Stiri calde

Suspecți de trafic de persoane și proxenetism reținuți de procurorii DIICOT. Cum erau seduse victimele de membrii grupării infracționale (video)

La data de 11.09.2018  procurorii DIICOT- B.T.Buzău au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  STANCIU STELICA, NITA VASILE, zis ”Țuțu, MOLDOVEANU IULIAN GIORGIAN, zis ”Gică, IORDACHE DANIEL IONUT, zis ”Buduluș, DUTA CRISTINEL, MOTOC AUREL şi STEFANESCU FLORINEL, zis ”Van Damme”, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de persoane şi proxenetism în formă continuată.
 
În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2018 s-au constituit și au funcționat două grupuri infracționale organizate specializate în comiterea de infracțiuni de proxenetism și trafic de persoane, prin obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției a mai multor tinere pe teritoriul Spaniei, Elveției, Olandei, Germaniei, Regatului Unit al Marii Britanii și al Suediei.
 
Astfel, s-a stabilit că în perioada 2008-2010,  inculpatul Stanciu Stelica a obținut sume de bani însemnate de pe urma practicării prostituției pe teritoriul Spaniei a mai multor persoane de sex feminin.Tinerele erau seduse de ideea unei relații de dragoste cu inculpatul Stanciu Stelică și perspectiva unui viitor sentimental și material cu acesta, fapt pentru care o mare parte din sumele de bani obținute prin practicarea prostituției îi erau date acestuia fie în mod direct, fie, în cele mai multe dintre cazuri, prin transmiterea banilor prin sistemele de transfer rapid, din Spania în Romania.
 
În perioada 2010-2012, activitatea de prostituție a două persoane vătămate a fost transferată pe teritoriul Olandei, în plus, începând cu anul 2011 fiind înregistrate noi transferuri de sume de bani din Olanda în Romania pe numele inculpatului Stanciu Stelică.
 

”Începând cu luna august 2012, având în vedere experiența acumulată în organizarea, desfășurarea și obținerea de foloase patrimoniale de pe urma practicării prostituției de diverse tinere pe teritoriul Olandei, inculpatul Stanciu Stelică inițiază și constituie un grup infracțional de natură interfamilială având același scop de comitere de infracțiuni de proxenetism.Din cadrul acestui grup a făcut parte sora inculpatului Stanciu Stelică, care, în cursul lunii august 2012,  s-a deplasat în Amsterdam împreună cu fiica sa  ce urma să practice prostituția în locuri special amenajate în acest sens-”la vitrine”, precum și cu nepotul inculpatului Stanciu Stelică, care a racolat la rândul său  o persoană de sex feminin ce urma de asemenea să practice prostituția” - au transmis reprezentanții DIICOT.

 
In cadrul grupării infractionale, inculpatul Stanciu Stelica s-a erijat intr-un lider asigurand coordonarea activitatii de deplasare a tinerelor catre Olanda si desfasurare a activitatii propriu-zise de prostitutie în folosul membrilor grupării, in sensul că:
 
- a racolat tinere pe care le determina la practicarea prostitutiei în folosul său
 
-  a asigurat finantarea transportului tinerelor care de regula calatoreau catre Olanda cu avionul ;
 
- a coordonat demersurile necesare in vederea obtinerii de catre tinere a documentelor impuse de autoritatile olandeze pentru desfasurarea activitatii de prostitutiei ”la vitrina”;
 
- a asigurat cazarea tinerelor ce practicau prostitutia in Amsterdam
 
- i-a consiliat pe membrii grupării în privința modului de rezolvare a  problemelor pe care le aveau cu tinerele ce practicau prostituția , astfel incat acestea să desfășoare în continuare această activitate în folosul lor;
 
- a colectat sumele de bani obtinute din practicarea prostitutiei, în perioada 2008-2012, tinerele care au practicat prostituția în folosul său, i-au transmis inculpatului Stanciu Stelică sume de bani în valoare totală de aproximativ 65.500 euro.
 
Activitățile infracționale desfașurate de către inculpatul Stanciu Stelică au făcut obiectul investigațiilor efectuate într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, finalizat partial cu trimiterea în judecata la data de 06.06.2013 a doi inculpaţi pentru comiterea infracțiunii de proxenetism relativă la activitatea de prostituție realizată de către o persoană de sex feminin în orasul Amsterdam, Olanda, ce s-a intersectat ca loc și timp cu activitatea infractionala ce face obiectul prezentei cauze.
 
Actele procesuale și procedurale efectuate în cauza Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău au fost aduse la cunostinta inculpatului Stanciu Stelica, acesta având calitatea de inculpat, motiv pentru care  în vara anului 2013 a intrerupt continuarea activitatii infracționale, încetând astfel funcționarea grupului infracțional.
 
