Stiri calde

Studenții Universității Andrei Șaguna din Constanța învață să salveze vieți de la reprezentanți SMURD

 
Astăzi 31 de studenți șaguniști au absolvit cursul de prim-ajutor. Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța a devenit astfel prima instituție de învățământ superior din România care organizează, în colaborare cu SMURD – Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, cursuri de prim-ajutor. În cadrul unei festivități absolvenții au primit certificate care atestă abilitățile dobândite pentru acordarea ajutorului minim în caz de urgențe, până la sosirea echipajelor medicale.
 
Cursurile au fost susținute de plutonier major Adrian Mavromalidi, student al Universității „Andrei Șaguna”, în anul II, la Facultatea de Psihosociologie, decorat de Președintele României Klaus Iohannis cu Medalia „Meritul Sanitar”, în semn de apreciere pentru înaltul profesionalism, pentru rezultatele remarcabile obținute în executarea misiunilor încredințate și pentru întreaga carieră dedicată salvării de vieți omenești.
 
Studenții șaguniști au învățat de la colegul lor cât de importantă este implicarea „salvatorului laic” până la sosirea echipajelor specializate și cum să ofere primul ajutor în caz de urgență. Cursanții au beneficiat de aceași logistică de instruire folosită și pentru angajații SMURD și au simulat modalitățile de salvare în cazuri de stop cardio-respirator, hemoragii, fracturi, crize epileptice, arsuri sau electrocutări, a persoanelor conștiente și inconștiente, cu ajutorul manechinului Anna. În timpul cursului s-a lucrat pe cazuri concrete, s-a răspuns la întrebările „ce fac?”, „cum fac?” și „de ce fac acest lucru?”, s-au imaginat diferite cazuri de urgență care se pot întâmpla acasă, la școală sau în locurile publice și s-au căutat soluțiile potrivite pentru ca Anna să fie salvată din toate situațiile, de fiecare student în parte. A fost subliniată importanța asigurării locului accidentului și managementul acestuia, a acordării primului ajutor psihologic și a alarmării la 112.
 
Activitatea de formare a civililor de către fundația SMURD se face pe bază de voluntariat, instructorii fiind în afara programului de muncă, oferindu-se astfel oportunitatea studenților șaguniști de a beneficia în mod gratuit de acest curs. Plecând de la ideea că oricine poate salva o viață dacă știe și înțelege ce trebuie să facă și ce să nu facă în situațiile de urgență, s-a creat acest parteneriat între cele două instituții, la care a contribuit în mod deosebit interesul Universității „Andrei Șaguna” pentru pregătirea practică a studenților săi.
 
Evenimentul deschide seria activităților în parteneriat cu SMURD, urmând ca, periodic, noi grupe de studenți să beneficieze de aceste cursuri. Astfel, li s-a oferit șansa șaguniștilor de a se implica în viitoare activități de voluntariat desfășurate în colaborare cu SMURD, iar prin aceasta, sloganul „Împreună salvăm vieți” a avut pentru prima oară ecou într-o instituție de învățământ superior din România.


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine este noul administrator special al Apollo Ecoterm Medgidia. Ce indemnizaţie va avea

01 Jul 2019 803

Accident rutier în fața Universității Andrei Șaguna din Constanța. Pieton rănit. Cadrele medicale chemate în ajutor (galerie foto)

14 Feb 2019 1367

Doliu în lumea academică. A încetat din viață un academician ce a primit titlul de doctor honoris causa al unei universități din Constanța

02 Jan 2019 904

La Universitatea „Andrei Şaguna” Academicieni români prezintă volumul omagial „Educaţia la Centenar”

11 Dec 2018 716

Incendiu în Bucureşti. 14 autospeciale şi zeci de pompieri la intervenţie. Ard mai multe imobile. Vântul propagă incendiul (galerie foto)

22 Nov 2018 2083

Conferinţă de lansare organizată la Universitatea Andrei Şaguna ʺDezvoltare personală şi stagii de practică pentru viitorii psihologiʺ

26 Sep 2018 510

O lecţie de la înaintaşi pentru cei de azi Ţăranii şi lumea satului în preocupările „Astrei Dobrogene“ (1927-1935) (galerie foto)

11 Jul 2018 2056

Exerciţiu ISU Constanţa, la Universitatea "Andrei Şaguna" (galerie foto+video)

29 May 2018 948

Simpozion dedicat Marii Uniri, la Universitatea „Andrei Şaguna“ Ioan Scurtu - „Poate copiii copiilor noştri vor putea spune «Trăiască România mare!»“

28 Apr 2018 1283

Imagini de la eveniment Simpozion dedicat Unirii, la Universitatea "Andrei Şaguna" din Constanţa (galerie foto)

27 Apr 2018 796

Radu Cornescu îl restituie constănțenilor pe unul dintre marii arhitecți ai României - Victor Ștephănescu (galerie foto)

24 Mar 2018 1640

Imagini de la eveniment Arhitectul Radu Cornescu lansează astăzi volumului „Arh. Victor Ștephănescu între stilul național și modernism“ (galerie foto)

23 Mar 2018 945

Arhitectul constănțean Radu Cornescu lansează volumul dedicat unui român de elită

20 Mar 2018 1064

Imagini de la evenimentAlertă la pompieri! Un autoturism a luat foc pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, în fața Universității Șaguna (galerie foto+video)

15 Mar 2018 2290

Dosarul în care Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, a fost trimis în judecată, se întoarce la procurori

20 Feb 2018 1258