Stiri calde

Trei ani de la tragicul accident din Apuseni. Parastas pentru victime

Un parastas pentru victimele accidentului aviatic produs în urmă cu trei ani în Munții Apuseni a avut loc astăzi, la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine, la slujbă fiind prezentă și fosta soție a pilotului Adrian Iovan, Romanița Iovan, precum și băiețelul acestora, Albert. De asemenea, la ceremonia religioasă au fost prezente rude ale Aurei Ion, printre care și sora mai mare a acesteia, Mariana Ciucă, scrie romanialibera.ro.

Zeci de persoane - rude, prieteni și localnici, printre aceștia aflându-se și unul dintre moții salvatori - au asistat la slujba religioasă oficiată de preotul paroh din Mătișești. Au fost aprinse candele și a fost depusă lângă crucea amplasată aici o machetă din lemn a unui avion vopsit în roșu, galben și albastru.

În pofida stratului mare de omăt, accesul spre Vârful Petreasa a fost în acest an relativ mai facil datorită faptului că în ultimele zile drumul a fost deszăpezit de autoritățile locale din comuna Horea.

În vara lui 2014, la locul tragediei, sătenii au amenajat un foișor de lemn, un 'altar', în care sunt expuse fotografii cu Aura Ion și Adrian Iovan. De asemenea, localnicii au ridicat aici a doua zi după accident o cruce.

Slujbe religoase în memoria celor două victime au mai avut loc pe Vârful Petreasa și la 40 de zile, la șase luni, la un an și la doi ani de la producerea tragediei, la inițiativa Romaniței Iovan.

Familia Aurei Ion, studenta decedată în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie 2014 în Munții Apuseni, s-a recules în locul în care s-a prăbușit aeronava la un an de la producerea tragediei. Trei dintre supraviețuitori - medicii Sorin Ianceu și Radu Zamfir, însoțiți de rude, și copilotul Răzvan Petrescu - au revenit în august 2014 la locul în care s-a prăbușit avionul, prilej cu care au primit, în cadrul unei festivități organizate în Mătișești, titlul de cetățean de onoare al comunei Horea. Același titlu a fost acordat și celorlalți doi supraviețuitori - Valentin Calu și Cătălin Pivniceru, autoritățile conferind atunci și titlul de cetățean de onoare post-mortem pilotului Adrian Iovan și Aurei Ion.

Două persoane au decedat și cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni. Cele șapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului și cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant.

Potrivit specialiștilor de la Medicină Legală Alba, cauza morții pilotului Adrian Iovan a fost șoc traumatic și șoc hipotermic, consecință a unui politraumatism și expunerea la temperaturi scăzute. Sublocotenentul Aura Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute și tulburări de dinamică respiratorie, consecința unui traumatism cervico-toracic.

Cauza determinantă a producerii accidentului din Apuseni a constat în oprirea motoarelor ca urmare a givrajului sever al carburatoarelor, în timp ce una dintre cauzele favorizante ale tragediei a fost decizia eronată a comandantului aeronavei de a zbura o lungă perioadă de timp în condiții de givraj, după cum relevă Raportul final al Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile.


Sursa foto: evz.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident teribil pe autostrada A 1. Imagini grăitoare (galerie foto)

24 Apr 2019 1465

Cu maşina în gardul Capelei Militare Accident rutier la intersecția bulevardului Tomis cu strada Nicolae Iorga din Constanța (galerie foto+video)

24 Apr 2019 1275

Descoperire macabră într-un apartament din Iași. O femeie și fiul ei, găsiți decedați. A fost deschisă anchetă

24 Apr 2019 276

Microbuz de călători implicat într-un accident rutier în județul Prahova. Sunt mai multe victime

24 Apr 2019 215

UPDATE. Accident rutier la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Un motociclist, implicat (galerie foto)

24 Apr 2019 355

UPDATE. Imagini de la eveniment. Accident rutier grav în judeţul Constanţa. Două mașini scumpe s-au făcut praf. O victimă în stare gravă (galerie foto+video)

24 Apr 2019 5463

Imagini de la eveniment Accident rutier în Stațiunea Mamaia. Un biciclist rănit (galerie foto+video)

23 Apr 2019 1049

Tulcea Accident rutier între localitățile Cataloi și Nalbant. Două victime. Intervine Descarcerarea (galerie foto+video)

23 Apr 2019 647

Imagini de la eveniment. Carambol a intersecția străzilor Mihai Viteazu cu Decebal din municipiul Constanța. Patru mașini implicate (galerie foto+video)

23 Apr 2019 2036

UPDATE. Accidet rutier la ieșire din Constanța către Valu lui Traian. Un bărbat care aștepta autobuzul, accidentat de o mașină care s-a oprit într-un copac (galerie foto)

23 Apr 2019 2775

Accident rutier, în acestă noapte, în judeţul Constanţa. O victimă

23 Apr 2019 1742

Tragedie la metrou. O femeie a murit după ce a căzut în fața trenului care intra în stație

22 Apr 2019 640

UPDATE. Caz incredibil la Vaslui. Un copil lăsat nesupravegheat în mașină a provocat panică pe o stradă din municipiu

22 Apr 2019 476

Patru persoane, printre care se află şi un copil, rănite într-un grav accident rutier. Ce au stabilit polițiștii

22 Apr 2019 328

Accident rutier pe DN1, judeţul Braşov. Un bolid a ajuns într-un şanţ

22 Apr 2019 418