Stiri calde

Teodor Meleșcanu va participa la la cea de-a doua ediţie a Conferinței internaţionale Security Challenges in the Balkans

Astăzi, 9 octombrie 2018, ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a luat parte la cea de-a doua ediţie a Conferinței internaţionale Security Challenges in the Balkans, organizată de Universitatea de Vest din Timişoara şi think-tank-ul New Strategy Center.

În intervenția sa, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat relevanța strategică a Balcanilor de Vest în condițiile impactului incontestabil al provocărilor de securitate din această regiune asupra stabilității continentului european.

În acest context, colaborarea strânsă cu statele din această zonă, complementară dialogului politic în formatele europene şi euroatlantice, este necesară pentru obținerea unor rezultate concrete şi constituie modalităţi de abordare eficientă a provocărilor clasice și hibride de securitate.

În acest sens, proiectele comune în domenii precum energie, transporturi sau digitalizare contribuie la facilitarea interconectării regiunii și conectării sale în plan european şi consolidează reziliența statelor din Balcanii de Vest în fața riscurilor reprezentate de resurgența discursului naționalist, pericolul radicalizării, precum și amenințările dezinformării și atacurilor cibernetice.

Ministrul român a subliniat că ”pentru a asigura gestionarea eficientă a provocărilor generate de o paletă largă de aspecte de securitate [...] este necesară o colaborare şi coordonare susţinută, iar în acest context valoarea strategică şi forţa transformatoare a politicii de extindere devine cu atât mai semnificativă”.

În acest sens, ministrul român al afacerilor externe a mai precizat că,”este evidentă preocuparea noastră, a tuturor, pentru Balcanii de Vest și suntem pentru o abordare nouă, o cooperare consolidată și practică în relația cu statele din regiune”.
Totodată, eforturile statelor din regiune în materie de reforme necesită apreciere și susținere pe termen lung.

În acest sens, ministrul Meleșcanu a indicat că Președinția română a Consiliului UE va urmări menținerea dinamicii cooperării cu statele din regiune, procesul de extindere a UE fiind un excelent mod de asigurare a internalizării valorilor europene de către statele din Balcanii de Vest.

Demnitarul român a reiterat că ”susținerea valorilor europene în regiune depinde de noi, deopotrivă state membre UE, cu experiența procesului de aderare, și țări din zona Balcanilor de Vest, cu hotărârea de a împlini destinul lor european. Aderarea la UE este condiționată de îndeplinirea criteriilor clar definite. Acest aspect nu a fost niciodată pus la îndoială”.

Cu referire la interesul comunității internaționale pentru evoluțiile din Balcanii de Vest, ministrul român a salutat locul prioritar pe agenda UE și NATO acordat susținerii aspirațiilor europene și euro-atlantice a statelor din regiune, aspect reliefat inclusiv cu prilejul Consiliului UE din iunie și a Summit-ului NATO din iulie 2018.

Valorificarea acestei ferestre de oportunitate în avansarea parcursului euro-atlantic al acestor state va reprezenta un indiciu al angajamentului lor real față de procesul de integrare europeană și euro-atlantică.

La conferință au participat înalți funcționari din partea Preşedinţiei austriece a Consiliului UE, din partea NATO şi ONU, ai mediului academic din domeniul studiilor de securitate din România, Austria, Croația, Turcia, SUA şi Israel.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE 2 Teodor Meleșcanu, la șefia Senatului, în urma alegerilor din turul II. Declarații

10 Sep 2019 654

Ministrul Teodor Meleşcanu, la cea de-a treia ediţie a "Black Sea and Balkans Security Forum"

13 Jun 2019 437

Teodor Meleșcanu - „Nu îmi dau demisia, că doar nu sunt prost!”

11 Jun 2019 404

Teodor Meleșcanu, despre alegerile din diaspora. „Am făcut pentru prima oară 441 de secţii electorale, record mondial”

29 May 2019 477

Teodor Meleşcanu consideră că preşedintele Iohannis este vinovat pentru problemele apărute la secţiile de vot din străinătate

29 May 2019 813

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu va da explicații în Camera Deputaților pentru modul în care s-au desfășurat alegerile în diaspora

29 May 2019 507

Ministrul Teodor Meleșcanu „Cer scuze tuturor românilor din diaspora care nu au putut să îşi exercite dreptul de vot”

27 May 2019 411

Ministrul Teodor Meleșcanu, despre prelungirea programului de votare în străinătate - „Dacă Autoritatea consideră, se pot lua măsuri foarte rapide”

26 May 2019 374

Ministrul Teodor Meleșcanu a declarat că autoritățile din Madagascar au fost informate de anul trecut despre situația lui Radu Mazăre

10 May 2019 533

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de rechemare a ambasadorului României în SUA, George Maior

08 May 2019 441

Teodor Meleșcanu Un grup de opt copii români se află în Sri Lanka. Sunt în siguranță la o unitate militară

21 Apr 2019 580

Teodor Meleșcanu, prezent la reuniunea ministerială consacrată operațiunilor ONU de menținere a păcii

30 Mar 2019 421

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, întâlniri la sediul ONU din New York

28 Mar 2019 376

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, prezent la Conferința internațională “Consolidarea Rezilienței la Dezastrele Naturale”

12 Mar 2019 502

Teodor Meleşcanu a participat la cea de-a 46-a sesiune a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al Organizației Cooperării Islamice

03 Mar 2019 571