Stiri calde

Traian Băsescu Serviciile secrete nu s-au implicat în căderea Guvernului Ungureanu şi nici în numirea Guvernului Ponta

Cum au jucat serviciile de informaţii în această primă jumătate de an, care a debutat cu înlocuirea Guvernului Boc, a continuat cu căderea Cabinetului Ungureanu, învestirea Guvernului Ponta şi suspendarea preşedintelui în Parlament? Traian Băsescu răspunde în într-un interviu acordat României libere, dar insistă că, în mandatul său, a făcut totul ca serviciile să se raporteze corect inclusiv la partidele din opoziţie.

Versiunea integrală va fi disponibilă pe romanialibera.ro astăzi, începând cu ora 22.30, iar marţi şi în ediţia tipărită a ziarului. Veţi putea afla cum explică preşedintele suspendat de ce PDL are toate şansele să câştige alegerile din toamnă, ce sens a avut instalarea lui Vasile Blaga la şefia partidului, ce rol vor avea platformele politice ale lui Mihai Răzvan Ungureanu şi Mihail Neamţu în ecuaţia politică, ce ar trebui să facă Gabriel Oprea după izbucnirea scandalului "coloneilor" şi cât de aproape a fost Victor Ponta de a-şi asigura funcţia de premier şi după scrutinul legislativ. Şeful suspendat al statului vorbeşte inclusiv despre relaţiile României cu Rusia şi vizita lui Alexandr Kondiakov la Bucureşti în preajma referendumului pentru suspendare, dar şi despre prestaţia lui Sorin Blejnar la conducerea ANAF. Traian Băsescu explică totodată ce fel de schimbări ar putea fi aduse Curţii Constituţionale astfel încât deciziile acestea să nu mai fie politizate pe viitor.

Citeşte şi Interviu RL cu Traian Băsescu. Ce crede preşedintele suspendat despre legătura dintre înlăturarea sa şi cea de-a doua vizită în România a rusului Kondyakov

România liberă: Dezbaterea privind atragerea sau implicarea serviciilor de informaţii în campanile electorale a revenit în forţă, pornind şi de la declaraţiile lui Crin Antonescu şi de la episodul STS. Aveţi certitudinea că în acest moment serviciile de informaţii joacă corect, vă aşteptaţi ca şi la referendum să joace în sensul acesta?
Traian Băsescu: Aici trebuie precizat un lucru. STS-ul nu este un serviciu de informaţii. El este un serviciu care asigură securizarea legăturilor telefonice ale statului, între instituţiile statului. Ei nu culeg informaţii, ci sunt un serviciu tehnic. Din acest motiv, este inutil să discutăm despre STS ca despre un serviciu de informaţii. El este pur şi simplu garantul securităţii convorbirilor telefonice între insituţiile statului, la nivelul şefilor instituţiilor. Dacă vorbim de serviciile secrete, SRI şi SIE, eu vă garantez că nu sunt implicate în nici un fel în campanie, cum nu au fost implicate nici în 2009, cum nu au fost implicate nici în 2008. Neutralitatea serviciilor de informaţi a fost unul dintre obiectivele mele şi, printre altele, am realizat-o şi prin desemnarea unor oameni din opoziţie în fruntea acestor servicii. Vă mai pot spune un lucru pe care nu l-am spus public până acum: întotdeauna am spus şi SIE, şi SRI-ului să aibă dialog cu opoziţia, să rămână, la nivelul de informaţii care pot fi date pentru oamenii politici de vârf, într-o relaţie corectă şi cu conducătorii opoziţiei. Măsura în care au făcut-o, nu am verificat-o niciodată, dar vă asigur că de la mine a fst acest mesaj constant, să fie în legătură şi cu opoziţia.

RL: Totuşi, la momentul votului pentru moţiunea de cenzură care a dus la căderea Guvernului Ungureanu au existat informaţii în piaţă cum că un anumit serviciu s-ar fi implicat în asigurarea votului, inclusiv pentru învestirea Guvernului Ponta. Au avut o bază reală?

TB: Categoric nu. Imaginaţi-vă că, dacă aş fi avut minimă certitudine legat de acest lucru, acel şef de serviciu nu ar mai fi fost în funcţie azi. Îi ceream demisia imediat.

RL: Deci nu.

TB: Nu. Exclus.

RL: La prima întrebare, nu era vorba numai de STS. Preşedintele Antonescu a declarat chiar zilele trecute că, dacă va fi demis, este posibil ca unii şefi de servicii să plece odată cu el. Cum interpretaţi această declaraţie? Este menită să asigure loialitatea unora?

TB: Declaraţiile lui Crin Antonescu sunt atât de abulice, de multe ori, încât nu aş vrea să le comentez.

RL: E preşedintele interimar.
Sursa: http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/interviu-rl-cu-traian-basescu-serviciile-secrete-nu-s-au-implicat-in-caderea-guvernului-ungureanu-si-nici-in-numirea-guvernului-ponta-271256.html

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

SSC Farul Constanţa întâlneşte mâine, într-un nou amical, echipa lui Bănel Nicoliţă. E stabilită și o partidă cu Astra Giurgiu!

22 Jan 2019 623

Imagini de la eveniment SSC Farul a învins la scor FC Farul în amicalul de la Valu lui Traian (galerie foto+video)

19 Jan 2019 1999

SSC Farul întâlneşte FC Farul Meciuri la fotbal, baschet şi handbal, în weekend, la Constanţa

19 Jan 2019 794

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța organizează concurs pentru ocuparea următoarelor posturi vacante

17 Jan 2019 1852

Razie a polițiștilor pe raza localității Valu lui Traian, județul Constanța. Ce nereguli au fost sancționate

17 Jan 2019 398

SSC Farul Constanţa dispută sâmbătă un meci amical

16 Jan 2019 1333

Ședinţă ordinară a Consiliului Local al comunei Valu lui Traian, județul Constanţa. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

16 Jan 2019 223

Traian Marcu, cel care a satirizat lumea din jur prin epigramele sale

16 Jan 2019 253

Autorizaţie de demolare pentru Five-Holding SA. Ce a pus la cale firma care deţine magazinul Brick din Constanţa

09 Jan 2019 519

Accident rutier pe DN3, dintre Valu lui Traian către Constanța în apropierea intersecției cu A4. O victimă

08 Jan 2019 1155

Impact Developer & Contractor SA, un nou administrator. Cine a fost ales

08 Jan 2019 332

Ce societate se va ocupa cu spălarea autoturismelor ce aparțin Primăriei Municipiului Constanța (document)

04 Jan 2019 476

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța organizează concurs pentru ocuparea următoarelor posturi vacante

03 Jan 2019 2886

Programul special al autobuzelor RATC Constanţa pentru noaptea de Revelion 2019

31 Dec 2018 1201

Pompierii, în alertă! Deblocare de uşă în Eforie Nord. O femeie decedată

26 Dec 2018 557