StudiuUn român din cinci a rămas fără dantură

Societatea Estetică din România arată că 70% dintre români și-au pierdut dinții naturali, iar că 30% dintre aceștia au rămas fără întreaga dantură.
 
Motivul? Românii nu pun preț pe igiena orală. În mediul rural, oamenii își schimbă periuța de dinți o dată la zece ani. Fără o igienă bucală riguroasă, cele mai sofisticate şi complexe lucrări dentare au un prognostic nefavorabil, iar apariţia cariilor şi a bolii parodontale nu va putea fi evitată.

Menţinerea sănătăţii dinţilor şi a gingiilor necesită o alimentaţie optimă şi spălarea dinţilor cu regularitate, astfel:
  • Se foloseşte aţă dentară cel puţin o dată pe zi şi se spală dinții după fiecare masă sau gustare şi înainte de culcare. Aceste lucruri înlătura depunerile ce pot determina distrugerea dinţilor, gingiilor şi a oaselor cavităţii bucale. 
  • Folosirea unei paste de dinţi ce conţine fluor şi previne apariţia cariilor. Se mai pot utiliza: apă de gură ce conţine fluor sau pastă de dinţi ce înlătura tartrul. 
  • Se evită alimentele cu cantitate crescută de zahăr. Zahărul favorizează formarea tartrului. 
  • Se evită tutunul pentru că acesta produce afecţiuni ale gingiilor şi poate produce cancer al cavităţii bucale. Expunerea pasivă la tutun (respirarea aerului cu fum de ţigară) poate de asemenea determina boli ale gingiilor. 
  • Se practică curăţirea limbii, cu un instrument special pentru acest lucru sau cu o periuţă de dinţi moale. Se curăță din spate în faţă. Curăţirea limbii este deosebit de importantă la persoanele care fumează sau la cei cu un relief al limbii mai accentuat (şanţuri multe şi adânci ce brăzdează limba).
  • Vizite regulate la medicul dentist, în funcţie de apariţia problemelor sau de cât de frecvenţa este necesară curăţirea cavităţii bucale, arată sfatulmedicului.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu medicul stomatolog Petru Mitrașcă La ce vârstă ar trebui adus un copil la stomatolog. Când și cum apar dinții strâmbi

13 Aug 2019 6320

Sucul de caise combate anemia și menține sistemul osos și dantura puternice

04 Mar 2019 1793

Cum să avem o dantură sănătoasă vara

07 Jul 2018 2028

Incident grav la Thermele Bolotești. Un copil a rămas fără doi dinți după ce s-a lovit pe un tobogan acvatic (galerie foto)

21 Feb 2018 1685

Sănătate Calciul, un nutrient de bază pentru menţinerea sănătăţii optime la orice vârstă

24 Apr 2016 1507

Respiraţia urât mirositoare a scos la iveală ceva... neaşteptat (video)

22 Apr 2016 2800

Sănătate Alimente care elimină depunerile inestetice de pe dantură

03 Jul 2015 1962

Bancul zilei Spurcăciunea zilei

06 Nov 2014 2086

Alimente care contribuie la sănătatea dinţilor

16 Sep 2014 2099

Sănătate Greşeli comune în îngrijirea dentară

12 Sep 2014 1759

Sănătate Ce poţi face pentru o dantură sănătoasă

20 Jun 2014 2096