Stiri calde

Teodor Meleşcanu, prezent la cea de-a treia ediție a Summit-ului Uniunea Europeană-Lumea Arabă „Orizonturi Comune”, la Atena


Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat, la 29 octombrie 2018, la lucrările celei de-a treia ediții a Summit-ului Uniunea Europeană-Lumea Arabă „Orizonturi Comune”, care se desfășoară la Atena, Republica Elenă.

La evenimentul din acest an, dedicat dezbaterii strategiilor de cooperare euro-arabă, au participat factori de decizie de la nivelul Uniunii Europene și al statelor membre și din statele arabe, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Agenda discuțiilor a fost axată pe teme precum politicile europene și ale vecinătății arabe, orizontul relațiilor euro-arabe, politicile din domeniul migrației, cooperarea cu statele arabe în sfera schimbărilor climatice și tranziției energetice, eficiența energetică în regiunea extinsă, cooperarea multidimensională dintre Grecia și lumea arabă, rolul potențial al Europei în dezvoltarea economiei digitale în statele arabe și rolul transporturilor în promovarea creșterii comerțului și investițiilor dintre Uniunea Europeană și lumea arabă.

Ministrul Teodor Meleșcanu a salutat, în intervenția sa, contribuția evenimentului la identificarea celor mai potrivite mijloace de identificare a răspunsurilor la provocările comune cu care se confruntă Europa, spațiul arab și continentul african.

A subliniat, de asemenea, că actualul context internațional și regional determină continuarea unui dialog sincer, deschis și constructiv, care să respecte opiniile fiecărei partener. Totodată, a remarcat importanța păcii și a stabilității în eforturile regionale de realizare a unor parteneriate durabile.

În acest sens, șeful diplomației române a reiterat necesitatea soluționării politice a conflictelor din Vecinătatea Sudică a Uniunii Europene, ca precondiție pentru asigurarea cadrului propice dezvoltării, pe mai departe, a cooperării dintre Uniunea Europeană și partenerii săi din Orientul Mijlociu și Africa.

De asemenea, ministrul afacerilor externe a arătat că România, inclusiv în calitate de stat care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor, rămâne profund atașată obiectivelor UE destinate Vecinătății Sudice și va continua să acționeze pentru dezvoltarea cooperării în regiunea Euro-Mediteraneană.

În ceea ce privește oportunitățile de cooperare economică, șeful diplomației române a evidențiat că România susține inițiativele de cooperare regională care pot aduce o valoare adăugată în ceea ce privește securitatea energetică, precum și interconectivitatea rețelelor și coridoarelor de transport.

În marja celei de-a treia ediții a Summit-ului Uniunea Europeană-Lumea Arabă „Orizonturi Comune”, ministrul Teodor Meleșcanu a avut, de asemenea, întrevederi bilaterale cu Sultan bin Saad Al-Muraikhi, ministrul de stat pentru afaceri externe al Statului Qatar, și Nebojša Stefanović, vicepreședinte și ministru al afacerilor interne din Republica Serbia.

Întrevederea cu ministrul de stat pentru afaceri externe al Statului Qatar a prilejuit realizarea unui schimb de opinii asupra stadiului relației bilaterale, precum și asupra problemelor de interes comun de pe agenda internațională și regională.

În cadrul discuțiilor a fost evocată dorința comună de aprofundare a dialogului politic, cu scopul de a sprijini dezvoltarea relațiilor economice și comerciale. Ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat susținerea față de demersurile internaționale destinate reconcilierii statelor Consiliului de Cooperare al Golfului, organizație deosebit de importantă pentru arhitectura regională de securitate.

Totodată, în cadrul întrevederii cu vicepreședintele și ministrul afacerilor interne din Serbia a fost evocată colaborarea foarte bună dintre România și Republica Serbia din cadrul organizațiilor internaționale, cât și perspectivele de aprofundare a cooperării sectoriale.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Teodor Meleşcanu, la cea de-a treia ediţie a "Black Sea and Balkans Security Forum"

13 Jun 2019 412

Teodor Meleșcanu - „Nu îmi dau demisia, că doar nu sunt prost!”

11 Jun 2019 394

Teodor Meleșcanu, despre alegerile din diaspora. „Am făcut pentru prima oară 441 de secţii electorale, record mondial”

29 May 2019 461

Teodor Meleşcanu consideră că preşedintele Iohannis este vinovat pentru problemele apărute la secţiile de vot din străinătate

29 May 2019 788

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu va da explicații în Camera Deputaților pentru modul în care s-au desfășurat alegerile în diaspora

29 May 2019 487

Ministrul Teodor Meleșcanu „Cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să îşi exercite dreptul de vot”

27 May 2019 395

Ministrul Teodor Meleșcanu, despre prelungirea programului de votare în străinătate - „Dacă Autoritatea consideră, se pot lua măsuri foarte rapide”

26 May 2019 357

Ministrul Teodor Meleșcanu a declarat că autoritățile din Madagascar au fost informate de anul trecut despre situația lui Radu Mazăre

10 May 2019 512

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior

08 May 2019 425

Teodor Meleșcanu Un grup de opt copii români se află în Sri Lanka. Sunt în siguranță la o unitate militară

21 Apr 2019 564

Teodor Meleșcanu, prezent la reuniunea ministerială consacrată operațiunilor ONU de menținere a păcii

30 Mar 2019 414

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, întâlniri la sediul ONU din New York

28 Mar 2019 365

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, prezent la Conferința internațională “Consolidarea Rezilienței la Dezastrele Naturale”

12 Mar 2019 480

Teodor Meleşcanu a participat la cea de-a 46-a sesiune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al Organizației Cooperării Islamice

03 Mar 2019 557

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, participă luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

17 Feb 2019 491