Un elicopter din Moldova a fost capturat de talibani (video)

 
Un elicopter, care aparține unei companii din Moldova, cu trei cetăţeni moldoveni la bord, a fost capturat de talibani. Incidentul a avut loc, aseară, în Afganistan. Presa străină scrie că 16 persoane au fost luate ostatice, iar alte trei au fost ucise.

Potrivit autorităţilor, cetăţenii moldoveni capturaţi în Afganistan sunt în viaţă. Se negociază eliberarea acestora. Moldovenii capturaţi, membri ai echipajului, sunt Oleg Groza, Mihail Crihan şi Ion Buruiană.

Pe parcursul nopții, doi experți din cadrul Autorității aeronautice au fost delegați să monitorizeze situația și să ofere informații în timp real conducerii Guvernului din Republica Moldova.

Elicopterul doborât în Afganistan aparţine companiei Valan International Cargo Charter.

Premierul interimar, Gheorghe Brega, a convocat în această dimineață, la ora 7:30, o ședință la Guvern, în legătură cu acest incident. La ședință au fost invitați vicepremierul în exercițiu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, miniștrii în exercițiu al Afacerilor Interne, Oleg Balan și al Apărării, Anatol Șalaru, Directorul SIS, Mihai Balan și un reprezentant al Autorității Aeronautice Civile.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a dat instrucțiuni Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan, informații oficiale cu privire la cei trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat în această țară
Despre acțiunile întreprinse opinia publică va fi informată ulterior.

 
Care ar fi dinamica adevărată a incidentului?

Aseară, un oarecare Jihadmal Sabiq a publicat pe Twitter imagini, care potrivit lui, sunt de la faţa locului prăbuşirii elicopterului. El spune că trei oameni au fost uciși, un american şi doi afgani, iar 15 oameni au fost luați ostatici, doi americani şi 13 afgani.

Cu două ore mai devreme, Ramatullah Turkistani, un membru al consiliului local din provincia Faryab, a declarat că trei persoane au fost ucise, iar 16 au fost luate ostatici.

Există voci care susţin însă că elicopterul care aparține unei companii din Moldova, care se afla în Afganistan, pentru a participa la misiuni de pacificare sub egida ONU, a fost doborât forţat de talibani. Informaţiile preliminare arată că membrii echipajului, 18 la număr, printre care trei moldoveni, au fost luaţi prizonieri. Informaţia a fost confirmată de ministrul moldovean în exerciţiu de Interne, Oleg Balan.
Totodată, site-ul news.yahoo.com a scris că incidentul a avut loc în provincia Kurduz, care se află sub controlul talibanilor şi că sunt morți. Acesta a fost capturat după o aterizare forțată. Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toti cetățeni moldoveni.





sursa foto: publika.md

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elicopterul militar prăbușit în Afganistan a aparținut unei companii din Republica Moldova. 12 persoane au decedat în accidentul aviatic

02 Sep 2018 1528

Judecătorii din Constanţa au decis Dosarul unui eveniment de aviaţie va fi trimis în Ucraina

10 Oct 2017 1265

Accident rutier în Republica Moldova. Un adolescent a fost grav rănit. Elicopterul SMURD chemat în ajutor

13 Sep 2017 1847

Elicopterul SMURD cu care și-au pierdut viața patru oameni a ajuns în țară

27 Jun 2016 2418

Date noi din dosarul prăbuşirii elicopterului SMURD în localitatea Haraghis

14 Jun 2016 1793

Slujbă de pomenire, în Republica Moldova, pentru membrii elicopterului SMURD prăbușit

12 Jun 2016 2577

Continuă cercetările în cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Republica Moldova

06 Jun 2016 2152

Salvatorii SMURD, morți în urma prăbușirii elicopterului în Republica Moldova, au fost decorați post-mortem

04 Jun 2016 2236

Convoiul cu trupurile neînsuflețite ale echipajului SMURD a ajuns în România

03 Jun 2016 2179

Elicopterul SMURD ce înlocuiește aparatul prăbușit în lacul Siutghiol, fără radar meteo?

03 Jun 2016 2434

Elicopterul SMURD prăbuşit nu avea radar meteo. Se ridică probe. Autopsia s-a încheiat. Urmează repatrierea celor decedați

03 Jun 2016 2632

Moldova Doliu național,în memoria echipajului elicopterului SMURD

03 Jun 2016 2505

Prăbușire elicopter SMURD 3 iunie, declarată zi de doliu

02 Jun 2016 2407

Cioloş - Statul român va asigura cheltuielile necesare pentru repatriere și funeralii

02 Jun 2016 1322

Prăbușire elicopter SMURD Iată care sunt cei patru membri ai echipajului ce și-au pierdut viața în misiune (video)

02 Jun 2016 72499