Stiri calde

Un om de afaceri și societatea pe care o administra, trimiși în judecată de procurorii DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
BADEA PETRE, la data faptelor administrator al Aedificia Carpați S.A., pentru săvârșirea a infracțiunilor de:
- cumpărare de influență,
- evaziune fiscală,
 
AEDIFICIA CARPAȚI S.A., pentru săvârșirea a infracțiunilor de:
- cumpărare de influență,
- evaziune fiscală.
 
Potrivit DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 – 2012, inculpatul Badea Petre, în calitate de administrator al AEDIFICIA CARPAȚI S.A., a oferit unui membru al Parlamentului României (în prezent decedat) echivalentul în lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care a remis suma de 6.999.067 de lei (echivalentul a 1.275.000 de euro), pentru ca acesta să-și folosească influența pe care o avea asupra unor înalți funcționari publici din cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, responsabili să îndeplinească acte care intrau în îndatoririle acestora de serviciu, în vederea asigurării plății lucrărilor pe care societatea Aedificia Carpați S.A. le efectua în cadrul unor contracte de reabilitare a unor instituții publice culturale din București.

Ca urmarea a semnării, între statul român și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, a două acorduri-cadru de împrumut pentru executarea unor proiecte privind reabilitarea monumentelor istorice din România, între Ministrul culturii, cultelor și patrimoniului național și inculpata Aedificia Carpați S.A., reprezentată de către inculpatul Badea Petre, fuseseră încheiate mai multe contracte de execuție a unor lucrări.
 
Inculpatul Badea Petre și persoana respectivă au convenit ca plata acestei sume de bani să fie disimulată sub forma unui contract de consultanță pe care inculpata Aedificia Carpați S.A. urma să îl încheie cu o societate de avocatură, lucru care s-a și întâmplat. Ulterior, suma de bani a fost retrasă din cont și predată în numerar parlamentarului, în mai multe tranșe.

În aceeași perioadă, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, din dispoziția inculpatului Badea Petre, acel contract fictiv și plățile aferente acestuia (cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale) au fost evidențiate în actele contabile ale S.C. Aedificia Carpați S.A., fapt care a avut ca urmare diminuarea obligațiilor fiscale pe care inculpata le-a avut de plată către bugetul de stat.

Valoarea obligațiilor fiscale neplătite la bugetul de stat de către inculpata Aedificia Carpați S.A., ca urmare a acestor demersuri, este de 2.257.763 de lei (din care 1.354.658 de lei taxă pe valoare adăugată și 903.105 lei impozit pe profit), sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză, la care se adaugă obligațiile fiscale accesorii.

În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra bunurilor imobile și mobile aflate în posesia ori proprietatea inculpaților Badea Petre și Aedificia Carpați S.A., până la concurența sumei de 2.257.764 de lei (cu privire la prejudiciul cauzat prin săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală).

La data de 25 mai 2018, inculpata Aedificia Carpați S.A. a consemnat la o unitate bancară, pe seama și la dispoziția Direcției Naționale Anticorupție, întreaga sumă asupra căreia s-a dispus sechestrul.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 

”Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” - au transmis procurorii DNA.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Elena Udrea și Dan Andronic, retrimiși în judecată de procurorii DNA!

24 Jun 2019 678

Trezorierul unui partid, urmărit penal pentru fapte de corupție. Ce au stabilit procurorii DNA

24 Jun 2019 450

CSM a respins una dintre acţiunile formulate de Inspecţia Judiciară împotriva fostului procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi

24 Jun 2019 436

Decizia nu este definitivă Culeţu şi Mitroi, achitaţi pentru abuz în serviciu

24 Jun 2019 957

Decizie a procurorilor DNA. Fostul deputat Ioan Oltean, pus sub acuzare pentru a doua oară în dosarul ANRP

20 Jun 2019 880

​Fostul deputat Ioan Oltean audiat la Direcţia Naţională Anticorupţie în dosarul ANRP

20 Jun 2019 815

Fost șef al cancelariei prim-ministrului, cercetat pentru complicitate la luare de mită

18 Jun 2019 824

Stelian Ion "USR cere desfiinţarea Secţiei speciale de investigare a magistraţilor. Şeful DNA Constanţa, blocat de SS "

17 Jun 2019 910

Cunoscut om de afaceri, trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție. Ce au stabilit procurorii

14 Jun 2019 664

Acţiune a Inspecţiei Judiciare împotriva fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. CSM a amânat pronunțarea

12 Jun 2019 605

Director al Direcției Dezvoltare Investiții din cadrul SN Nuclearelectrica SA, trimis în judecată de procurorii DNA

12 Jun 2019 500

Curtea de Apel Constanţa S-a stabilit termenul în dosarul în care Radu Mazăre a fost condamnat la şase ani de închisoare de prima instanţă

12 Jun 2019 2431

Președintele Camerei de Comerț bilaterale România - Kuweit, achitat. Legătura sa cu Radu Mazăre

11 Jun 2019 550

Ce decizie a luat Instanța Supremă în dosarul în care Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de închisoare

11 Jun 2019 773

Elan Schwartzenberg scapă de mandatul de arestare preventivă în lipsă

11 Jun 2019 909