Un coş de cumpărături costă în România mai mult decât în Polonia, deşi salariile sunt mai mici

Prețurile pentru mai multe alimente de bază sunt aliniate în România cu cele din alte state din regiune, chiar și cu Germania, cea mai puternică economie europeană, arată datele culese de ZF. 
 
Salariile însă au rămas în urmă, în contextul în care salariul mediu pe economie este de circa 440 de euro, al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană, după cel din Bulgaria.
 
Momentan, însă, salariul mediu net din România este de circa două ori mai mic decât în Cehia şi Polonia şi de cinci ori mai mic decât în Germania. Raportul între preţul alimentelor este însă altul. Astfel, acelaşi coş de consum costă 15,43 euro în România, circa 15 euro în Polonia şi 19 euro în Cehia.
 
În Germania, cea mai puternică economie europeană, coşul ajunge la puţin sub 25 de euro, deci cu 63% mai scump decât în România, potrivit calculelor ZF. pe baza datelor numbeo.com, un website care adună informaţii privind preţurile din cele mai importante ţări din lume.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câți bani trebuie să alocăm pentru masa de Paște. Radiografia prețurilor din piețe și marketuri. De unde vom cumpăra miel

17 Apr 2021 5143

Coronavirus. Sfaturi utile Ce măsuri trebuie să luăm înainte, în timpul și după cumpărături

23 Mar 2020 3327