Studenții Universității Andrei Șaguna din Constanța învață să salveze vieți de la reprezentanți SMURD

 
Astăzi 31 de studenți șaguniști au absolvit cursul de prim-ajutor. Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța a devenit astfel prima instituție de învățământ superior din România care organizează, în colaborare cu SMURD – Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, cursuri de prim-ajutor. În cadrul unei festivități absolvenții au primit certificate care atestă abilitățile dobândite pentru acordarea ajutorului minim în caz de urgențe, până la sosirea echipajelor medicale.
 
Cursurile au fost susținute de plutonier major Adrian Mavromalidi, student al Universității „Andrei Șaguna”, în anul II, la Facultatea de Psihosociologie, decorat de Președintele României Klaus Iohannis cu Medalia „Meritul Sanitar”, în semn de apreciere pentru înaltul profesionalism, pentru rezultatele remarcabile obținute în executarea misiunilor încredințate și pentru întreaga carieră dedicată salvării de vieți omenești.
 
Studenții șaguniști au învățat de la colegul lor cât de importantă este implicarea „salvatorului laic” până la sosirea echipajelor specializate și cum să ofere primul ajutor în caz de urgență. Cursanții au beneficiat de aceași logistică de instruire folosită și pentru angajații SMURD și au simulat modalitățile de salvare în cazuri de stop cardio-respirator, hemoragii, fracturi, crize epileptice, arsuri sau electrocutări, a persoanelor conștiente și inconștiente, cu ajutorul manechinului Anna. În timpul cursului s-a lucrat pe cazuri concrete, s-a răspuns la întrebările „ce fac?”, „cum fac?” și „de ce fac acest lucru?”, s-au imaginat diferite cazuri de urgență care se pot întâmpla acasă, la școală sau în locurile publice și s-au căutat soluțiile potrivite pentru ca Anna să fie salvată din toate situațiile, de fiecare student în parte. A fost subliniată importanța asigurării locului accidentului și managementul acestuia, a acordării primului ajutor psihologic și a alarmării la 112.
 
Activitatea de formare a civililor de către fundația SMURD se face pe bază de voluntariat, instructorii fiind în afara programului de muncă, oferindu-se astfel oportunitatea studenților șaguniști de a beneficia în mod gratuit de acest curs. Plecând de la ideea că oricine poate salva o viață dacă știe și înțelege ce trebuie să facă și ce să nu facă în situațiile de urgență, s-a creat acest parteneriat între cele două instituții, la care a contribuit în mod deosebit interesul Universității „Andrei Șaguna” pentru pregătirea practică a studenților săi.
 
Evenimentul deschide seria activităților în parteneriat cu SMURD, urmând ca, periodic, noi grupe de studenți să beneficieze de aceste cursuri. Astfel, li s-a oferit șansa șaguniștilor de a se implica în viitoare activități de voluntariat desfășurate în colaborare cu SMURD, iar prin aceasta, sloganul „Împreună salvăm vieți” a avut pentru prima oară ecou într-o instituție de învățământ superior din România.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În Constanța Accident pe bulevardul Lăpușneanu, cu trei mașini implicate. O victimă este la spital (FOTO+VIDEO)

16 Jan 2024 3455

In memoriam Olimpiu Glodarenco, istoricul care a condus timp de șapte ani Muzeul Național al Marinei Române

12 Jan 2024 1114

Personalități Constanța Traian Brătianu împlinește 82 de ani. Carieră împărțită între presă, literatură și pedagogie

09 Jun 2023 1347

Cum s-a produs accidentul din zona Universității Andrei Șaguna. Șoferul și victima, testați cu aparatul etilotest (VIDEO)

14 Feb 2023 3696

UPDATE O femeie a fost rănită în urma unui accident rutier în zona Universității Andrei Șaguna (FOTO+VIDEO)

14 Feb 2023 1822

Jurnalista constănțeană Steliana Bajdechi împlinește 61 de ani. Drumul de la inginerie la cariera în presă

21 Jan 2023 2328

Evenimentele Zilei de 20 decembrie în istorie

20 Dec 2022 1125

#Dobrogea144 Prof. univ. dr. Aurel Papari, președintele Fundației și Universității „Andrei Șaguna“, mesaj de Ziua Dobrogei

18 Nov 2022 1372

Intervenție de urgență în stația de autobuz de la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța. Ce s-a întâmplat (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Nov 2022 8769

20 decembrie 1808. Se naște Andrei Șaguna, mitropolitul ortodox al Transilvaniei

20 Dec 2021 1714

Rechizitoriu pentru Papari! (Document)

13 Jul 2021 3498

După clasarea dosarului penal Aurel Papari, preşedintele Universităţii „Andrei Şaguna“ din Constanţa, a dat în judecată Statul Român

08 Apr 2021 4822

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Radu Prișcu, creatorul Școlii românești de baraje

01 Mar 2021 2828

A încetat din viață fostul președinte al Institutului Național de Statistică

07 Feb 2021 2730

Constanța Incendiu la un autoturism, în fața Universității Andrei Șaguna

24 Jan 2021 1865