Te oprește în trafic a doua Poliție Rutieră? Cum arată uniforma, insigna, legitimația și mașina după actul normativ în vigoare din 15 martie 2017

Ministerul Transporturilor (MT) a făcut public Regulamentul privind modelul și însemnele uniformei inspectorilor, din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier - I.S.C.T.R., modelul legitimației nominale de control, precum și dotarea și inscripționarea autovehiculelor de control utilizate de aceștia din 01.03.2017.

Ordinul, cu numărul 282 din 1 martie 2017, este semnat de ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, și a fost publicat în Monitorul Oficial al României 185/15.III.2017.

Despre ISCTR sau a doua Poliție Rutieră cum i se mai spune

Inspectorii I.S.C.T.R. au obligaţia de a purta uniforma de serviciu, de a deţine asupra lor legitimaţia de control pe timpul efectuării acţiunilor de control şi de a respecta prevederile legale privind oprirea vehiculelor în trafic.

În exercitarea atribuţiilor de serviciu, inspectorii I.S.C.T.R. au dreptul să oprească orice autovehicul, altele decât cele exceptate de lege, care circulă pe drumul public şi este utilizat la efectuarea transporturilor rutiere, precum şi la activitatea de pregătire practică a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere.

Inspectorii pot opri vehiculele semnalizând regulamentar din poziţia statică în acelaşi mod ca şi poliţiştii rutieri sau din autovehiculul din dotare aflat în mers.
 
Despre uniformă, insignă, legitimație, mașină

Conform Ordinului mai sus menționat, au dreptul la uniformă de serviciu cu însemnele specifice și la echipament de protecție inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, denumit în continuare I.S.C.T.R., care efectuează inspecția și controlul asupra transporturilor rutiere și a activităților conexe acestora.

În timpul exercitării inspecției și controlului asupra transporturilor rutiere și a activităților conexe acestora, inspectorii I.S.C.T.R. au obligația de a purta uniforma de serviciu cu însemnele specifice și în mod suplimentar echipamentul de protecție, în cazul efectuării acțiunilor de control în trafic.

Uniforma de serviciu cu însemnele specifice poate fi purtată și pe drumul de la domiciliu la locul de muncă, în timpul deplasărilor efectuate în interesul serviciului în diferite misiuni, la întruniri publice, festivități, precum și pe durata frecventării unor cursuri de perfecționare profesională.


Sunt interzise scoaterea din țară a uniformei de serviciu cu însemnele specifice/echipamentului de protecție, cu excepția cazurilor în care există o solicitare, aprobată de conducerea I.S.C.T.R., precum și purtarea acesteia/acestuia în locuri și în condiții care ar putea prejudicia prestigiul instituției.

Pe durata suspendării din funcție se interzice utilizarea uniformei de serviciu cu însemnele specifice, precum și a echipamentului de protecție. Perioada suspendării din funcție nu se include în calculul duratei normate de folosință a componentelor uniformei de serviciu cu însemnele specifice și a echipamentului de protecție.

Este interzisă modificarea uniformei de serviciu cu însemnele specifice și a echipamentului de protecție sau înlocuirea componentelor acestora cu alte articole de îmbrăcăminte care nu sunt cuprinse în prezentul regulament.

La uniforma de serviciu cu însemnele specifice este permisă purtarea doar a pantofilor și/sau a bocancilor din dotare.

Modelul uniformei de serviciu, echipamentul de protecție, însemnele specifice și legitimația de serviciu

Modelul uniformei de serviciu cu însemnele specifice, al echipamentului de protecție, precum și modelul însemnelor specifice se compun din următoarele:

A. Uniforma de serviciu cu însemnele specifice
-Pantalon de prezentare de culoare bleumarin închis
- Cămașa
- Curea
- Scurta de vânt
- Scurtă cu mesadă și guler pentru toamnă - iarnă (fig. 4)
- Caschetă
- Căciulă (fig. 6)
- Vestă de vară reflectorizantă
- Geaca reflectorizantă 3 în 1
- Mănuși
- Pantofi
- Bocancii

Însemnele specifice se compun din:

a) Emblemă semilună cu înscrisul ROMÂNIA
b) Emblema "I.S.C.T.R."
c) Emblemă coifură
d) Insigna de piept

Echipamentul de protecție:
În timpul acțiunilor de inspecție și control în trafic inspectorii I.S.C.T.R. au obligația de a purta echipamentul de protecție care, în funcție de anotimp, se compune din:
-vestă de vară reflectorizantă sau geacă reflectorizantă 3 în 1;
- baston dirijare trafic cu lumină intermitentă de culoare roșie

În timpul acțiunilor de inspecție și control în trafic inspectorii I.S.C.T.R. au obligația de a avea asupra lor legitimația nominală de control.

Dotarea autovehiculelor de control cuprinde dispozitive de semnalizare luminoasă de culoare galbenă, cu mesaje variabile de culoare roșie, vizibile din față și din spate, echipament suplimentar de protecție pentru inspectori, și echipament auxiliar pentru facilitarea efectuării controlului în trafic.

Autovehiculele de control vor fi cu emblema I.S.C.T.R. în față, în părțile laterale ale autovehiculului și cu inscripția "CONTROL TRAFIC" în față, în părțile laterale și în spatele autovehiculului.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a publicat Ordinul ministrului Educației privind concursul pentru funcțiile de director și director adjunct în învățământul preuniversitar de stat

11 Aug 2021 11110

A fost publicată Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României din data de 11 august (document)

07 Aug 2021 11618

S-a publicat legea privind drepturile persoanelor care se vaccinează. Ce prevede pentru cadre militare, soldați, și gradați profesioniști

27 Jul 2021 13669

Integral Controversatul ordin privind carantinarea municipiilor și zonelor metropolitane

14 Apr 2021 5793

S-a modificat Ordinul privind selecția candidaților în vederea admiterii la studii/cursuri de formare a cadrelor militare în activitate

09 Feb 2021 12755

Legi utile Normele de aplicare ale OUG 3/2021, publicate în Monitorul Oficial. Cum va fi angajat personalul în centrele de vaccinare

02 Feb 2021 5558

S-a publicat în Monitorul Oficial. Care sunt situațiile în care nu este obligatorie purtarea măștii pe timpul stării de alertă

24 Jan 2021 8121

A fost publicat în Monitorul Oficial Ordin privind instituirea carantinei zonale pentru municipiul Constanța. Text integral

21 Nov 2020 7504

Se aplică de azi. Declarație pe propria răspundere noaptea. Școli și piețe închise. Fără petreceri. Doar cu mască pe stradă

09 Nov 2020 6478

Ordinul privind instituirea carantinei în Ovidiu, județul Constanța, a fost publicat în Monitorul Oficial

08 Nov 2020 5278

Localități din județele Constanța și Tulcea unde localnicii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu doi ani

07 Nov 2020 7730

HG privind prelungirea stării de alertă în România. Se aplică din 15 octombrie 2020. Text integral+document

15 Oct 2020 7180

Lege privind sancționarea formelor de discriminare și pentru egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați

13 Aug 2020 7026

Lege pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, în țară sau în afara țării și acordarea unor drepturi

11 Aug 2020 10567

Este oficial. A fost publicată Ordonanța de urgență pentru modificarea Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii

01 Aug 2020 6315