Tarifele RCA și-au găsit nașul! COTAR cere diminuarea lor!

 
COTAR împreună cu patronatele din transporturi au depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propunerea comună de modificare a proiectului de lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.
 
1. Propunem să fie introdus în lege un articol care, tradus din Directiva 138/2003, sună astfel: "Statele membre pot menține sau introduce obligația de notificare prealabilă sau APROBARE a majorărilor tarifelor propuse numai ca un element al unui sistem general de control al prețurilor" și aceasta să se facă doar cu acordul ministerului de finanțe, al Consiliului Concurenței, Oficiului pentru Protecția Consumatorului și Ministerului Justiției. Textul menționat este prins în directivă și cerem să fie prins ca atare, iar organele mai sus menționate să găsească modalitatea prin care să se facă acest sistem de control al prețurilor.
 
2. Scoaterea din proiect a contractului de asigurare. Solicităm să fie un contract cadru, cu condiții generale, anexă la Norma 23.
 
3. Să existe un articol distinct, care să creeze posibilitatea ca polițele să fie încheiate între 1 lună și 12 luni calendaristice.
 
4. Să se prevadă posibilitatea suspendării polițelor de asigurare pe perioada cât autovehiculul este imobilizat, din diferite motive. Această procedură de suspendare se va stabili ulterior, prin norme cu ASF, în colaborare cu asiguratorii și asigurații.
 
5. Să fie stipulată în lege posibilitatea decontării directe. Aceasta va fi opțională pentru asigurați.
 
6. După depunerea documentelor, conform opisului care se va regăsi în contractul cadru, plata la unitatea reparatoare sau societatea comercială care este propietar al bunului asigurat sau a persoanei fizice asigurate RCA, să se facă în maximum 30 de zile calendaristice.
 
7. Introducerea unui capitol distinct în lege, care să reglementeze primele de asigurare și transparentizarea modului de calcul al primei RCA și prezentarea modelului de calcul actuarial.
 

8. Penalitățile de întârziere la plata daunelor de către companiile de asigurări să rămână de 0,2% pe zi, ca și până acum.
 
9. Eliminarea obligațiilor de furnizare de informații ale asiguraților către asigurator. Acest aspect să fie reglementat prin norme ale legii.

 
10. Introducerea obligativității asiguratorilor de a furniza asiguratului calculul actuarial și indicatorii utilizați pentru fundamentarea prețului RCA;
 
11. Introducerea obligativității ASF de a calcula un preț de referință;
 
12. Introducerea de sancțiuni pentru asiguratori, în situațiile următoare:
- neinformarea ASF cu privire la modificarea calculului actuarial în maximum 30 de zile de la această modificare;
- neinformarea ASF cu privire la modificarea/actualizarea oricărui indicator utilizat la calculul prețului poliței RCA în maximum 30 de zile calendaristice de la utilizarea acelui indicator actualizat/modificat;
- calcularea greșită a prețului poliței RCA, dovedită în baza controlului efectuat de ASF, ca urmare a sesizării asiguratului.
 
13. Calculul pentru mallus să fie în funcție de valoarea daunei.
 
14. Să se prevadă în lege modalități de responsabilizare a conducătorului auto.
 
„Putem spune că cele mai multe dintre cele 14 puncte propuse de noi au fost acceptate, excepții fiind punctul 8., unde am căzut de comun acord ca penalitățile să rămână de 36% pe an, așa cum a propus ASF; de asemenea, punctul 11., unde trebuie să găsească o modalitate de calcul; punctul 12. este parțial acceptat, iar punctul 14 a rămas să se mai discute. Ieri s-a discutat ca proiectul de lege să fie trimis și la Guvern, pentru a da o Ordonanță de Urgență, deoarece aceasta este singura soluție pentru stoparea și diminuarea tarifelor RCA. Parlamentaii vor intra în pregătiri pentru alegeri, în luna mai, apoi va începe vacanța de vară și astfel ar trece anul fără a se lua măsuri împotriva creșterii nejustificate a RCA pentru toți românii. Putem spune că aceasta este o primă victorie a noastră, prin retrimiterea proiectului de lege de la Senat înapoi la ASF. În perioada următoare vom analiza situația, în funcție de decizia Guvernului. Dacă Executivul nu își va asuma responsabilitatea și nu va da OUG, vom muta protestele la Guvern. Nu vrem să credem că Executivul sau Parlamentul sunt conduse din umbră de către aceste multinaționale care ne căpușează de ani buni, în numele așa-zisei democrații europene”, declară Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).
Actuala formă a proiectului de lege, care conține propunerile transportatorilor, a fost aprobată de ASF și se va trimite către Guvern, pentru a se adoopta prin Ordonanță de Urgență.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Discuții între Ministrul Transporturilor și reprezentanții Confederațiilor și Asociațiilor relevante de transportatori

11 Jan 2024 562

Transportatorii vor să încheie protocoale cu asiguratori din afara ţării pentru poliţe RCA

10 Jan 2024 1086

COTAR pune la dispoziție gratuit mașini pentru personalul medical și persoanele cu dizabilități

26 Mar 2020 2381

Lică Neagu, președintele Camerei Taximetriștilor din Constanța, a intrat în greva foamei

17 Apr 2019 3986

Protestatari care participă la acțiunea din Piața Victoriei, sancționați de jandarmi

17 Apr 2019 1881

Protest al transportatorilor în Piața Victoriei din București. Ce revendicări au manifestanții (galerie foto)

17 Apr 2019 2058

Taximetrişti din Constanţa în marş către Bucureşti. Protest împotriva ordonanţei pentru transportul alternativ gen Uber si Bolt (galerie foto)

17 Apr 2019 3619

Consultări între reprezentanții Guvernului și cei ai transportatorilor. Ce decizii au fost luate

21 Mar 2019 1569

COTAR anunță că nu va anula protestul programat joi

20 Mar 2019 1649

Transportatorii reiau protestele de stradă. Mii de autovehicule participă la protestul din 21 martie

19 Mar 2019 1870

COTAR protestează mâine în fața Guvernului. Transportatorii ies în stradă și în alte orașe

12 Feb 2019 1761

Taximetriştii constănţeni, pe jar. Reprezentanţii au stat la masă cu viceprimarul Dumitru Babu. Ce s-a discutat (galerie foto)

12 Feb 2019 3332

COTAR. Transportul public de persoane va fi suspendat „Se încalcă principiul liberei concurențe privind condițiile de acces la piața transportului de persoane”

29 Oct 2018 1779

Niciun membru COTAR nu va ieși mâine la protestul anunțat. Transportatorii așteaptă întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă

10 Oct 2018 1801

COTAR militează pentru adoptarea OUG privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, în forma nealterată

29 May 2018 2242