Stiri calde

Traian Băsescu s-a supărat pe generali şi amirali. Iată explicaţia

Astăzi, preşedintele României, Traian Băsescu a trimis spre reexaminare la Camera Deputaţilor Legea privind modificarea statutul cadrelor militare.
 
Iată conţinutul integral al solicitării:
 
Ref.: Cerere de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare
Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat joi, 21 martie a.c., cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, pe care a trimis-o Parlamentului României, în temeiul Articolului 77 Alineatul (2) din Constituţia României. 

Vă transmitem textul integral al cererii:

Bucureşti, 21 Martie 2013

Domnului Valeriu-Ştefan Zgonea

Preşedintele Camerei Deputaţilor
În temeiul Articolului 77 Alineatul (2) din Constituţia României, republicată, formulez următoarea
CERERE DE REEXAMINARE
asupra
Legii pentru modificarea şi completarea 
Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare
Motivele cererii sunt următoarele:
1. În conformitate cu Articolul unic pct. 5 din legea trimisă la promulgare, cadrele militare, inclusiv generalii şi amiralii, pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare (care la nivelul lunii martie 2013 este de 55 ani şi 6 luni) până la vârstă de 60 de ani, în raport cu nevoile de încadrare, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei în care activează.
Totodată, noua lege precizează în Articolul unic, la pct. 2, că ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii pot fi trecuţi în rezervă, din oficiu, în situaţia în care nu promovează baremele de pregătire fizică, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului.
2. Considerăm că o asemenea reglementare privind aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi amiralilor, după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de 60 de ani, nu este oportună, aducând atingere nevoii de stabilitate în ceea ce priveşte managementul forţelor armate. De asemenea, considerăm că o asemenea condiţionare ar fi de natură să transforme Armata într-o masă uşor de manevrat, supusă factorului politic.
Lipsa de predictibilitate a acestei dispoziţii legale poate avea efecte negative asupra conducerii eficiente a structurilor militare întrucât este incert dacă generalii sau amiralii aflaţi la conducerea acestora vor fi menţinuţi în activitate. Menţionăm că măsura adoptată ar putea conduce la trecerea în rezervă a unui număr de peste 50 de generali şi amirali, reprezentând un procent ce ar depăşi 50% din numărul total al acestora. O asemenea dispoziţie legală ar avea un impact deosebit de grav în ceea ce priveşte conducerea Statului Major General, unde din cei 5 generali, un număr de 4 ar putea ieşi din sistem. O situaţie similară există şi la nivelul conducerii Statului Major al Forţelor Terestre şi al Forţelor Navale, unde toţi generalii şi amiralii aflaţi la conducere ar putea ieşi la pensie, precum şi la nivelul conducerii Statului Major al Forţelor Aeriene, unde din 4 generali ar putea rămâne în sistem unul singur.
Totodată, legea nu prevede criterii clare de apreciere pentru obţinerea acestui aviz conform, ceea ce poate genera aprecieri subiective din partea decidenţilor.
Procedura instituită de legea înaintată pentru promulgare nu asigură o procedură optimă de transfer de experienţă profesională între generalii şi amiralii care vor fi trecuţi în rezervă şi cei care îi vor înlocui, putându-se ajunge chiar la un blocaj instituţional.
Mai mult, Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare prevede la Art. 41¹ alin. (5) că părţile care au încheiat contracte în vederea exercitării profesiei de cadru militar în activitate, au obligaţia să se încunoştinţeze reciproc asupra intenţiei de reînnoire a contractului, cu 6 luni înainte de expirarea acestuia. Noua reglementare ar trebui să coreleze obligaţia legală, de încunoştinţare în termen de 6 luni, cu prevederile legii ce face obiectul prezentei reexaminări.
3. Semnalăm faptul că în prezent, potrivit Art. 86 alin. (2) din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, regula o reprezintă menţinerea în activitate a generalilor şi amiralilor după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de 60 de ani, iar excepţia o reprezintă trecerea în rezervă, la solicitarea acestora. Legea venită la promulgare nu prevede dacă noua reglementare va fi aplicabilă şi acestor generali sau amirali care se află în activitate după vârsta standard de pensionare ori numai în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare după intrarea în vigoare a prezentei legi. O asemenea precizare în textul legii este utilă pentru a se evita o aplicare retroactivă a efectelor acesteia. 
De asemenea, în adoptarea legislaţiei privitoare la condiţiile de pensionare a cadrelor militare, legiuitorul trebuie să asigure o reglementare nediscriminatorie prin raportare la celelalte structuri din cadrul sistemului naţional de apărare.
4. În ceea ce priveşte includerea în categoria temeiurilor de trecere în rezervă a situaţiei în care cadrele militare nu promovează baremele de pregătire fizică, apreciem că această prevedere nu este oportună întrucât există structuri militarizate care nu condiţionează pregătirea fizică de îndeplinirea atribuţiilor profesionale, existând alte criterii avute în vedere, ce ţin de aptitudini şi competenţe. Pregătirea fizică este parte integrantă a pregătirii militare, dar nu este o condiţie determinantă pentru activitatea cadrelor militare din unele structuri de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.
5. De asemenea, considerăm necesară consultarea instituţiilor competente în domeniu, în privinţa soluţiilor legislative înaintate prin această propunere legislativă, în vederea cunoaşterii impactului acestor prevederi şi luării măsurilor necesare diminuării posibilelor efecte negative datorate numărului mare de generali care ocupă funcţii de conducere şi a căror situaţie profesională va deveni incertă odată cu intrarea în vigoare a acestei legi.
6. Având în vedere aspectele semnalate, precum şi competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare în sensul adoptării legii, cu eliminarea textelor legale ce fac obiectul prezentei reexaminări ori corelarea acestora cu celelalte dispoziţii legale în vigoare. 
TRAIAN BĂSESCU
PREŞEDINTELE ROMÂNIEI
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legea privind statutul judecătorilor și al procurorilor s-a schimbat. Câteva dintre modificări. Praguri limită pentru magistrați

