Stiri calde

Teodor Meleșcanu va participa la la cea de-a doua ediţie a Conferinței internaţionale Security Challenges in the Balkans

Astăzi, 9 octombrie 2018, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a luat parte la cea de-a doua ediţie a Conferinței internaţionale Security Challenges in the Balkans, organizată de Universitatea de Vest din Timişoara şi think-tank-ul New Strategy Center.

În intervenția sa, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat relevanța strategică a Balcanilor de Vest în condițiile impactului incontestabil al provocărilor de securitate din această regiune asupra stabilității continentului european.

În acest context, colaborarea strânsă cu statele din această zonă, complementară dialogului politic în formatele europene şi euroatlantice, este necesară pentru obținerea unor rezultate concrete şi constituie modalităţi de abordare eficientă a provocărilor clasice și hibride de securitate.

În acest sens, proiectele comune în domenii precum energie, transporturi sau digitalizare contribuie la facilitarea interconectării regiunii și conectării sale în plan european şi consolidează reziliența statelor din Balcanii de Vest în fața riscurilor reprezentate de resurgența discursului naționalist, pericolul radicalizării, precum și amenințările dezinformării și atacurilor cibernetice.

Ministrul român a subliniat că ”pentru a asigura gestionarea eficientă a provocărilor generate de o paletă largă de aspecte de securitate [...] este necesară o colaborare şi coordonare susţinută, iar în acest context valoarea strategică şi forţa transformatoare a politicii de extindere devine cu atât mai semnificativă”.

În acest sens, ministrul român al afacerilor externe a mai precizat că,”este evidentă preocuparea noastră, a tuturor, pentru Balcanii de Vest și suntem pentru o abordare nouă, o cooperare consolidată și practică în relația cu statele din regiune”.
Totodată, eforturile statelor din regiune în materie de reforme necesită apreciere și susținere pe termen lung.

În acest sens, ministrul Meleșcanu a indicat că Președinția română a Consiliului UE va urmări menținerea dinamicii cooperării cu statele din regiune, procesul de extindere a UE fiind un excelent mod de asigurare a internalizării valorilor europene de către statele din Balcanii de Vest.

Demnitarul român a reiterat că ”susținerea valorilor europene în regiune depinde de noi, deopotrivă state membre UE, cu experiența procesului de aderare, și țări din zona Balcanilor de Vest, cu hotărârea de a împlini destinul lor european. Aderarea la UE este condiționată de îndeplinirea criteriilor clar definite. Acest aspect nu a fost niciodată pus la îndoială”.

Cu referire la interesul comunității internaționale pentru evoluțiile din Balcanii de Vest, ministrul român a salutat locul prioritar pe agenda UE și NATO acordat susținerii aspirațiilor europene și euro-atlantice a statelor din regiune, aspect reliefat inclusiv cu prilejul Consiliului UE din iunie și a Summit-ului NATO din iulie 2018.

Valorificarea acestei ferestre de oportunitate în avansarea parcursului euro-atlantic al acestor state va reprezenta un indiciu al angajamentului lor real față de procesul de integrare europeană și euro-atlantică.

La conferință au participat înalți funcționari din partea Preşedinţiei austriece a Consiliului UE, din partea NATO şi ONU, ai mediului academic din domeniul studiilor de securitate din România, Austria, Croația, Turcia, SUA şi Israel.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, prezent la Conferința internațională “Consolidarea Rezilienței la Dezastrele Naturale”

12 Mar 2019 307

Teodor Meleşcanu a participat la cea de-a 46-a sesiune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al Organizației Cooperării Islamice

03 Mar 2019 419

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, participă luni la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

17 Feb 2019 356

Întrevederi bilaterale ale ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu, în marja celei de-a cincea reuniune ministerială Uniunea Europeană - Liga Statelor Arabe

04 Feb 2019 262

Ministrul Teodor Meleșcanu, întrevedere cu ambasadorul Republicii India la București, Thanglura Darlong

29 Jan 2019 273

Teodor Meleșcanu, față în față cu ambasadorul desemnat al Turkmenistanului în România, pentru prezentarea copiilor scrisorilor de acreditare

28 Jan 2019 335

Prezentare a priorităților Președinției române a Consiliului UE în domeniul umanitar, realizată de Teodor Meleșcanu

22 Jan 2019 274

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în vizită la Chișinău. Ce mesaj a transmis cu această ocazie

17 Jan 2019 308

Precizările lui Teodor Meleșcanu, în legătură cu declarațiile publice făcute de Bernd Fabritius

04 Jan 2019 388

Miniștrii Meleșcanu și Ciamba “Președinția României la Consiliul UE este un proiect de anvergură europeană”

29 Dec 2018 396

Teodor Meleșcanu, în vizită oficială, în Republica Serbia

26 Dec 2018 402

Teodor Meleșcanu, față în față cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Regatului Cambodgiei, Prak Sokhonn

13 Dec 2018 268

Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, Dang Tran Phong, primit de Teodor Meleșcanu

12 Dec 2018 332

Ministrul afacerilor externe participă la reuniunea Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles

09 Dec 2018 364

Teodor Meleșcanu, față în față cu ministrul adjunct al afacerilor externe al Republicii Populare Chineze, Wang Chao

03 Dec 2018 341