În primavara anului 2014, inculpatul Stanciu Stelică a pus bazele constituirii și funcționării unui alt grup infracțional specializat în comiterea aceluiași gen de infracțiuni, respectiv proxenetism , de această dată activitatea de prostituție fiind organizată pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii, in concret  Irlanda de Nord și  în special, Scoția.
 
Alături de inculpatul Stanciu Stelică,  noul grup infracțional la care ulterior au aderat şi alte persoane, a fost  constituit din inculpatul Iordache Ionut Daniel și suspectul B. C. A., membrii grupului  desfăşurând  activități de racolare de persoane de sex feminin dispuse să practice prostituția şi care  ulterior erau trimise în acest sens în oraşul Glasgow, Scoția. Acestea erau promovate pe diverse site-uri web de profil ca fiind persoane ce oferă servicii sexuale contracost, raporturile și actele sexuale având loc în apartamentele în care locuiau ori în locurile stabilite de către clienti (servicii tip ”out”), activitatea acestora fiind supravegheata la fața locului de cel puțin unul dintre cei trei membrii ai grupului.
 
Cea mai mare parte a sumelor de bani obținute de către tinere din practicarea prostituției erau insușite de către membrii grupului, prin colectare directă ori prin transmiterea sumelor de bani prin sisteme de transfer rapid, pe numele persoanelor destinatare ori pe numele altor persoane interpuse.
 
S-a reţinut că in perioada cuprinsa intre anii 2012-2013, respectiv 2014-prezent, cele două grupuri infracționale organizate au obținut de importante sume de bani (aprox.325.000 lire sterline și 132.000 euro) de pe urma practicarii prostituției a unui număr de 30 de tinere, doua dintre acestea fiind reținute ca fiind victimele traficului de persoane.
 
Având în vedere că activitatea infracționala a fost desfăşurată pe teritoriul mai multor state europene, respectiv Spania, Elveția, Olanda, Germania, Regatului Unit al Marii Britanii și  Suedia, la data de 11.09.2017 s-a constituit o echipă comună de anchetă între  autorităţile judiciare din Romania, Scoția şi  Irlanda de Nord.
 
Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Buzău cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
 
Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău.
 
Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
 
Activităţile au fost desfăşurate cu sprijinul polițiștilor de combatere a criminalităţii organizate din Ploieşti, Bacău şi Dâmboviţa, al luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Buzău și al jandarmilor din Buzău şi Ploieşti.
 

”Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie” - au mai precizat procurorii DIICOT.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții într-un dosar de constituire a unui grup infracțional organizat și fals în declarații

15 Nov 2018 173

Descinderi la Constanța la suspecți de furt și tâlhărie. Printre victime, un taximetrist aflat în timpul serviciului

14 Nov 2018 249

Percheziții în localitatea Murfatlar, județul Constanța. Vizat, un suspect de furt și conducere a unui autoturism fără permis

14 Nov 2018 209

Percheziții ale procurorilor DIICOT la suspecți de falsificare de bancnote. Cum acționau suspecții (document)

14 Nov 2018 327

Percheziții într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul construcţiilor. Prejudiciul depășește 3 milioane de lei

14 Nov 2018 330

Percheziții la suspecți de înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani. Cum acționau suspecții

09 Nov 2018 349

Percheziții în această dimineață în București și în mai multe județe. Vizați, suspecți de proxenetism

08 Nov 2018 264

Percheziții la persoane bănuite de furturi din autovehicule. Care a fost prejudiciul

07 Nov 2018 247

Percheziţii la suspecţi de infracţiuni silvice. Care a fost prejudiciul

06 Nov 2018 297

Percheziții ale procurorilor DIICOT la suspecți de trafic de droguri de risc în formă continuată

05 Nov 2018 335

Poliţia Română Peste 200 de percheziţii, în ultimele două săptămâni. Droguri, aur şi terenuri, confiscate

04 Nov 2018 298

UPDATE. Percheziţii DIICOT la Constanţa. Cine sunt cei vizaţi de anchetă (document)

02 Nov 2018 1605

Percheziţii la persoane bănuite de furt prin "Metoda Pomana". Cum acţionau suspecţii

01 Nov 2018 358

Percheziții la suspecți de înșelăciune prin vânzarea de autoturisme. Cum acționau suspecții

31 Oct 2018 330

Minori din centru de plasament abuzați. Mai multe persoane reținute de polițiști

31 Oct 2018 315

UPDATE. Razie amplă, în municipiul Constanţa, în această noapte. Peste o sută de poliţişti. Ce caută oamenii legii. De cine sunt sprijiniţi în acţiune (galerie foto)

27 Oct 2018 8913

Descinderi la un suspect de șantaj și pornografie infantilă. Ce au descoperit procurorii DIICOT (document)

