Stiri calde

Suspecți de trafic de persoane și proxenetism reținuți de procurorii DIICOT. Cum erau seduse victimele de membrii grupării infracționale (video)

La data de 11.09.2018  procurorii DIICOT- B.T.Buzău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  STANCIU STELICA, NITA VASILE, zis ”Țuțu, MOLDOVEANU IULIAN GIORGIAN, zis ”Gică, IORDACHE DANIEL IONUT, zis ”Buduluș, DUTA CRISTINEL, MOTOC AUREL şi STEFANESCU FLORINEL, zis ”Van Damme”, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane şi proxenetism în formă continuată.
 
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2018 s-au constituit și au funcționat două grupuri infracționale organizate specializate în comiterea de infracțiuni de proxenetism și trafic de persoane, prin obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției a mai multor tinere pe teritoriul Spaniei, Elveției, Olandei, Germaniei, Regatului Unit al Marii Britanii și al Suediei.
 
Astfel, s-a stabilit că în perioada 2008-2010,  inculpatul Stanciu Stelica a obținut sume de bani însemnate de pe urma practicării prostituției pe teritoriul Spaniei a mai multor persoane de sex feminin.Tinerele erau seduse de ideea unei relații de dragoste cu inculpatul Stanciu Stelică și perspectiva unui viitor sentimental și material cu acesta, fapt pentru care o mare parte din sumele de bani obținute prin practicarea prostituției îi erau date acestuia fie în mod direct, fie, în cele mai multe dintre cazuri, prin transmiterea banilor prin sistemele de transfer rapid, din Spania în Romania.
 
În perioada 2010-2012, activitatea de prostituție a două persoane vătămate a fost transferată pe teritoriul Olandei, în plus, începând cu anul 2011 fiind înregistrate noi transferuri de sume de bani din Olanda în Romania pe numele inculpatului Stanciu Stelică.
 

”Începând cu luna august 2012, având în vedere experiența acumulată în organizarea, desfășurarea și obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției de diverse tinere pe teritoriul Olandei, inculpatul Stanciu Stelică inițiază și constituie un grup infracțional de natură interfamilială având același scop de comitere de infracțiuni de proxenetism.Din cadrul acestui grup a făcut parte sora inculpatului Stanciu Stelică, care, în cursul lunii august 2012,  s-a deplasat în Amsterdam împreună cu fiica sa  ce urma să practice prostituția în locuri special amenajate în acest sens-”la vitrine”, precum și cu nepotul inculpatului Stanciu Stelică, care a racolat la rândul său  o persoană de sex feminin ce urma de asemenea să practice prostituția” - au transmis reprezentanții DIICOT.

 
In cadrul grupării infractionale, inculpatul Stanciu Stelica s-a erijat intr-un lider asigurand coordonarea activitatii de deplasare a tinerelor catre Olanda si desfasurare a activitatii propriu-zise de prostitutie în folosul membrilor grupării, in sensul că:
 
- a racolat tinere pe care le determina la practicarea prostitutiei în folosul său
 
-  a asigurat finantarea transportului tinerelor care de regula calatoreau catre Olanda cu avionul ;
 
- a coordonat demersurile necesare in vederea obtinerii de catre tinere a documentelor impuse de autoritatile olandeze pentru desfasurarea activitatii de prostitutiei ”la vitrina”;
 
- a asigurat cazarea tinerelor ce practicau prostitutia in Amsterdam
 
- i-a consiliat pe membrii grupării în privința modului de rezolvare a  problemelor pe care le aveau cu tinerele ce practicau prostituția , astfel incat acestea să desfășoare în continuare această activitate în folosul lor;
 
- a colectat sumele de bani obtinute din practicarea prostitutiei, în perioada 2008-2012, tinerele care au practicat prostituția în folosul său, i-au transmis inculpatului Stanciu Stelică sume de bani în valoare totală de aproximativ 65.500 euro.
 
Activitățile infracționale desfașurate de către inculpatul Stanciu Stelică au făcut obiectul investigațiilor efectuate într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, finalizat partial cu trimiterea în judecata la data de 06.06.2013 a doi inculpaţi pentru comiterea infracțiunii de proxenetism relativă la activitatea de prostituție realizată de către o persoană de sex feminin în orasul Amsterdam, Olanda, ce s-a intersectat ca loc și timp cu activitatea infractionala ce face obiectul prezentei cauze.
 
Actele procesuale și procedurale efectuate în cauza Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău au fost aduse la cunostinta inculpatului Stanciu Stelica, acesta având calitatea de inculpat, motiv pentru care  în vara anului 2013 a intrerupt continuarea activitatii infracționale, încetând astfel funcționarea grupului infracțional.
 
