Trei ordonanțe de urgență modificate în ședință de guvern. Ce a declarat premierul Dăncilă despre Pilonul II de pensii

Guvernul va aproba, în şedinţa de vineri, modificarea ordonanţelor de urgenţă 114/2018, 50/2010 şi 52/2016, a anunţat prim-ministrul Viorica Dăncilă, precizând că printre obiective se numără scăderea costurilor creditelor românilor şi creşterea numărului companiilor româneşti care vor primi credite avantajoase de la bănci, informează Agerpres.ro

"Obiectivul Guvernului este să scadă costurile creditelor românilor, să crească numărul companiilor româneşti care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare şi să încurajeze economisirea. (...) Astfel, în consens cu părţile implicate şi pe baza principiilor agreate cu Banca Naţională a României şi cu Asociaţia Română a Băncilor, astăzi modificăm trei acte normative - este vorba de Ordonanţa 114 din 2018, Ordonanţa 50 din 2010 şi Ordonanţa 52 din 2016", a declarat premierul, în deschiderea şedinţei de Guvern.


Premierul a adăugat că, prin aceste modificări, "în formula de calcul privind dobânzile variabile din contractele de credit în lei indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare, care se publică pe site-ul Băncii Naţionale a României".

"Din 2 mai 2019 noul indice de referinţă se aplică doar creditelor noi contractate de populaţie. În consecinţă, noul indice se va aplica şi noilor credite de refinanţare a creditelor aflate în derulare. În ceea ce priveşte taxa anuală pe active financiare datorate de instituţiile bancare se ajustează mecanismul de calculare prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferenţiate de impozitare în funcţie de cota de piaţă a fiecărei bănci, reducerea până la zero a taxei în funcţie de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental, mă refer la societăţile nefinanciare şi gospodăriile populaţiei, şi ajustarea dobânzilor la depozite şi la credite. Taxa pe activele financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituţie bancară cu regularizarea anuală prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile. Termenul de plată a taxei pe active, calculată la nivelul primului trimestru, este 25 august, regularizarea acesteia se realizează până la 25 august din anul următor", a explicat Dăncilă.


Ea a făcut precizări şi legat de modificările care privesc Pilonul II de pensii.

"În legătură cu Pilonul II de pensii au avut loc consultări cu acţionarii şi administratorii de pensii private din România, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Autoritatea de Supraveghere Financiară, astfel că se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerinţele de capital ale administratorilor fondurilor de pensii. Măsura este necesară pentru a permite administratorilor fondurilor de pensii private adaptarea la noile condiţii de capital social din piaţă. Pe perioada suspendării se revine la capitalul social minim obligatoriu prevăzut pentru un administrator de fond privat de pensii de minim 4 milioane de euro în echivalent lei. După 1 iunie 2019 cotele capital minim obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019", a spus Dăncilă.


Premierul a arătat că şi în domeniul Energiei au fost aduse o serie de clarificări şi reglementări, "în scopul accelerării investiţiilor în sectorul energiei electrice, dezvoltării reţelelor de distribuţie a gazelor naturale prin introducerea posibilităţii de a se realiza acest lucru şi din fonduri publice de către unităţile administrativ-teritoriale, reducerii costurilor de încălzire în cazul populaţiei, asigurării viabilităţii producţiei de energie electrică din cărbune prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri şi asigurării viabilităţii economice a producţiei de energie electrică şi termică în cogenerare prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri".

"Se menţine plafonarea preţului la gaze şi energie electrică pentru toţi consumatorii casnici concomitent cu renunţarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali în urma dezbaterilor cu reprezentanţi din industrie, dar şi de la Uniunea Europeană", a mai spus Dăncilă.


În domeniul comunicaţiilor, a anunţat premierul, noul act normativ prevede "suspendarea până la data de 1 septembrie 2019 a regimului de sancţiuni introdus prin OUG 114/2018 pentru disciplina în construcţii a reţelelor de comunicaţii electronice, având în vedere necesitatea finalizării procesului de elaborare a cadrului normativ care să permită simplificarea procedurilor de obţinere a autorizaţiei de construire de către furnizorii de comunicaţii electronice".

"Toate aceste modificări vor crea condiţii benefice pentru români şi vor consolida în acelaşi timp creşterea economică a României", a mai declarat Dăncilă. 

 Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai mulți prefecți și subprefecți, eliberați din funcție de Guvern. Cine sunt cei numiți în funcțiile rămase vacante

11 Apr 2024 688

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 11 aprilie 2024

11 Apr 2024 269

ANR repară Capitănia Portului Mangalia! Care este valoarea contractului și cine se va ocupa de lucrări

10 Apr 2024 486

Măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate! Ce prevede Ordonanța de Guvern adoptată astăzi

09 Apr 2024 414

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 09 aprilie 2024

09 Apr 2024 308

Vești bune pentru elevi și părinți! Activitățile din „Săptămâna Verde“ vor fi finanțate din Fondul pentru mediu

06 Apr 2024 728

Hotărârea de Guvern privind organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice, atacată la Curtea de Apel Constanța

05 Apr 2024 404

Guvern Se va moderniza calea ferată Predeal – București – Constanța. Valoarea investiției este de 2,16 miliarde lei (DOCUMENT)

04 Apr 2024 849

Guvern Scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru concediile medicale în cazul unor categorii de pacienți

04 Apr 2024 418

Școlile vor primi bani pentru activitățile din Programul Național „Săptămâna verde” !

04 Apr 2024 479

Guvern S-a stabilit cadrul de funcționare a mecanismului Contractelor pentru Diferență

04 Apr 2024 441

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu -04 aprilie 2024

04 Apr 2024 349

Viitorul stadion de la Constanța Ministrul Adrian - Ioan Veștea - „Am trimis către Guvernul României memorandumul de finanțare“

02 Apr 2024 1708

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 988

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 28 martie 2024

28 Mar 2024 374