16 Oct 2018 410

Tensiuni în partid. Ce spune preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe despre situaţia social-democraţilor?

19 Sep 2018 687

Interviuri live Karacoyun, Satul negru sau Năvodari în anul Centenarului. În 1968 se profila perspectiva industrială şi primea statut de oraş. Din 2013 este staţiune balneoclimaterică (galerie foto + documente)

27 Aug 2018 4160

Posturile de director de penitenciar, scoase la concurs. Cine a făcut anunțul

20 Aug 2018 708

Municipiul Constanţa este de 26 de ani membru al Clubului Internaţional al Mării Negre. Nu se cunosc beneficiile. Cotizaţia este de 3.000 de euro!

31 Jul 2018 664

Funcţionari publici, găsiţi incompatibili de către ANI

11 Jul 2018 522

Important! Guvernul a aprobat ordonanța de urgență pentru modificarea Statutului Polițistului

29 Jun 2018 12375

#RespectTeatru 2018. Incredibila memorie a teatrului constănţean

13 Jun 2018 115

#RespectTeatru. Odiseea unui proiect fără precedent în Dobrogea Incredibila memorie a teatrului constănţean

14 May 2018 2208

Polițiștii și militarii vor primi bani în plus pentru orele suplimentare. Iată noile condiții!

07 May 2018 604

ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din Constanţa. Este vizat un fost poliţist de frontieră

11 Apr 2018 1733

Este oficial. Militarii nu vor primi vouchere de vacanță. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Ce prevede legea

28 Mar 2018 29671

E oficial!Ministerul Economiei a finalizat negocierile cu Damen. Statul român, acţionar majoritar al Şantierului Naval Mangalia (document)

23 Mar 2018 908

Camera Deputaților a decis. Militarii nu vor primi vouchere de vacanță. Ce prevăd modificările adoptate de deputați

20 Mar 2018 15217

Curtea Constituţională desfiinţează un nou articol de lege. Vizaţi, funcţionarii publici

08 Mar 2018 622

PSD Constanţa, şedinţe 2 în 1. Au fost stabiliţi delegaţii la Congres, au fost votate o rezoluţie şi modificarea de statut!

03 Mar 2018 901

123 de delegați vor pleca la Congres. Ce propunere de modificare a Statutului a transmis Organizația Județeană a PSD Constanța la centru? (document)

27 Feb 2018 1296

Consilierii au decis. „Penitenciar“, „Poliţie“ şi „Creţoiu“ au primit statut de staţii publice de călători (document)

30 Jan 2018 765

Tensiuni printre social-democraţi. PSD vrea să modifice statutul partidului pentru cei anchetați penal

07 Jan 2018 769

Deputatul USR Ion Stelian despre statutul judecătorilor şi procurorilor „Este un produs la normă”!

