Un membru al CNA -Clarificarea aspectelor care țin de modul de difuzare a imaginilor cu persoane reținute sau în arest

Valentin Jucan, membru al CNA, solicită Consiliului clarificarea aspectelor care țin de modul de difuzare a imaginilor cu persoane aflate în reținere sau arest, prevăzute în articolul 42 al Codului de reglementare a conținutului audiovizual, despre care spune că „nu au fost respectate și aplicate niciodată”.
 
Această silicitare vine în contextul în care, astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat, în dosarul Popovi contra Bulgariei, faptul că imobilizarea unei persoane în cătușe și plimbarea acesteia prin fața presei constituie un tratament degradant, interzis de articolul 3 al Convenției. În această speță a fost analizată procedura după care se poate înregistra video și difuza reținerea unei persoane, iar instanța europeană a apreciat că difuzarea acestor imagini reprezintă ingerință în dreptul la viață privată, drept consacrat de articolul 8 din Convenție, a menționat Jucan, într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
 
„În acest context, formulez în nume propriu și solicit public CNA, clarificarea aspectelor care țin de modul în care astfel de imagini pot fi difuzate, cu atât mai mult cu cât prevederile articolului 42 din Decizia 220 a CNA nu au fost respectate și aplicate niciodată. Totodată, consider că posturile de televiziune au datoria de a citi cu atenție hotărârea Curții și de a-și însuși decizia acesteia, ținându-se cont de faptul că această măsură se constituie în precedent. Față de cele menționate, este de concluzionat faptul că România se poate situa în procese similare, cu atât mai mult cu cât actul justiției este, de prea multe ori, transformat în scandal mediatic cu scopul de a obține rating sau influență politică”, a declarat Jucan, notează romaniatv.net.
 
Articolul 42 din Decizia 220/24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual prevede: „(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reținere sau arest, fără acordul acestora. (2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane executând o pedeapsă privativă de libertate, cu excepția situațiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat. (3) Imaginile și/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reținere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv și nerezonabil. (4) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense și nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanțe judecătorești”, conform aceleiași surse.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizia definitivă a CEDO în cauza Regional Air Services SRL și Dorin Ivașcu contra României (DOCUMENT)

11 Feb 2024 792

Țară condamnată de CEDO pentru deschiderea focului de armă asupra unei ambarcaţiuni cu migranţi

16 Jan 2024 564

Avocaţii lui Ionel Arsene au sesizat CEDO pentru a împiedica extrădarea în ţară a acestuia

09 Nov 2023 772

Mesajul Alinei Gorghiu Proiectul de lege al Ministerului Justiției, adoptat de Senat. Vizate persoanele condamnate la pedeapsa detențiunii pe viață sau la închisoare

23 Oct 2023 861

Achitată în primă instanță Dosarul fostei șefe a Centrului de Servicii Comunitare „Cristina”, din Constanța, se va rejudeca!

08 Oct 2023 782

UPDATE. Imobiliare Constanța Consilierii locali cu excepția celor de la PSD au votat respingerea investiției de lângă Poarta Mare a Cetăţii Tomis a celor de la Black Waters SA (DOCUMENT)

31 Jul 2023 1309

Decizie definitivă a CEDO în procesul intentat de soții Adrian și Daniela Năstase statului român

29 Sep 2022 2413

MAE România a luat decizia de a interveni în favoarea Ucrainei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cauza introdusă împotriva Federației Ruse

16 Sep 2022 912

CEDO cere Moscovei să nu execute doi britanici

30 Jun 2022 1092

CEDO Convenţia Europeană a Drepturilor Omului încălcată de legea rusească din 2012 privind „agenţii străini“

14 Jun 2022 1200

Oficial! Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă. Decizia ÎCCJ este definitivă

23 Mar 2022 1577

Cererile depuse de afaceristul Dan Voiculescu și de fiicele sale, declarate inadmisibile de CEDO

17 Mar 2022 1395

CEDO reduce, de la 1 februarie, la 4 luni termenul în care poate fi sesizată după epuizarea căilor de recurs naţionale

03 Jan 2022 1801

Judecător român la CEDO. Unul dintre candidați, legături cu Dobrogea! Pe cine a condamnat (DOCUMENT)

11 Dec 2021 3568

Raportul pe Justiție 2020 Instanțele și parchetele din Constanța, fruntașe la dosare! Despre „lipsa de coerență a legislației“ (document)

22 Oct 2021 2215