În primavara anului 2014, inculpatul Stanciu Stelică a pus bazele constituirii și funcționării unui alt grup infracțional specializat în comiterea aceluiași gen de infracțiuni, respectiv proxenetism , de această dată activitatea de prostituție fiind organizată pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, in concret  Irlanda de Nord și  în special, Scoția.
 
Alături de inculpatul Stanciu Stelică,  noul grup infracțional la care ulterior au aderat şi alte persoane, a fost  constituit din inculpatul Iordache Ionut Daniel și suspectul B. C. A., membrii grupului  desfăşurând  activități de racolare de persoane de sex feminin dispuse să practice prostituția şi care  ulterior erau trimise în acest sens în oraşul Glasgow, Scoția. Acestea erau promovate pe diverse site-uri web de profil ca fiind persoane ce oferă servicii sexuale contracost, raporturile și actele sexuale având loc în apartamentele în care locuiau ori în locurile stabilite de către clienti (servicii tip ”out”), activitatea acestora fiind supravegheata la fața locului de cel puțin unul dintre cei trei membrii ai grupului.
 
Cea mai mare parte a sumelor de bani obținute de către tinere din practicarea prostituției erau insușite de către membrii grupului, prin colectare directă ori prin transmiterea sumelor de bani prin sisteme de transfer rapid, pe numele persoanelor destinatare ori pe numele altor persoane interpuse.
 
S-a reţinut că in perioada cuprinsa intre anii 2012-2013, respectiv 2014-prezent, cele două grupuri infracționale organizate au obținut de importante sume de bani (aprox.325.000 lire sterline și 132.000 euro) de pe urma practicarii prostituției a unui număr de 30 de tinere, doua dintre acestea fiind reținute ca fiind victimele traficului de persoane.
 
Având în vedere că activitatea infracționala a fost desfăşurată pe teritoriul mai multor state europene, respectiv Spania, Elveția, Olanda, Germania, Regatului Unit al Marii Britanii și  Suedia, la data de 11.09.2017 s-a constituit o echipă comună de anchetă între  autorităţile judiciare din Romania, Scoția şi  Irlanda de Nord.
 
Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Buzău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău.
 
Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
 
Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul polițiștilor de combatere a criminalităţii organizate din Ploieşti, Bacău şi Dâmboviţa, al luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Buzău și al jandarmilor din Buzău şi Ploieşti.
 

”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie” - au mai precizat procurorii DIICOT.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții la Constanța și în București. Vizați, doi bărbați suspectați de înșelăciune. Cum acționau aceștia

23 Apr 2019 327

Percheziţii la persoane bănuite de furturi din societăţi comerciale. Mai mulți suspecți vor fi conduși la audieri

23 Apr 2019 299

Percheziții la depozite ale unor firme de transport. Mai multe produse au fost confiscate

20 Apr 2019 388

Cetățean iordanian reținut de procurorii DIICOT pentru trafic de persoane. Cum acționa suspectul

19 Apr 2019 305

Percheziții în Bulgaria și în România la persoane suspectate de înșelăciune prin metoda Accidentul. Ce au stabilit anchetatorii

19 Apr 2019 415

Percheziții la persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de proxenetism și spălare de bani. Zeci de suspecți conduși la audieri

18 Apr 2019 518

Percheziții masive într-un dosar de fraudă informatică și fals informatic. Suspecții ar fi înșelat mai multe societății din UE

17 Apr 2019 459

Percheziții ale procurorilor DIICOT la suspecți de trafic de substanțe psihoactive. Ce au stabilit anchetatorii

17 Apr 2019 366

Percheziții ale procurorilor DIICOT la suspecți de trafic de droguri. Ce au stabilit anchetatorii

15 Apr 2019 416

Percheziţii într-un dosar de furt calificat. Mai multe persoane, audiate

15 Apr 2019 399

Percheziții ale procurorilor DIICOT la suspecți de trafic de droguri. Ce au găsit anchetatorii în locuințele tinerilor

11 Apr 2019 489

DIICOT Percheziții în Capitală și în județele Călărași și Dâmbovița. Persoane audiate pentru trafic de minori, proxenetism și lipsire de libertate

10 Apr 2019 333

Zeci de cetățeni străini păcăliți prin anunțuri false de vânzare. Prejudiciu de sute de mii de euro

09 Apr 2019 393

Președintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România a fost reținut

09 Apr 2019 401

Percheziții în mai multe județe, printre care și Constanța. Vizate, persoane bănuite de afaceri ilegale cu tutun (galerie foto)

04 Apr 2019 1003