Stiri calde

Un europarlamentar cere convocarea CSAT pentru evaluarea efectelor crizei din Grecia asupra României

Europarlamentul Victor Negrescu, membru în Comisia pentru Bugete din Parlamentul European, cere convoarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru evaluarea efectelor crizei din Grecia asupra României, apreciind că intrarea Greciei în incapacitate de plată ar putea afecta economia țării noastre.
El aminteşte, într-un comunicat, că Grecia este al șaselea investitor în România, cu investiţii de aproape 13,5 miliarde de euro, ceea ce reprezintă 4,5% din totalul capitalului străin adus în economia locală, şi apreciază că intrarea Greciei în incapacitate de plată va afecta perspectivele de dezvoltare economică a României, afectând moneda naţională şi sistemul bancar. El apreciază că există un risc de expunere sau chiar de faliment a celor patru mari bănci elene aflate în România.
Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de susţinere de 240 de miliarde de euro, iar în lipsa fondurilor riscă să intre în incapacitate de plată. Zona euro se pregăteşte pentru intrarea Greciei în incapacitate de plată, săptămâna viitoare, după ce a refuzat să prelungească finanţarea ţării, în urma anunţului surprinzător al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum pe tema propunerilor de reformă ale creditorilor, pe 5 iulie.
Autorităţile de la Atena au solicitat o prelungire cu o lună a programului de susţinere financiară care expiră pe 30 iulie, în aceeaşi zi în care Grecia trebuie să plătească FMI 1,6 miliarde de euro. Oficialii celorlalte state ale zonei euro au respins însă solicitarea în unanimitate. Parlamentul grec a aprobat, în această dimineaţă, planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza referendumul în 5 iulie.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CSAT, convocat astăzi în şedinţă. Rectificarea bugetului instituţiilor cu atribuţii în domeniul secutrităţii naţionale, pe ordinea de zi

04 Sep 2018 574

UPDATE Ultimă oră! Klaus Iohannis a convocat CSAT

24 Aug 2018 566

Guvernul României a solicitat convocarea CSAT

22 Aug 2018 631

Iohannis a convocat CSAT în vederea analizării proiectului de buget

27 Jan 2017 919

Măsuri după tragedia aviatică din munţii Apuseni Ponta anunţă demiteri în lanţ. Iată despre cine este vorba

22 Jan 2014 1274

Ce a anunțat în această seară Traian Băsescu

01 Aug 2013 1353

Basescu va sustine o conferinta de presa

04 Feb 2010 962