Stiri calde

Trei poliţisti de frontieră au refuzat să se lase mituiți. Ce sume de bani le-au fost oferite oamenilor legii

În ultimele 24 de ore, în urma a trei denunţuri formulate de poliţisti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi şi ai Sectorului Poliţiei de Frontieră Aeroport Internațional Cluj-Napoca, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie, sub coordonarea procurorilor, au prins în flagrant trei persoane, un cetăţean R. Moldova, unul român şi unul turc, în timp ce încercau să le ofere sume de bani, pentru a nu fi luate măsurile legale ca urmare a săvârșirii unor contravenții.
 
Potrivit Poliției de Frontieră, ieri după amiază, 28 martie a.c., ofițerii Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Galați, sub coordonarea procurorului specializat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați au prins în flagrant o persoană cu cetățenie R. Moldova cu ocazia remiterii sumei de 125 euro către doi agenți de poliție de frontieră din cadrul I.T.P.F. Iași - S.P.F. Galați. Banii au fost oferiți cu scopul ca polițiștii de frontieră să nu ia măsurile legale ca urmare a săvârșirii unei contravenții.
 
În fapt, în jurul orei 15.45, un ofițer din cadrul I.T.P.F. Iași - P.T.F. Oancea a sesizat la Call center anticorupție al D.G.A. - 0800.806.806, faptul că un cetățean R. Moldova a fost depistat în trafic, având asupra lui 24 de cartoane de țigarete netimbrate pentru care nu deținea documente de proveniență. Pentru a nu i se întocmi proces-verbal de contravenție, acesta a oferit suma de 125 de euro poliţiştilor de frontieră introducând banii în portiera autospecialei conduse de cei doi lucrători de poliție.
 
Suspectul au fost conduși la sediul Parchetului de lângă Tribunalul Galați pentru continuarea cercetărilor ca urmare a săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
 
La scurt timp de la primirea apelului telefonic care a condus la acțiunea de flagrant menționată, un alt polițist de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași (I.T.P.F.) - Punctul de Trecere a Frontierei (P.T.F.) Galați a formulat denunț la D.G.A.- S.J.A. Galați, înaintat de îndată Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați, prin care sesiza faptul că un cetățean turc i-a oferit o sumă de bani pentru a nu lua măsurile legale, după ce a fost depistat conducând un autoturism pentru care a prezentat o asigurare RCA falsă.
 
În baza ordonanței de delegare emisă de unitatea de parchet competentă, miercuri, 28 martie a.c., ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) - Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Galați, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați l-au prins în flagrant pe cetățeanul turc în timp ce a remis cu titlu de mită suma de 200 euro ofițerului de poliție, cu scopul ca acesta să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu și să nu ia măsurile legale față de acesta.
 
În fapt, cetățeanul turc l-a rugat insistent, telefonic, pe polițistul de frontieră să nu ia măsurile legale, menționând că este în drum spre Galați, deplasându-se de la București, și că va rezolva această problemă, lăsând să se înțeleagă că va oferi o sumă de bani sau alte foloase cu scopul ca acesta să nu întocmească dosar penal pentru faptele constatate.
 
Polițistul a refuzat categoric oferta acestuia, menționând că va lua măsurile legale ce se impun și a formulat denunț la  D.G.A.-S.J.A. Galați.
 
Urmare a activității de prindere în flagrant, cetățeanul turc este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
 
Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) - Serviciului Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Cluj și Centrul Operațional 3 Cluj-Napoca, sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj au pus în mișcare acțiunea penală față de inculpata cetăţeanul român, R.F., în vârstă de 31 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită către un polițist de frontieră din cadrul SPF Aeroport Internațional Cluj - Napoca.
 
În fapt, R.F. i-a oferit ofițerului 50 de euro pentru a nu întocmi actele de constatare privind tentativa de a trece fraudulos frontiera de stat a unui minor prin substituire de persoane și de a-i permite să-și continue deplasarea către Dublin (Irlanda) împreună cu cei doi copii minori ce o însoțeau.
 
Față de inculpată a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.
 

”Facem precizarea că începerea urmăririi penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie” - au mai precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA, mega dosar în Portul Constanţa Poliţişti de frontieră, lucrători vamali şi angajaţi ai Căpităniei, în faţa judecătorilor. Ce s-a decis ieri

30 Mar 2019 2667

Autoturisme date în urmărire de alte state membre ale Uniunii Europene, confiscate la Constanța. Ce valoare au mașinile depistate (galerie foto)

23 Mar 2019 572

Județul Constanța. Intervenție de urgență pe Marea Neagră. Doi pescari au fost salvați de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă (galerie foto)

02 Mar 2019 1596

Trei mașini furate din țări ale Uniunii Europene, depistate în județul Constanța. Ce măsuri au aplicat polițiștii

18 Feb 2019 593

Percheziţii DNA la Căpitănia Zonală, Garda de Coastă şi Vamă Poliţişti şi vameşi, achitaţi şi condamnaţi. Azi, primul termen în apel

13 Feb 2019 2116

Ultimă oră! Italianul care se pretindea medic, depistat de poliţiştii de frontieră în timp ce ieşea din ţară

06 Feb 2019 559

Procurorii Anticorupţie, anchetă de amploare în Portul Constanţa. Primele condamnări şi achitări

26 Jan 2019 1915

Judeţul Constanţa. Mii de pachete cu țigări de contrabandă, descoperite de polițiștii de frontieră (galerie foto)

21 Jan 2019 681

Cetățeni irakieni și sirieni, prinși în timp ce intenţionau să iasă ilegal din ţară, ascunşi în remorca unui TIR

07 Jan 2019 393

Cetăţeni din Cuba, prinşi în timp ce încercau să iasă ilegal din România. Ce le-au spus suspecţii oamenilor legii

26 Dec 2018 434

Polițiștii de frontieră împreună cu Moș Crăciun au ajuns la copiii din satul Vâlcelele, județul Constanța (galerie foto)

14 Dec 2018 420

Mărfuri contrafăcute, confiscate de poliţiştii constănţeni

28 Nov 2018 346

Captură impresionantă la frontieră. Ce au găsit poliţiştii asupra pasagerilor unui autoturism

03 Oct 2018 477

Bijuterii din aur fără documente legale, confiscate de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă

02 Oct 2018 653

Constanţa Autovehicul căutat în Belgia, depistat de poliţiştii de frontieră

19 Sep 2018 466