Stiri calde

Unde slujește Arhiepiscopul Tomisului în acest sfârșit de săptămână

De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, sâmbătă, 20 iulie, de la ora 8.45, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ilie” din Constanța (str. Viile Noi, nr. 38).

La ora 19.30 va oficia slujba de sfințire mică a bisericii „Sfântul Ilie” din Techirghiol, urmată de Taina Sfântului Maslu.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfântului Luca al Crimeii, aduse de la biserica „Sfinții Constantin și Elena” a Institutului C.I. Parhon din București; sfintele moaște vor rămâne la biserică în perioada 19-21 iulie.
 
Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut datorită minunii legate de lipsa ploii. Cu 800 de ani înainte de Hristos, în Israel trăia regele Ahab, care se închina zeilor. Izabela, soţia sa, l-a adus în Israel pe Baal, zeul căruia i se închinau cananeeni. Ilie l-a avertizat pe Ahab de idolatria în care căzuse poporul şi, văzând împietrirea regelui, i-a dat sentinţa: „în aceşti ani nu va mai fi nici rouă, nici ploaie”. Între timp, Sfântul Ilie a stat la pârâul Cherit, unde a fost hrănit de corbi, apoi în casa unei văduve din Sarepta, unde a înmulţit făina,  uleiul şi l-a înviat pe fiul gazdei. După trei ani a mers la regele Ahab şi l-a îndemnat să-i adune pe preoţii idolilor Baal şi Astertei pe muntele Carmel. Aici, Ilie a dovedit poporului neputinţa zeilor şi atotputernicia lui Dumnezeu. Preoţii lui Baal nu au putut aduce jertfă idolului lor, pe când la rugăciunea lui Ilie, Dumnezeu a pogorât foc din cer și a fost mistuit jertfelnicul. La porunca lui Ilie preoţii lui Baal au fost ucişi şi a plouat.
Dumnezeu i se descoperă lui Ilie pe muntele Horeb, „într-o adiere de vânt lin”, precedată de manifestări ale puterii dumnezeieşti: vârtej nimicitor, cutremur, foc. Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei și s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”.
În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist.
 
Duminică, 21 iulie, de la ora 7.30, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ilie” din Histria. Sâmbătă vor fi aduse spre închinare, de la Catedrala Arhiepiscopală, moaște Sfinților Epictet și Astion și ale Sfântului Pantelimon.
 
Mănăstirea a fost construită în vecinătatea cetăţii Histria deoarece, conform părintelui stareţ Ioil, „istoricul este legat de această cetate, care a fost un centru creştin foarte dezvoltat, cu scaun episcopal, centru monahal şi şapte basilici paleocreştine”.
Mănăstirea Histria a luat fiinţă pe data de 20 iulie 2004, piatra de temelie a bisericii mari fiind pusă trei ani mai târziu, iar sfințirea paraclisului a avut loc pe data de 20 iulie 2005. De atunci au fost construite un corp de chilii, altarul de vară și o casă pentru pelerini și se lucrează la construcţia bisericii mari a mănăstirii. Mănăstirea are șapte viețuitori.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biserica Ortodoxă cinstește sâmbătă Înălţarea Sfintei Cruci. Hram la mănăstirea Dervent

12 Sep 2019 1164

Biserica Armeană Sfânta Maria din Constanţa va avea un nou preot

30 Aug 2019 432

„A ştiut să păstreze aprinsă candela credinţei pe pământul dobrogean“ 15 ani de la moartea Înaltpreasfinţitului Lucian Tomitanul (galerie foto)

30 Aug 2019 564

Hram la mănăstirea „Sfinții Dionisie Exiguul și Efrem cel Nou”. Slujbă oficiată de ÎPS Teodosie

29 Aug 2019 512

Arhiepiscopia Tomisului Unde va sluji IPS Teodosie în perioada 25-29 august

23 Aug 2019 561

Arhiepiscopia Tomisului Acţiuni sociale pentru copiii nevoiaşi (galerie foto)

19 Aug 2019 441

Revista presei locale

19 Aug 2019 476

Unde va sluji, astăzi, ÎPS Teodosie

18 Aug 2019 996

Programul Arhiepiscopului Tomisului de Adormirea Maicii Domnului şi Ziua Marinei

12 Aug 2019 931

Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Cobadin, județul Constanța (galerie foto)

10 Aug 2019 2803

Declaraţie pe propria răspundere pentru săvârşirea botezului în timpul postului. Câte astfel de cazuri au fost la Constanţa

01 Aug 2019 2109

ÎPS Teodosie va oficia, duminică, Sfântă Liturghie la mănăstirea „Sfânta Elena de la Mare”

26 Jul 2019 827

Au pierdut şi au declarat recurs. „Constanţa Altfel“ nu renunţă la desfiinţarea autorizaţiei pentru Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“, din parcul de la Casa de Cultură

26 Jul 2019 3881

Ce sfinţi cinstesc creştinii ortodocşi în această săptămână

18 Jul 2019 562

Trei victime, minore, în dosarul de pornografie infantilă a preotului Daniel Rece. S-a decis arestul preventiv

17 Jul 2019 776