Traian Băsescu Serviciile secrete nu s-au implicat în căderea Guvernului Ungureanu şi nici în numirea Guvernului Ponta

Cum au jucat serviciile de informaţii în această primă jumătate de an, care a debutat cu înlocuirea Guvernului Boc, a continuat cu căderea Cabinetului Ungureanu, învestirea Guvernului Ponta şi suspendarea preşedintelui în Parlament? Traian Băsescu răspunde în într-un interviu acordat României libere, dar insistă că, în mandatul său, a făcut totul ca serviciile să se raporteze corect inclusiv la partidele din opoziţie.

Versiunea integrală va fi disponibilă pe romanialibera.ro astăzi, începând cu ora 22.30, iar marţi şi în ediţia tipărită a ziarului. Veţi putea afla cum explică preşedintele suspendat de ce PDL are toate şansele să câştige alegerile din toamnă, ce sens a avut instalarea lui Vasile Blaga la şefia partidului, ce rol vor avea platformele politice ale lui Mihai Răzvan Ungureanu şi Mihail Neamţu în ecuaţia politică, ce ar trebui să facă Gabriel Oprea după izbucnirea scandalului "coloneilor" şi cât de aproape a fost Victor Ponta de a-şi asigura funcţia de premier şi după scrutinul legislativ. Şeful suspendat al statului vorbeşte inclusiv despre relaţiile României cu Rusia şi vizita lui Alexandr Kondiakov la Bucureşti în preajma referendumului pentru suspendare, dar şi despre prestaţia lui Sorin Blejnar la conducerea ANAF. Traian Băsescu explică totodată ce fel de schimbări ar putea fi aduse Curţii Constituţionale astfel încât deciziile acestea să nu mai fie politizate pe viitor.

Citeşte şi Interviu RL cu Traian Băsescu. Ce crede preşedintele suspendat despre legătura dintre înlăturarea sa şi cea de-a doua vizită în România a rusului Kondyakov

România liberă: Dezbaterea privind atragerea sau implicarea serviciilor de informaţii în campanile electorale a revenit în forţă, pornind şi de la declaraţiile lui Crin Antonescu şi de la episodul STS. Aveţi certitudinea că în acest moment serviciile de informaţii joacă corect, vă aşteptaţi ca şi la referendum să joace în sensul acesta?
Traian Băsescu: Aici trebuie precizat un lucru. STS-ul nu este un serviciu de informaţii. El este un serviciu care asigură securizarea legăturilor telefonice ale statului, între instituţiile statului. Ei nu culeg informaţii, ci sunt un serviciu tehnic. Din acest motiv, este inutil să discutăm despre STS ca despre un serviciu de informaţii. El este pur şi simplu garantul securităţii convorbirilor telefonice între insituţiile statului, la nivelul şefilor instituţiilor. Dacă vorbim de serviciile secrete, SRI şi SIE, eu vă garantez că nu sunt implicate în nici un fel în campanie, cum nu au fost implicate nici în 2009, cum nu au fost implicate nici în 2008. Neutralitatea serviciilor de informaţi a fost unul dintre obiectivele mele şi, printre altele, am realizat-o şi prin desemnarea unor oameni din opoziţie în fruntea acestor servicii. Vă mai pot spune un lucru pe care nu l-am spus public până acum: întotdeauna am spus şi SIE, şi SRI-ului să aibă dialog cu opoziţia, să rămână, la nivelul de informaţii care pot fi date pentru oamenii politici de vârf, într-o relaţie corectă şi cu conducătorii opoziţiei. Măsura în care au făcut-o, nu am verificat-o niciodată, dar vă asigur că de la mine a fst acest mesaj constant, să fie în legătură şi cu opoziţia.

RL: Totuşi, la momentul votului pentru moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Ungureanu au existat informaţii în piaţă cum că un anumit serviciu s-ar fi implicat în asigurarea votului, inclusiv pentru învestirea Guvernului Ponta. Au avut o bază reală?

TB: Categoric nu. Imaginaţi-vă că, dacă aş fi avut minimă certitudine legat de acest lucru, acel şef de serviciu nu ar mai fi fost în funcţie azi. Îi ceream demisia imediat.

RL: Deci nu.

TB: Nu. Exclus.

RL: La prima întrebare, nu era vorba numai de STS. Preşedintele Antonescu a declarat chiar zilele trecute că, dacă va fi demis, este posibil ca unii şefi de servicii să plece odată cu el. Cum interpretaţi această declaraţie? Este menită să asigure loialitatea unora?

TB: Declaraţiile lui Crin Antonescu sunt atât de abulice, de multe ori, încât nu aş vrea să le comentez.

RL: E preşedintele interimar.
Sursa: http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/interviu-rl-cu-traian-basescu-serviciile-secrete-nu-s-au-implicat-in-caderea-guvernului-ungureanu-si-nici-in-numirea-guvernului-ponta-271256.html

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Organizația de tineret a PSD Murfatlar a trecut în corpore la filiala PNL din localitate

28 Mar 2024 892

Justiție Constanța Un bărbat din Egipt ar fi violat o bătrână din Valu lui Traian. A fost trimis în judecată

28 Mar 2024 443

MAEDin Agenda de lucru a MAE 28 martie 2024, vă semnalăm

28 Mar 2024 292

UPDATE Demisie în bloc la PSD Valu lui Traian! Întreaga organizație s-a alăturat Partidului Național Liberal. Ce spune Mirela Matichescu

27 Mar 2024 1384

Deputatul constănțean Cristina Rizea s-a înscris în Partidul Social Democrat. Va candida la Primăria Valu lui Traian (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1325

Doliu în sportul din România. S-a stins din viață o mare sportivă

26 Mar 2024 2167

Fostul senator Dorel Onaca a plecat din PMP și a revenit în Partidul România Mare

24 Mar 2024 1090

În Valu lui Traian, județul Constanța Tânăr depistat și cercetat pentru mai multe fapte. Ce au constatat polițiștii (Galerie FOTO)

23 Mar 2024 803

Primăria Valu lui Traian, sprijin pentru înhumarea persoanelor decedate fără aparținători, necunoscute și cazuri sociale

23 Mar 2024 474

Ionel Mătăsăreanu, pictorul „adoptat” de Constanța și inspirat de mare

22 Mar 2024 697

Calendar ortodox Ce prăznuiește biserica în ziua de 22 martie 2024?

22 Mar 2024 624

Știri Constanța azi CT BUS. Liniile 42,44,48,51,51B și 101, deviate din cauza unor lucrări

21 Mar 2024 553

Doliu în lumea politicii românești. S-a stins din viață un fost parlamentar din partidul lui Traian Băsescu

20 Mar 2024 680

​Firme Constanța O nouă societate deschisă în localitatea Valu lui Traian. Iată cu ce se ocupă

18 Mar 2024 1164

Coaliția discută azi despre candidatul la Primăria Capitalei Principala opțiune, medicul care l-a avut ca naș de nuntă pe Traian Băsescu

18 Mar 2024 473