25 Oct 2018 398

Percheziții în mai multe județe la furturi din societăți comerciale, în Franța. Au fost puse în executare 4 mandate europene de arestare

25 Oct 2018 278

Percheziţii la persoane bănuite de furturi din locuinţe

24 Oct 2018 239

DIICOT Percheziţii în judeţul Maramureş. Suspecţii, cercetaţi pentru trafic de minori, lipsire de libertate în mod ilegal şi act sexual cu un minor (document)

22 Oct 2018 326

Infracțiunile economice, în atenția poliţiştilor specializaţi în investigarea criminalităţii din cadrul Poliţiei Române

21 Oct 2018 367

Percheziții ale procurorilor DIICOT, la suspecți de consum ilicit de droguri. Ce s-a descoperit (galerie foto)

18 Oct 2018 379

Percheziţii efectuate de poliţişti, la persoane bănuite de furturi din societăți comerciale

18 Oct 2018 266

Percheziţii domiciliare într-un dosar de evaziune fiscală cu autoturisme second-hand

18 Oct 2018 468

Percheziţii la o persoană bănuită de înșelăciuni. A fost întocmit dosar penal

18 Oct 2018 305

Percheziții domiciliare la persoane bănuite de camătă. Ce au descoperit poliţiştii (galerie foto)

17 Oct 2018 418

Percheziţii domiciliare la suspecţi de trafic de substanţe toxice, efectuate în mai multe judeţe

17 Oct 2018 320

Percheziții la suspecți de producere și comercializare de țigarete. Ce au confiscat polițiștii de la locuințele suspecților

16 Oct 2018 648

IGPR. Percheziţii în judeţul Prahova. Persoane bănuite de contrabandă cu țigări, conduse la audieri

13 Oct 2018 343

Percheziții la Constanța. Zeci de persoane audiate de anchetatorii români și germani. Un suspect a fost reținut

10 Oct 2018 1172

Percheziții ale procurorilor DIICOT la suspecți de operațiuni cu substanțe cu efect psihoactiv

10 Oct 2018 653

Fosta soţie a lui Dan Adamescu reținută pentru evaziune fiscală. Ce au stabilit anchetatorii. Valoarea prejudiciului este de zeci de milioane de lei

10 Oct 2018 463

Constanţa. Percheziţii la persoane bănuite de furturi și braconaj piscicol. Zece persoane, reţinute (galerie foto)

10 Oct 2018 363

Persoane bănuite de delapidare şi evaziune fiscală, săltate de poliţişti. Prejudiciu uriaş

10 Oct 2018 409

Zeci de percheziţii în Capitală şi alte judeţe, într-un dosar de contrabandă cu ţigări

10 Oct 2018 333

Percheziții în județul Constanța. Vizați suspecți de evaziune fiscală. Prejudiciu uriaș cauzat statului german

09 Oct 2018 1350

Percheziții ale procurorilor DIICOT. Ce au descoperit la locuinţele suspecţilor

08 Oct 2018 438

Percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciu uriaş

04 Oct 2018 421

Poliţia Transporturi Constanţa Bărbați, reţinuţi pentru furt de cereale, produse petroliere și fier vechi

01 Oct 2018 1588

Percheziții la suspecți de contrabandă. Mai multe persoane au fost reținute. Ce au stabilit procurorii DIICOT

28 Sep 2018 452

Percheziții pentru destructurarea grupărilor infracționale, desfășurate de Poliţia Română și DIICOT

27 Sep 2018 354

Percheziții la persoane bănuite de furt de combustibil. Ce au edscoperit polițiștii la locuințele suspecților

27 Sep 2018 356

Descinderi la suspecți evaziune fiscală şi spălarea banilor, în domeniul comerţului cu materiale de construcţii

27 Sep 2018 398

Inspectoratului de Poliție Județean Prahova Percheziții la domiciliile unor persoane bănuite de proxenetism

26 Sep 2018 322

Descinderi la suspecți de trafic de substanţe cu efect psihoactiv. Ce au găsit polițiștii la locuințele suspecților

25 Sep 2018 311

Percheziţii la suspecţi de înşelăciuni prin metoda „accidentul“. Cinci persoane au fost reținute

25 Sep 2018 357

Percheziții ale procurorilor DIICOT în județul Tulcea. Suspecții acționau și în municipiul Constanța. Ce au stabilit anchetatorii

21 Sep 2018 987

Percheziţii în Olt, într-un dosar privind evaziunea fiscală în domeniul comerțului cu autoturisme second-hand. Prejudiciu uriaş

21 Sep 2018 391

Poliţia Română Percheziții la membrii unei grupări specializate în trafic de minori. Ce au descoperit poliţiştii

20 Sep 2018 386

Jurnalişti implicaţi într-un dosar de trafic de droguri. Procurorii DIICOT au deschis o anchetă în acest caz

14 Sep 2018 448