Un altfel de soluție pentru restructurarea sistemului de pensii Polonia desființează Pilonul II de pensii

Guvernul polonez a dezvăluit, astăzi, cea mai mare restructurare a sistemului de pensii din ultimele două decenii. Este vorba de desființarea pensiilor administrate privat, așa-numitul Pilon II.
 
Conform legislației actuale, o agenție de stat colectează cea mai mare parte din contribuțiile obligatorii ale angajaților la sistemul de pensii. O mică parte din aceste contribuții merge la fondurile private de pensii, denumite în poloneză OFE, care sunt gestionate în principal de jucători străini, precum Nationale Nederlanden (NN), Aviva, AXA și MetLife. În prezent, aceste fonduri dețin până la 80% din acțiunile unor companii și sunt responsabile pentru aproximativ 20% din capitalizarea bursei de la Varșovia, transmite Reuters.
 
Potrivit planului anunțat astăzi și citat de agerpres.ro, Guvernul de la Varșovia va transfera aproximativ un sfert din activele de 140 de miliarde de zloți (35,2 miliarde de dolari) deținute în prezent de fondurile private de pensii către un singur vehicul de investiții denumit Fondul Demografic de Rezervă, iar fondurile private OFE vor fi închise.
 
Banii vor fi investiți de un manager desemnat de Guvern, iar Executivul va putea să utilizeze activele fondurilor de pensii pentru a reduce datoria publică. Restul activelor fondurile private de pensii vor fi transferate către o serie de noi fonduri mutuale ce le vor investi în numele deponenților și fără implicarea statului.
 

"Ceea ce spunem este că active în valoare de aproximativ 100 de miliarde de zloți nu vor fi vândute pentru a finanța bugetul, ci vor rămâne pe bursă și vor ajuta la dezvoltarea ei", a declarat vicepremierul polonez Mateusz Morawiecki.

 
Economiștii spun că acest plan, care va intra în vigoare în 2018, va da Partidului Lege și Justiție (PiS) noi fonduri pentru a-și finanța programul de asistență socială. Pe de altă parte, acest plan ar putea să îi încurajeze pe polonezi să economisească mai mult, prin crearea de stimulente pentru a participa la schemele de economii voluntare.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.