Stiri calde

UPDATE 2 Un sistem de rachete Patriot ajunge în România, în poligonul Capu Midia (galerie foto)

Exercițiile militare surpriză și viitoare desfășurări de trupe vor ajuta NATO să-și perfecționeze apărarea antiaeriană în timp ce Alianța își adaptează abordarea pentru a descuraja Rusia în flancul estic, a declarat general american Timothy McGuire, adjunctul comandantului trupelor americane în Europa, relatează astăzi agenția Reuters, citată de Agerpres.
 
Un astfel de program de aplicații militare se va desfășura în România la începutul lunii noiembrie. Circa o sută de militari americani au primit săptămâna aceasta un ordin surpriză să transporte pe calea ferată un sistem de rachete antiaeriene Patriot din Germania în România, pentru a participa la un exercițiu împreună cu alți circa o sută de militari români.
 
Astfel de aplicații consolidează capacitatea de reacție rapidă, a indicat generalul citat. 'Nu dorim război, dar cea mai bună cale de a menține pacea este să ne consolidăm apărarea și să fim pregătiți în orice moment', a explicat el, adăugând că acest punct de vedere a fost împărtășit de șeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley, și de comandanții a 38 de armate europene reuniți la o întâlnire desfășurată la Wiesbaden, în Germania.
 
În contextul amenințărilor venite dinspre Rusia, armata americană și aliații ei au început să lucreze urgent la îmbunătățirea coordonării cu apărarea antiaeriană a statelor din flancul estic, care au în dotare sisteme de rachete antiaeriene foarte vechi, unele achiziționate pe vremea Pactului de la Varșovia.
 
Un exercițiu de tragere asupra unor ținte aeriene, la care au participat trupe americane, germane și olandeze s-a desfășurat luna trecută în insula greacă Creta, împreună cu un alt exercițiu în Slovacia și la care au participat opt state, au dovedit capacitatea statelor membre NATO de a dezvolta a abordare comună a apărării antiaeriene, a mai declarat generalul Timothy McGuire.

UPDATE 2
În Germania, la Kaiserslautern, Bateria Delta, Batalionul 5 din Regimentul al 7-lea Artilerie de Apărare Aeriană a început încă de ieri pregătirile pentru transferul rachetelor americane Patriot, în România. Militarii sunt animaţi mai ales de ideea că unitatea lor are şansa de a scrie istorie, aceasta fiind prima dată când o astfel de tenhică militară ajunge pe pământ românesc.
 
„Sunt entuziasmat că bateria noastră a fost cea aleasă pentru a pune în aplicare această misiune“, declară lt. Nicholas Ontiveros, unul dintre cei 100 de militari care vor ajunge în judeţul Constanţa la începutul lunii viitoare. „Ni s-a dat o ocazie unică de a demonstra deopotrivă viteza cu care ne putem organiza, dar şi viteza la care putem obţine interoperabilitatea, odată ajunşi în România“, mai spune militarul, citat de army.mil.


UPDATE 1
Sistemul de rachete va fi folosit inclusiv la exerciţii militare comune între soldaţii români şi cei americani ce vor avea loc la Capu Midia, din judeţul Constanţa, în perioada 5-10 noiembrie.

Este pentru prima dată când o astfel de baterie de rachete ajunge pe teritoriul ţării noastre, în contextul în care nicio ţară NATO din Europa nu deţine astfel de resurse.

Tehnica militară va ajunge în poligonul de la Capu Midia pe calea ferată.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ordinul ministrului Apărării privind misiunile în străinătate pentru programul de înzestrare Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare

25 Jan 2019 2921

Rusia, suspectată că a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre

18 Jan 2019 295

Distrugător echipat cu rachete, din cadrul Flotei ruse a Nordului, mobilizat pe Marea Neagră. De ce a fost luată această decizie

11 Jan 2019 436

Nouă escaladare a tensiunii în Fâşia Gaza Sute de rachete palestiniene, lovituri israeliene

13 Nov 2018 454

Ministerul Apărării Naționale a făcut zilele acestea plata pentru încă trei sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot

01 Nov 2018 400

MApN anunță lansarea procedurii specifice de achiziție aferente programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”

01 Oct 2018 441

Rusia Un avion de luptă MIG-31 s-a prăbuşit

20 Sep 2018 523

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene

19 Sep 2018 510

Război în toată regula. Sute de rachete lansate asupra unui aeroport. Ce spun părţile implicate

16 Sep 2018 1416

MApN. Al doilea sistem de rachete Patriot, achitat până la sfârşitul lunii septembrie

05 Sep 2018 441

Este oficial. Au fost făcute publice procedurile privind programul de înzestrare "Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă"

30 Aug 2018 2310

Oficial de la MApN. Programul de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, aprobat în ședința Guvernului României

23 Aug 2018 406

Fifor la Ziua Marinei - "Săptămâna viitoare aprobăm HG pentru achiziţionarea sistemului de de lansare de rachete anti-navă"

15 Aug 2018 1605

Prototip experimental dezvoltat de armata rusă. Ekranoplanele vor fi utilizate la monitorizarea zonelor maritime

30 Jul 2018 481

Nouă rachete dinspre Fâşia Gaza, îndreptate spre Israel

26 Jul 2018 768