Tragedii care au zguduit omenirea. 74 de ani de la scufundarea navei Struma. Plecase din Constanța cu 769 de evrei la bord

 
Astăzi se împlinesc 74 de ani de la scufundarea navei Struma în largul Portului Istanbul. Vasul de pasageri părăsise, la începutul lunii decembrie 1941, Portul Constanţa cu 769 de oameni la bord, evrei români, care căutau refugiu în Palestina.
Pe 24 februarie 1942, vaporul a fost torpilat şi scufundat de un submarin. Toţi pasagerii aflaţi la bord au murit, cu excepţia unuia singur.

Cum a fost posibil
La începutul anilor ’40, situaţia evreilor din România se agravase, ca urmare a legilor rasiale şi ameninţării Germaniei naziste. Majoritatea evreilor doreau să emigreze în Palestina, aflată atunci sub mandat britanic, dar Marea Britanie se opunea, considerând că aceasta va duce la tulburări în Orientul Apropiat, prin sporirea ostilităţii populaţiei arabe. Cu toate acestea, între 1938 şi 1940, 25 de nave reuşiseră să plece din porturile româneşti cu destinaţia Palestina. În anii care au urmat (1940-1944) au putut pleca alte vase, patru dintre ele au ajuns la destinaţie („Morina“, „Bulbul“, „Cazbek“ şi „Patria“), iar două („Struma“ şi „Mefkure“) au fost scufundate în Marea Neagră, împreună cu toţi cei aflaţi la bord. Tragedia vasului „Struma“ a devenit foarte cunoscută prin prisma faptului că, dintre cei 769 de pasageri (dintre care peste 70 de copii), nu a existat decât un singur supravieţuitor, David Stoliar, pe atunci un tânăr în vârstă de 19 ani.
 
Vasul „Struma“ era un vechi barcaz bulgar cumpărat de organizaţiile evreieşti, care naviga sub pavilion panamez şi care trebuia să asigure o singură traversare până în Palestina. Avea un echipaj foarte slab instruit şi o dotare insuficientă pentru călătoria plănuită; căpitanul nu era pregătit pentru navigaţia de larg şi pentru navigaţia astronomică, îi lipsea până şi sextantul, busola era rudimentară. De asemenea, îi lipseau total mijloacele de radiocomunicaţii. Vasul avea doar doua bărci de salvare pentru cei 769 de pasageri, evrei din România, majoritatea intelectuali. Cu toate aceste neajunsuri, „Struma“ a plecat din portul Constanţa în ziua de 12 decembrie 1941, la orele 14.30. Fără vize pentru Turcia sau Palestina, evreii de pe „Struma“ s-au văzut repede blocaţi în faţa Istanbulului, unde au rămas 71 de zile. La 24 februarie 1942, vasul a fost scufundat, cu tot cu cei aflaţi la bord, fiind lovit de o torpilă lansată de un submarin sovietic. La bord erau multe familii, bunici, părinți, nepoți, copii. Un singur pasager a supravieţuit: David Stoliar, care avea 19 ani.
 
Stoliar a murit acum doi ani
David Stoliar, singurul supravieţuitor român al celui mai mare dezastru maritim civil din cel de-al Doilea Război Mondial, a murit la data de 1 mai 2014, iar decesul acestuia a primit puţină atenţie. Astfel, publicaţia The New York Times, care a aflat abia recent despre decesul românului David Stoliar, a pregătit un necrolog.
 
„Pentru mai mult de o jumătate de secol, David Stoliar a rămas un martor tăcut la cel mai mare dezastru maritim civil din al Doilea Război Mondial, singurul supravieţuitor dintre aproape 800 de evrei care au fugit de Holocaustul din România la bordul unei nave de refugiaţi excluşi din Palestina, internaţi de Turcia luni bune, prinşi în derivă fără putere şi torpilaţi de un submarin sovietic în Marea Neagră în 1942“, spun cei de la The New York Times.
„Domnul Stoliar a murit la data de 1 mai 2014, la casa sa din Bend, Ore. (n.r. Oregon, SUA), la vârsta de 91 de ani, potrivit spuselor soției sale, Marda. Ştiri legate de moartea sa nu au fost relatate pe larg, însă un material scurt a apărut în The Oregonian. Pierderea «Struma» şi supravieţuirea domnul Stoliar au fost în mare parte necunoscute, până la începutul secolului, când el a vorbit cu un reporter al The New York Times“, mai spun jurnaliştii.
Foto: Memorialul victimelor de pe Struma din Așdod, Israel.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La un pas de tragedie din cauza unui zmeu de jucărie!

15 Apr 2024 613

Liniștea satului Conacu, județul Constanța nu ar fi prevestit o tragedie. Un bărbat s-ar fi sinucis din gelozie și a lăsat în urmă doi copii (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 2918

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 968

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1209

Tragedie în București! A murit un medic ATI de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare 'Prof.Dr. C.C. Iliescu'

12 Apr 2024 1632

Tragedie la 2 Mai Vlad Matei Pascu a cerut, prin avocat, revocarea arestării preventive! Iată răspunsul Judecătoriei Mangalia (MINUTĂ)

09 Apr 2024 481

FOTO+VIDEO Tragedie la Lazu! Un medic de familie și un tânăr, condamnați definitiv pentru ucidere din culpă!

04 Apr 2024 3322

Tragedie în Turcia! Cel puțin 29 de persoane au murit într-un incendiu izbucnit într-o discotecă

02 Apr 2024 924

UPDATE Caz șoc în Tulcea! O femeie a furat arma de vânătoare a soțului și a plecat de acasă. A fost găsită împușcată, în pădure

29 Mar 2024 1073

Dosarul tragediei de la 2 Mai Avocatul din oficiu al lui Vlad Matei Pascu, explicații pe înțelesul tuturor despre cererea de strămutare

20 Mar 2024 1712

Delimitatoarele de plastic de la trecerea de pietoni din zona Doraly din Constanța, desprinse. „Ne este frică pentru siguranța noastră“ (FOTO+VIDEO)

06 Mar 2024 1687

UPDATE Incendiu în localitatea Techirghiol, județul Constanța!

29 Feb 2024 716

Tragedie! Doi cetățeni români au murit în incendiul devastator din Valencia. Informația, confirmată de MAE

28 Feb 2024 595

Matei Vlad Pascu, suspectul principal din tragedia de la 2 Mai, cere eliberarea, la Tribunalul Constanța

26 Feb 2024 893

Tragedie la Valencia. Un bloc cu 14 etaje a luat foc! Cel puțin patru morți și alți oameni dați dispăruți (VIDEO)

23 Feb 2024 713