Un nor radioactiv a traversat România. Ce spune CNCAN despre prezența Ruteniului pe teritoriul României

Potrivit unui comunicat transmis de Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare prezența Ruteniului-106 pe teritoriul României nu a mai fost detectată ulterior datei de 3 octombrie 2017. 

Totodată, evaluările efectuate de Institutul de Securitate Nucleară din Franța au concluzionat că valorile concentrației măsurate pe teritoriul Europei s-au încadrat în intervalul zeci de microBq/m3 – zeci de miliBq/m3 iar concentrațiile înregistrate în aer nu au avut consecințe nefavorabile pentru sănătatea populației și pentru mediu.

Conform CNCAN, nivelurile de Ruteniu-106 detectate au avut valori mai mari pe teritoriul țării noastre, deorece România a fost prima țară în calea curenților de aer ce au traversat nordul Mării Negre spre Europa.

Măsurătorile au fost efectuate în timp real, față de cele din Federația Rusă, care au fost efectuate în aceeași perioada de timp, dar după ce agentul poluant se deplasase spre Europa.

”Facem precizarea că, sursa de proveniență a Ruteniului-106 detectat nu a fost de pe teritoriul țării noastre, întrucât România nu deține capabilități de producere a acestui tip de radioizotop, iar în perioada respectivă nu au fost desfășurate activități de transport sau utilizare a Ruteniului 106 pe teritoriul național. De asemenea nu au existat informări legate de acest subiect primite din partea Federației Ruse” - au mai transmis reprezentanții CNCAN


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Este considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare 35 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl

26 Apr 2021 1605

Oficial. Nivelul radiaţiilor la Constanţa Comunicat privind posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României

19 Aug 2019 25031

Pericolul nevăzut. Nor radioactiv deasupra Europei

10 Nov 2017 4826

Au trecut 31 de ani de la Accidentul Nuclear de la Cernobîl

26 Apr 2017 5911

29 de ani de la explozia nucleară de la Cernobîl

26 Apr 2015 4327