Testamentul lui Lech Kaczynski

kaczynski.jpgPreşedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski, a amintit duminică în alocuţiunea rostită la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski că acesta se ducea la Katyn, iar prin acest gest-testament dorea să restabilească adevărul, dar şi să apropie popoarele polonez şi rus.

Reconcilierea este testamentul pe care îl lasă Kaczynski, atât cea externă, cât şi cea internă, consideră liberalul Bronislaw Komorowski, preşedintele interimar al Poloniei.

"Suntem chemaţi pentru o unire a polonezilor cu polonezi din toată lumea, cu poporul rus, pentru a învinge tragedia de la Katyn", a afirmat preşedintele interimar, care a ţinut să remarce prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev la funeralii, un gest cu o simbolistică aparte. "Noi trebuie să uităm, în momentul de faţă, ceea ce ne despărţea. Trebuie să găsim numai lucruri bune, gânduri bune şi intenţii bune", a îndemnat preşedintele interimar.

Dacă preşedintele polonez Lech Kaczynski ar fi trăit, foarte probabil ar fi fost adversarul lui Komorowski în cursa pentru preşedinţie ce trebuia să aibă loc în toamnă.

Prezentăm integral locuţiunea preşedintelui interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski, preluată de RADOR:
"Ultimul nostru drum a fost unul frumos, dar trist. Peste câteva clipe, veţi auzi sunetul clopotului Sigmund, care va întrerupe liniştea de înmormântare, care a domnit aici. El va anunţa Poloniei întregi nişte lucruri triste. Până acum, a anunţat lucruri foarte multe, polonezilor. Vorbea despre câştigarea luptelor de către Jan Sobieski, cu turcii, vorbea despre câştigarea luptelor lui Kosciusko, vorbea despre începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Vorbea acest clopot şi despre alegerea lui Ioan Paul al II-lea, în funcţia de papă. Aceste clopot, totdeauna, a vorbit când se năşteau sau când mureau polonezi renumiţi. Acum câteva zile, sunetul acestui clopot a anunţat moartea a 96 de persoane, care au murit la Smolensk. El va suna şi astăzi. Va suna pentru a-şi lua rămas bun de la dumneavoastră, domnule preşedinte Kaczyński, care sunteţi, aţi fost prima persoană, prima personalitate a Poloniei, şi care aţi plecat de la noi, mult prea devreme.
Aţi plecat, după o muncă îndelungată şi obositoare, pentru Polonia, pentru scopurile ei, pentru opoziţia şi pentru guvernarea Poloniei. Aţi luptat în Solidaritatea. Aţi luptat în acea mişcare ce a adus independenţa Poloniei, în acele timpuri, care au fost atât de grele. Aţi luptat, în continuare, după anul 1980.

Împreună cu dumneavoastră, ne luăm rămas bun şi de la soţia dumneavoastră, o femeie curajoasă, deschisă, inimoasă, care întotdeauna îi ajuta pe cei care aveau nevoie de ajutorul ei. Suntem convinşi că, în partea cealaltă, unde vă duceţi dumneavoastră, doamna preşedinte va avea în continuare grijă de soţul ei.
Preşedintele Kaczyński şi-a pierdut viaţa mergând spre Katyn, unde voia să rostească o cuvântare despre soarta acelor oameni care au pierit acolo. Nu a mai avut timp să spună aceste cuvinte, dar este clar pentru noi toţi că la Katyn s-a scris o pagină tristă, tragică, a istoriei Poloniei, şi că, în momentul de faţă, încearcă să şteargă diferenţele care existau între poporul polonez şi cel rus. Sperăm că, de acum înainte, aceste răni, aceste amintiri se vor şterge. Acest testament, al preşedintelui Lech Kaczyński, noi trebuie să-l realizăm, noi trebuie să-l umplem cu conţinutul de unire şi de prietenie.

Moartea acelor persoane, care au murit şi la Katyn şi, acum, la Smolensk, este o mare tragedie pentru Polonia. Generaţii întregi polonezii au trebuit să tacă din gură. Nu aveau voie să vorbească despre Katyn. Din păcate, foarte mare parte a lumii tăcea şi ea. În consecinţă, noi, totuşi, încercam să introducem dreptatea. Acesta a fost scopul polonezilor, după 1980.