30 Nov 2017 809

Reducerea impozitului pe salarii scade veniturile UAT-urilor În ultimii opt ani, bugetele locale au fost deposedate de 12 miliarde de lei

25 Nov 2017 717

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Marius Rohart, director al Muzeului Naţional al Marinei Române

18 Nov 2017 1418

Liberalii strâng rândurile. Foştii preşedinţi, cooptaţi în Biroul Executiv. Sancţiuni pentru neplata timp de şase luni a cotizaţiilor

09 Oct 2017 920

Adevărul.ro Copilăria neştiută a Elenei Lupescu, amanta lui Carol al II-lea. Tatăl ei era farmacistul evreu Grünberg, care a avut o spiţerie la Sulina

02 Oct 2017 2199

Interviu online cu directorul general executiv al RATC, Nicolae Niţă „Pe 15 septembrie vor fi cunoscute numele firmelor interesate să furnizeze către regie noile autobuze Euro 6“

01 Sep 2017 6979

Guvernul a hotărât majorarea salariilor pentru angajaţii din penitenciare. Doar pentru o anumită categorie

31 Aug 2017 836

Şedinţă de Guvern. Pe ordinea de zi, proiecte importante care privesc Constanţa şi Dobrogea

30 Aug 2017 863

Serviciul Judeţean de Medicină Legală Constanţa va avea statut de secţie clinică

22 Aug 2017 3123

Astăzi și mâine se vor desfășura ședințele Sfântului Sinod al BOR și Sinodului Permanent. Ce se va discuta în premieră

17 Aug 2017 1211

Când va fi finalizat noul statut al polițistului. Ce i-au cerut polițiștii ministrului Carmen Dan

08 Aug 2017 1175

Reacție a Patriarhului Daniel după scandalurile în care a fost implicată biserica. Ce recomandă credincioșilor și preoților

28 Jul 2017 1180

Ce s-a stabilit, astăzi, la întâlnirea dintre primul ministru şi reprezentanţi sindicatelor polițiștilor

24 Jul 2017 1231

Administrația Națională a Penitenciarelor organizează concurs pentru Spitalul-Penitenciar Poarta Albă

13 Jul 2017 4380

Oficial. De ce s-a închis digul de larg. Răspunsul APMC

05 Jul 2017 2728

Negru pe alb în Monitorul Oficial Ce scrie despre solda/salariul personalului militar, polițiști, funcționari cu statut special

15 Jun 2017 42277

Iohannis a promulgat legea prin care se măresc salariile pentru militari, polițiști, funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor

12 Jun 2017 44375

A fost publicată în Monitorul Oficial Legea 115. Valabilă pentru militari, polițiști, funcționari publici cu statut special. Iată actul normativ

30 May 2017 28902

Încep angajările. Au fost publicate Normele metodologice de aplicarea prevederilor Legii privind Statutul rezerviștilor voluntari (document)

13 Apr 2017 24779

Alegeri sub zodia păcălelii în PNL Constanța! George Muhscină este noul președinte de la municipiu. Alegerile, contestate în instanță! (galerie foto)

01 Apr 2017 3406

Constanţa de odinioară Viaţa de noapte în oraşul de la malul mării. Distracţiile erau la… pachet ! (galerie foto)

28 Mar 2017 18704

PNL Constanţa îşi va alege noua conducere la sfârşitul lunii aprilie

10 Mar 2017 1012

PNL va avea opt vicepreşedinţi şi opt preşedinţi regionali. Liderii de organizaţii speciale vor avea drept de vot în filialele judeţene

10 Mar 2017 883

Cine poate fi preot paroh? Cum poate fi schimbat un preot paroh şi de ce? Iată ce spune statutul BOR!

09 Mar 2017 3975

Turcan - Propunerea de relaxare a criteriilor de integritate pentru membrii PNL a fost respinsă

04 Mar 2017 882

Modificări pentru Statut şi Regulament ale PNL Constanţa „Foruri de conducere mai suple şi cooptarea foştilor lideri, printre propuneri“

04 Mar 2017 973

Lideri sau kamikaze Modificarea statutului PNL va da peste cap planul de candidatură al unor liberali?

27 Feb 2017 2255

Cine sunt profesorii din Constanţa care vor face parte din Corpul Experţilor Educaţionali (document)

14 Feb 2017 2170

Liberalii ar putea opera modificări în statut pentru evitarea imixtiunii Centrului în desemnarea liderilor din teritoriu

13 Feb 2017 634

183 de cadre didactice din Constanţa vor să devină experţi în management educaţional. Iată cine sunt! (document)

18 Jan 2017 3936

Concursul naţional de dezbateri "Tinerii dezbat" devine olimpiadă naţională

29 Dec 2016 1684