutie privind alegerea primarilor din al doilea tur de scrutin acopera esenta. De ce sa nu folosim acelasi sistem ca la Guvern, anume Parlamentul local, consiliul local, sa aleaga primarul care sa reprezinte o majoritate? Pentru ca se putem ajunge că un primar independent va fi un prizonier al unor grupuri politice si nu va putea sa faca nimic, la fel ca un primar din opozitie. Centrarea pe personalitati este eronata. Institutiile trebuie sa functioneze. Oricat de profesionist ar fi personajul, nu va putea sa schimbe nimic cu un consiliu ostil. Ne pacalim, electoratul se pacaleste si partidele politice ar trebuie sa isi asume raspunderea si sa stie sa mai faca si coalitii, pentru ca ele sunt esentiale pentru o buna guvernare.
 
- Estimati ca UNPR, ALDE, Miscarea Populara, vor reusi la locale un scor care sa le propulseze pentru parlamentare?
 
- Miscarea Populara nu considera imposibil de pus in aplicare candidatura lui Basescu in Bucuresti si in anumite conditii chiar ar putea sa lanseze partidul la nivel national, sa devina o trambulina pentru dezbaterea nationala. UNPR are primari si va incerca sa-i mentina - o sa vedem cat, daca va reusi sau ii va pierde la PNL - si daca va reusi sa-i mentina atunci acesti primari vor confirma. UNPR are o structura locala puternica care ii va permite sa negocize inclusiv locuri pe lista PSD la parlamentare.
 
ALDE nu are primari deci va avea o dificultate foarte serioasa. Probabil se va orienta catre cateva judete. Sunt sceptic ca ALDE va reusi rezultate atat de puternice incat sa-si consolideze pozitia, asta daca nu vor exista anumite miscari din PNL spre ALDE.
 
PNL are o mica problema. Vorbeam de posibila strategie PNL a de promova mici Iohanniși independenti. Asta ar putea face  ca o parte din structura locala PNL sa se indrepte spre ALDE, ceea ce pentru ALDE ar fi un avantaj pentru ca structura locala are un electorat, are o clientela pe care poate miza in alegeri. Vedeti care sunt dificultatile PNL-ului in acest moment? Incearca sa obtina un electorat dar risca sa piarda un altul, electoratul acela sigur, pentru ca in Romania clientela e cel mai sigur electorat.


Mai multe pe: Stiripesurse.ro
Sursa: Stiripesurse.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Claudiu Palaz (ADU) „Fără viziune nu ai ce căuta la CJC ! Altfel, te duci doar pentru secretară, telefon și mașină!" (VIDEO)

16 Apr 2024 595

Marţi începe perioada de depunere la birourile electorale a candidaturilor pentru alegerile locale

15 Apr 2024 600

Candidatul PSD-PNL pentru Primăria București, Cătălin Cîrstoiu, exclude o retragere a sa din cursa pentru fotoliul de primar

15 Apr 2024 436

Declarații avere Constanța Averea și interesele judecătorului Traian Iancu, locțiitorul președintelui BEJ Constanța (DOCUMENTE)

15 Apr 2024 346

Alegeri electorale 2024 - Tribunalul Constanta UPDATE. Azi are loc ședința de desemnare, prin tragere la sorti, a președinților Birourilor Electorale de Circumscripție și locțiitorilor acestora

15 Apr 2024 1480

Otrăvurile din sondaje Cu cine vor vota constănțenii la alegerile locale?

14 Apr 2024 1221

15 partide și 7 candidați independenți au depus candidaturi pentru alegerile europarlamentare

13 Apr 2024 522

Primarul comunei Peștera, județul Constanța, Nicoleta Vrabie, a intrat în PNL. Candidează pentru un nou mandat (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 626

Ședință de desemnare a președinților birourilor electorale de circumscripție, la Tribunalul Constanța

12 Apr 2024 709

ANI Măsuri de prevenție și conștientizare în contextul alegerilor din luna iunie 2024

11 Apr 2024 422

PNL Constanța își lansează candidații pentru alegerile locale! Președintele PNL, Nicolae Ciucă, prezent la eveniment

10 Apr 2024 733

Alianța Dreapta Unită a stabilit candidatul pentru Primăria Independența, județul Constanța

09 Apr 2024 557

ZIUA LIVE Politica faptelor vs. Constanța proiectelor!

09 Apr 2024 600

Unde și cum vom putea vota la alegerile din 2024? Află care este secția ta de votare în municipiul și județul Constanța! (DOCUMENT)

07 Apr 2024 1488

Deputata Cristina Rizea, aleasă oficial președinte al organizației PSD Valu lui Traian

06 Apr 2024 755