Astăzi, pe de o parte şi datorită acestei celei de-a doua tragedii de la Smolensk, acest drept, acest adevăr despre Katyn se va face cunoscut. Mulţumim foarte mult prietenului Alexandru Herzen, care spunea că ceea ce fals şi irelevant se duce. Adevărul este etern. Da, adevărul poate fi ascuns, dar adevărul niciodată nu va muri şi, de aceea, noi, astăzi, credem că dorinţa multor cetăţeni ruşi, mai ales a celor despre care voia să vorbească preşedintele Lech Kaczyński, la Katyn, va fi alături de noi şi că, împreună, vom cunoaşte tot adevărul despre tragedia care s-a întâmplat la Katyn.

Cuvintele preşedintelui, ale premierului Rusiei şi ale preşedintelui Medvedev, care este prezent la Cracovia, sunt foarte importante pentru a înţelege, pentru ca societatea rusă să înţeleagă importanţa acestei probleme. De aceea, noi primim prezenţadumneavoastră cu inima deschisă.

Noi, toţi polonezii, dorim să mulţumim reprezentanţilor tuturor ţărilor prezenţi aici, conducătorilor acestor ţări, care sunt alături de noi, vrem să mulţumim tuturor, pentru acele cuvinte, de caldă solidaritate, care ne-au fost adresate. Mulţumim tuturor celor care sunt prezenţi astăzi cu noi, care sunt în Polonia. Sunt convins că, în memoria noastră se vor înregistra, pentru mult timp, cuvintele preşedintelui SUA, care a asigurat că, în aceste clipe tragice, toţi suntem alături de polonezi.

Catastrofa de la Smolensk a îndreptat gândurile noastre spre problemele Poloniei, spre problemele polonezilor. Moartea reprezentanţilor de vază ai poporului nostru reprezintă o pierdere nemărginită pentru noi toţi. Au plecat oameni care au reprezentat multe profesii, multe funcţii, şi niciodată nu vom plânge suficient pierderea lor. Noi trebuie să uităm, în momentul de faţă, ceea ce ne despărţea. Trebuie să găsim numai lucruri bune, gânduri bune şi intenţii bune. Memoria noastră, amintirile noastre, legate de o luptă comună pentru Solidaritatea, în Polonia, pentru prosperitatea Poloniei, sunt o parte din dorinţa, din năzuinţa preşedintelui Poloniei, Lech Kaczyński. În momentul de faţă, Polonia este o ţară liberă. Liberă este toată Europa, mai ales Europa de Centru şi de Est, iar Polonia este democratică şi sigură.


Astăzi, clopotul Sigmund ne va chema pe toţi, ca moartea celor 96 de persoane şi a preşedintelui Poloniei şi a soţiei sale să nu fie o jertfă care nu va avea urmări pozitive. Noi dorim ca acest sacrificiu să aibă rezultate pozitive, pentru ca noi toţi să putem sta împreună, de partea libertăţii, solidarităţii şi a dreptului general. Suntem chemaţi să stăm împreună, în aceste clipe. Suntem chemaţi pentru o unire a polonezilor cu polonezi din toată lumea, cu poporul rus, pentru a învinge tragedia de la Katyn. În momentul de faţă, liniştea de înmormântare, care ne cuprinde, va fi întreruptă de clopotul Sigmund. Ne luăm rămas bun de la preşedintele nostru".

Sursa: realitatea.net


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 364

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 453

Firme din Constanța Revocări, numiri și prelungiri de mandate ale administratorilor societății Telegondola Mamaia SRL!

21 Mar 2024 557

Acționarii Comcereal SA Tulcea, convocați în adunare generală ordinară. Pe odinea zi, aprobarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie

20 Mar 2024 498

Un teren de 10.000 mp și unul de 6.000 mp în atenția acționarilor Transfer de terenuri între CN APM Constanţa și Autoritatea Vamală Română

18 Mar 2024 692

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 545

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 533

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 483

Prelungire de mandat pentru unul dintre administratorii din CA-ul Administrației Canalelor Navigabile Constanța

05 Mar 2024 434

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 726

În ședința de Consiliu Local se aprobă bugetul pentru 2024 Mandatele administratorilor de la Termocentrale Constanța au fost prelungite!

28 Feb 2024 588

Firme Constanța Adunare Generală a Asociaților și modificări în contextul decesului unui asociat la Lex Trans SRL

27 Feb 2024 568

Firme Constanța Acționarii Damen Shipyards Mangalia SA, convocați în adunare generală. Ordinea de zi a ședinței, completată la cererea Damen Holding BV

26 Feb 2024 916

Firme Constanța Acționarii Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia, convocați să decidă bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2024

24 Feb 2024 717

Firme Constanța Acționarii Brise Grains SA, convocați în AGA și AGEA, vor decide desfiinţarea punctului de lucru din Bucureşti, Gara Herăstrău

22 Feb 2024 586