Stiri calde

Tânărul din Craiova acuzat de propagandă jihadistă în favoarea ISIS, reținut de procurori

Constantin Luigi Boicea, tânărul de 18 ani din Craiova acuzat de propagandă în favoarea ISIS, a fost reținut joi noaptea de procurorii DIICOT și va fi dus vineri în instanță cu propunere de arestare preventivă.

Procurorii au efectuat joi percheziții la domiciliul lui Constantin Luigi Boicea, acesta fiind apoi ridicat și dus la sediul central al DIICOT din București, unde a fost audiat mai multe ore.

Inițial, în decembrie 2015, Luigi Boicea a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru propagandă jihadistă în favoarea ISIS, el fiind reținut atunci pentru 24 de ore și apoi eliberat, sub control judiciar. Tot atunci, anchetatorii au dispus ca tânărul să fie supus unei expertize psihiatrice.

Ulterior, printr-o ordonanță din data de 6 decembrie 2016, DIICOT a extins urmărirea penală pe numele tânărului sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participare la instruirea sau pregătirea în vederea folosirii mijloacelor distructive, armelor de foc, dispozitivelor explozive de orice fel, munițiilor, explozivilor, în scopul comiterii unui act de terorism.

Anchetatorii susțin că Luigi Boicea a continuat să acceseze site-uri de propagandă și instruire a viitorilor combatanți aparținând organizației teroriste Daesh/Stat Islamic, încercând să intre în contact cu lideri ori reprezentanți ai organizației pentru a obține sprijin logistic și financiar.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu data de 9 decembrie 2015, avându-se în vedere faptul că Luigi Boicea era la acea vreme minor, față de acesta s-a dispus și ulterior prelungit până în prezent măsura preventivă a controlului judiciar, măsură pe parcursul căreia tânărului i s-a interzis să acceseze internetul.

S-a reținut la data respectivă faptul că, parcurgând în mod accelerat etapele succesive ale procesului evolutiv de radicalizare islamistă, prin însușirea credinței islamice (convertirea la islam), aderarea la ideologia radical-islamistă și la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Daesh/Statul Islamic (îndoctrinare și auto-identificare cu cauza jihadistă), respectiv asumarea, ca datorie personală, a implicării în executarea de acte/acțiuni teroriste, începând cu anul 2015, Luigi Boicea a promovat în mod sistematic, în public, doctrina radical islamistă, prin postarea în mediul online, prin intermediul unor rețele de socializare, a unor opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio/video reprezentând activități/acțiuni armate/violente și de propagandă ale grupării teroriste Daesh/Statul Islamic (decapitări individuale și/sau colective; incendieri de persoane; execuții prin împușcare; mesaje radical-jihadiste ale liderilor unor grupări teroriste; mesaje de propagandă a Daesh/Statul Islamic; promovarea "SHARIA"), cu intenția de a le face cunoscute și a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte.

"Pe întreaga perioadă a controlului judiciar, inculpatul a încălcat în mod sistematic obligația instituită în sarcina sa, inclusiv după data de 24.09.2016, când a devenit major, continuând să acceseze site-uri de propagandă și instruire a viitorilor combatanți, aparținând organizației teroriste Daesh/Stat Islamic, și încercând să intre în contact cu lideri ori reprezentanți ai respectivei organizații teroriste în satisfacerea dorinței manifeste de a obține sprijin logistic și financiar pentru săvârșirea unui act de terorism", se spune în comunicatul DIICOT.

Procurorii precizează că, începând cu anul 2015 și până în prezent, Luigi Boicea "a participat la activitățile de instruire și pregătire desfășurate online de organizația teroristă Daesh/Stat Islamic pe site-uri de profil ce cuprind atât elemente ale procesului de însușire de către individ a cunoștințelor privitoare la materialele necesare, modul de asamblare și funcționare, efectele și măsurile de siguranță necesare a fi avute în vedere cu ocazia manipulării și utilizării diferitelor categorii de mijloace distructive, arme de foc, materii și dispozitive explozive standardizate sau improvizate, muniții, etc, cât și componente ale procesului de pervertire a afectivității individului prin asimilare vizuală, conștientizare și asumare personală a consecințelor pe care utilizarea în public a unor astfel de mijloace le poate produce în mod efectiv asupra persoanelor, ca parte a procesului de pregătire psihologică a viitorilor combatanți pentru săvârșirea unor acte de terorism".

Citește și

DIICOT
Tânărul din Craiova a continuat să acceseze site-uri de propagandă și instruire a viitorilor combatanți ISIS

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DIICOT Grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiuni de furt calificat, destructurat

26 Jun 2019 509

DIICOT Cetățeni bulgari, reținuți pentru operațiuni ilegale. Retrăgeau fraudulos numerar din ATM-uri

26 Jun 2019 668

DIICOT Percheziții la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată

25 Jun 2019 840

Percheziții masive într-un dosar de contrabandă cu țigări. 44 de persoane, conduse la audieri

21 Jun 2019 590

Suspecți de trafic de droguri prinși în flagrant de procurorii DIICOT. Ce au găsit anchetatorii în locuințele acestora

21 Jun 2019 552

DIICOT. Darius Vâlcov, sub control judiciar pentru divulgarea secretelor de stat

18 Jun 2019 879

Percheziții efectuate de Poliția Română și DIICOT. S-au găsit de la droguri, până la arme. Grupări de criminalitate organizată, destructurate

16 Jun 2019 1354

Cetățean olandez reținut de procurorii DIICOT. Este acuzat de pornografie infantilă şi act sexual cu un minor

14 Jun 2019 708

Constănţean, prins în flagrant delict în timp ce ar fi încercat să comercializeze cannabis

14 Jun 2019 522

Suspecți de trafic de droguri de mare risc prinși în flagrant de procurorii DIICOT. Ce au găsit anchetatorii asupra acestora (galerie foto)

13 Jun 2019 765

Percheziții la Constanța ale procurorilor DIICOT. Vizați, suspecți de trafic de minori și proxenetism

13 Jun 2019 911

DIICOT Grup infracţional specializat în trafic de migranţi şi spălare de bani, destructurat de procurori

12 Jun 2019 455

DIICOT Bărbat, reţinut pentru trafic de droguri. Cum aducea drogurile din Spania

07 Jun 2019 486

Incredibil. O femeie de 72 de ani este bănuită că le vindea elevilor de liceu droguri

06 Jun 2019 454

Percheziții la Constanța, Bacău și Marea Britanie. Vizat, un grup infracțional specializat în infracțiuni informatice (galerie foto)

06 Jun 2019 880