Săptămâna Patimilor și Învierea la malul Mării Negre Unde va sluji IPS Teodosie

Duminică, 5 aprilie, începând cu ora 17.30, IPS Teodosie va oficia slujba Deniei la Catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. În dimineața zilei de luni, 6 aprilie, începând cu ora 9.00, Înaltpreasfințitul Teodosieva oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Schimbarea la față” (Biserica Greacă) din Constanța.  Marți, 7 aprilie, începând cu ora17.30, la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba deniei. În Denia de marți seară (Utrenia Miercurii SfintelorPatimi) Biserica ne amintește parabola celor zece fecioare din Sfânta Evanghelie, atrăgând atenția asupra faptului că, în permanență trebuie să fim pregătiți pentru întâmpinarea Mirelui Hristos. Așa au procedat fecioarele înțelepte care au avut untdelemn în candele și au fost primite la nuntă. Miercuri,8 aprilie, începând cu ora17.30, la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” ierarhul Tomisului va oficia slujba deniei.

Denia de miercuri seară(Utrenia zilei de Joi a Sfintelor Patimi)

Biserica ne amintește de femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir de mare preț picioarele Mântuitorului, fapt petrecut cu puţin timp înainte de Patimi. Gestul său simbolizează căința și îndreptarea. Totodată sunt rememorate spălarea picioarelor Apostolilor, Cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi vânzarea Domnului. În Joia Patimilor,9 aprilie, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala arhiepiscopală începând cu ora 8.00, iar de la ora 17.00, la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, va oficia slujba deniei.
 
Denia de Joi seară (Utrenia Vinerii Sfintelor Patimi) numită și Denia celor 12 evanghelii, cuprinde douăsprezece fragmente din Sfânta Evanghelie în care sunt rememorate Patimile Domnului. După cea de-a cincea Evanghelie, preotul scoate din altar, în mijlocul bisericii, Sfânta Cruce. Acest ritual, în care slujitorul Domnului poartă în spate Crucea, aminteşte şi simbolizează purtarea Crucii de către Mântuitorul, de la locul judecăţii la Golgota, înainte de răstignire. Vinerea Patimilor, 10 aprilie, de la ora 10.00 în cadrul Vecerniei, va avea loc procesiunea scoaterii Sfântului Epitaf din Sfântul Altar. Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia această slujbăla Catedrala arhiepiscopală din Constanța. Sfântul Epitaf este o icoană ce înfăţişează punerea înmormânt a Domnului. Este scoasă în procesiune în Vinerea Mare și așezată pe masă, în mijlocul bisericii, simbolizând Trupul mort al Domnului, iar masa, mormântul Mântuitorului. 
 
Începând cu ora 17.00, la Catedrala „Sfinţii ApostoliPetru şi Pavel” Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba deniei Prohodului. Denia de Vineri seară (Utrenia Sâmbetei celei Mari) este slujba înmormântării Domnului şi, de aceea, are un caracter profund funebru. Prohodul Domnului este cântat de către preot şi credincioşi, adunaţi în jurulSfântului Epitaf. După cântarea Prohodului este înconjurată biserica de cătrecler şi credincioşi, cu Sfântul Epitaf. Acest ritual simbolizează ducerea lagroapă şi înmormântarea Trupului Domnului. Un alt moment important este acelaal aşezării Sfântului Epitaf pe Sfânta Masă din altar şi citirea lecturilor biblice. Aceste lecturi constituie un indiciu al vechimii slujbei – secolele XI-XII. Sâmbătă, 11 aprilie, începând cu ora 8.30, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Capela„Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate. 

Învierea de la malul mării

Sâmbătă, 11 aprilie, la ora 23.25, IPS Teodosie va aduce Sfânta Lumină din largul Mării Negre în zona falezei Cazino din municipiu. Lumina Sfântă va fi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei arhiepiscopale, unde, de la ora23.45, se va oficia Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie. Duminică, 12 aprilie,începând cu ora 12.00, ierarhul Tomisului va oficia, la Catedrala arhiepiscopală, slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în12 limbi de circulație internațională, după numărul apostolilor. La ora18.00, la Casa de Cultură din Constanţa este programat tradiționalul Concert pascal.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.