Subiecte aflate pe agenda Summit-ului NATO de la Varşovia

La Varşovia, în cadrul Summit-ului NATO, liderii aliaţi au negociat şi adoptat o serie de decizii majore pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare aliată, cu aplicare pe întreg Flancul Estic. În acest cadru, ministrul apărării naţionale a avut o serie de întrevederi bilaterale în marja Summit-ului cu omologi aliaţi, în vederea coagulării sprijinului necesar avansării obiectivelor strategice ale României la nivelul consolidării posturii de apărare şi descurajare, al deciziei privind prezenţa NATO înaintată adaptată pe teritoriul aliaţilor estici, respectiv România.
 
Astfel, cu ministrul federal al apărării din Republica Federală Germania, Ursula von der Leyen, a fost reliefată importanţa consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare, ca element definitoriu al Summit-ului din capitala poloneză şi au fost discutate modalităţile de cooperare bilaterală în implementarea deciziilor asumate de şefii de stat şi de guvern aliaţi, în mod specific a celor privitoare la prezenţa înaintată adaptată de pe teritoriul României. În cadrul întrevederii cu ministrul turc al apărării, Fikri Ișik, s-a agreat importanţa concentrării eforturilor comune în perioada următoare, la nivelul implementării deciziilor aliate pe acest palier, cu accent pe obţinerea unor rezultate concrete la ministeriala apărării din luna octombrie 2016.

De asemenea, ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a participat la o cină de lucru la nivelul miniştrilor aliaţi ai apărării. Au fost abordate problematici privind constituirea prezenţei înaintate întărite pe Flancul estic al NATO, cadrul de cooperare pentru vecinătatea sudică şi sprijinul aliat pentru partenerii NATO prin utilizarea eficientă a Iniţiativei privind consolidarea capacităţilor de apărare (Defence Capacity Building), în vederea proiectării stabilităţii şi securităţii. Un alt subiect aflat pe agenda reuniunii a fost reprezentat de dezbaterea privind modalităţile de realizare a evaluării funcţionale a structurii de comandă aliate, ca element de orientare pentru procesul viitor de reflecţie, pe acest subiect.  

În acest context, ministrul român al apărării s-a referit la iniţiativele concrete de realizare a prezenţei înaintate adaptate (tFP) pentru zona de sud a Flancului estic al NATO, constând în înfiinţarea unei brigăzi multinaţionale pe teritoriul României, afiliată la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est şi consolidarea prezenţei aeriene şi navale în regiune, prin măsuri dedicate. A evidenţiat rolul important jucat în acest proces de autorităţile militare aliate şi a încurajat participarea aliaţilor, cu contribuții concrete, la acţiunile specifice de implementare a tFP, în perioada următoare. 

De asemenea, ministrul Motoc a subliniat importanţa iniţiativei aliate privind consolidarea capacităţilor de apărare a statelor terţe, instrument-cheie al NATO în cadrul eforturilor comunităţii internaţionale de proiectare a stabilităţii dincolo de graniţele aliate. În egală măsură, a reconfirmat angajamentul României pentru cooperarea cu R. Moldova, Georgia şi Ucraina, prin utilizarea, la cote optime, a mecanismelor actuale de cooperare cu statele partenere ale Alianţei Nord-Atlantice.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAEParticiparea ministrului afacerilor externe, Luminița Odobescu, la deschiderea Summit-ului Liderilor Congresului Mondial al Ucrainenilor

15 Apr 2024 293

Escadrila 572 Elicoptere și scafandrii de luptă. Activități de instruire în Portul Maritim Constanța (FOTO)

03 Apr 2024 493

Guvernul RomânieiProgramul activităților la Palatul Victoria - 03 aprilie 2024

03 Apr 2024 312

Conferința internațională LITTORAL 24 European Coastal Challenge Summit, la Universitatea Ovidius din Constanța

22 Feb 2024 489

Întâlnire a miniștrilor de externe ungar și ucrainean pe tema unui summit Zelenski-Orban

11 Jan 2024 580

Universitatea Ovidius din Constanța a participat la evenimentul internațional „Higher Education European Networking Summit” (FOTO)

13 Dec 2023 832

Intervenție online e premierului Ciolacu la Summit-ul internațional de la Kiev privind securitatea alimentară mondială

25 Nov 2023 696

Nicolae Ciucă Reziliența unei țări nu stă doar în posibilitatea de a face față amenințărilor de securitate

06 Nov 2023 689

Premierul Marcel Ciolacu „Transformarea economiei României într-una verde și digitală este un proces pe termen lung”

19 Oct 2023 870

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel Summit de urgenţă la nivelul UE pe tema situaţiei din Orientul Mijlociu

15 Oct 2023 702

Președintele Klaus Iohannis în Ungaria! Este prima vizită la nivel de șef de stat la Budapesta în ultimii 14 ani

11 Oct 2023 695

China nu participă la summitul anual G20 de la New Delhi. Ce spun oficialii americani

09 Sep 2023 796

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, întâlnire bilaterală cu președintele Republicii Polone, Andrzej Duda

07 Sep 2023 561

Inițiativa celor Trei Mări Marcel Ciolacu- "Inițiativa celor Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului cetățenilor noștri" (VIDEO)

07 Sep 2023 836

Palatul Parlamentului A început summitul Inițiativei celor Trei Mări! Participă peste 1000 de persoane (FOTO)

07 Sep 2023 764