UNTOLD și Asociația Dăruiește Viață au construit primele camere sterile, la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca (galerie foto)

UNTOLD și Asociația Dăruiește Viață au construit primele două camere sterile din Cluj-Napoca, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, pentru a asigura pacienților tratamentul corespunzător în cazul leucemiilor și a altor tipuri de cancer. Sunt primele camere sterile construite în Cluj-Napoca, într-o secție de onco-hematologie și acestea vor asigura creșterea ratei de supraviețuire a copiilor bolnavi de cancer tratați în cadrul Spitalului de Pediatrie II. De altfel sunt singurele camere de acest gen din Transilvania. La Spitalul de Copii din Cluj-Napoca sunt tratați anual sute de copii la secția de hemato-oncologie.

În lipsa tratamentelor corespunzătoare și aplicate la timp, dar și din cauza infecțiilor spitalicești, copiii bolnavi de cancer din România au de 2 ori mai puține șanse la viață decât cei din țările occidentale. UNTOLD și Asociația Dăruiește Viață au dorit să crească șansele de vindecare ale micuților internați la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, investind în camere sterile. Valoarea totala a proiectului este de peste 100.000 euro, din care 18.000 de euro au fost banii donați de către fanii festivalului, iar diferența de 82.000 de euro, fiind finanțată de UNTOLD.

 
Proiectul a presupus recompartimentarea spațiului astfel încât să putem crea un adevărat sistem de camere sterile, care presupune un SAS cu presiune pozitivă, din care se intră în cele două camere sterile care au la rândul lor o presiune pozitivă mai mare decât cea din SAS. Această presiune asigură sterilitatea aerului: în momentul deschiderii ușilor presiunea pozitivă împiedică aerul să intre în SAS sau în camere, astfel că niciun microb nu pătrunde în spațiul în care se află copilul cu imunitate scăzută.

Instalația de tratare a aerului este cea care asigură această diferență de presiune între cele 3 zone: hol, SAS și camere, monitorizează presiunea și asigură condițiile necesare de puritate a aerului printr-un sistem de filtre hepa. Sistemul de acces în compartimentul steril este de tip interlock, care nu permite deschiderea simultană a ușilor SAS-ului și camerelor.

Camerele sunt prevăzute fiecare cu un pat pentru un singur pacient, dar copiii au nevoie să fie însoțiți de mamele lor pe parcursul tratamentului, astfel că există în dotare canapele speciale pentru mame.
Toate materialele folosite sunt speciale pentru astfel de medii, iar saloanele sunt dotate cu paturi acționate electric, care asigură un confort sporit pacientului, dar și cu canapele pentru mamele care îi însoțesc pe copii pe toata perioada tratamentului.
În România, 1 din 2 copii bolnavi de cancer moare, în timp ce în țările din vestul Europei, peste 90% supraviețuiesc bolii. Această diferenţă enormă provine în primul rând din precaritatea condițiilor de spitalizare și tratament, cea mai frecventă cauză de deces la pacienții cu cancer, fiind infecţia.
           
„Am pornit această campanie de la o statistică îngrijorătoare: în România, rata de supraviețuire a bolnavilor în lupta cu cancerul este de sub 50%. Ne-am dorit să ajutăm la schimbarea acestei realități dramatice. Ne-am implicat și am întins o mână de ajutor spre secția de hemato-oncologie de la Spitalul de Copii din Cluj-Napoca, unde sunt tratați anual 100 de copii, alături de partenerii noștri de la Dăruiește Viață, dar și de fanii festivalului care au contribuit la acest proiect. ” - a declarat Edy Chereji, Director de marketing și comunicare UNTOLD.
 
“Le mulțumim  fanilor festivalului pentru contribuția pe care au adus-o la proiectul Dăruiește Viață si UNTOLD de a dota Spitalul Clinic de Urgență din Cluj cu un sistem de camere sterile pentru tratarea copiilor bolnavi de leucemie. Prin donațiile lor au arătat că au puterea de a acționa în interesul comunității, atunci când statul nu are grijă de cetățenii săi. Ei sunt exemplu pentru noi toți!” a declarat Oana Gheorghiu, Vicepreședintele Asociației Dăruiește Viață.
 
“Untold e o stare de spirit. În 2018, această stare de spirit a inclus și generozitatea și implicarea, valori pe care Dăruiește viață le promovează prin tot ce face. Să parcurgi distanța mentală dintre locul în care ești ca să te bucuri - un concert - și locul unde este un copil bolnav de leucemie care nu beneficiază de condiții adecvate de spitalizare și de îngrijire medicală, și să acționezi pentru a face un bine celor din urmă înseamnă foarte mult. Mulțumim Untold și publicului său!” a declarat Carmen Uscatu, Președintele Asociației Dăruiește Viață.
"Asigurarea unor condiții sterile este vitală pe perioada când copilul cu leucemie face tratament. Protocoalele în leucemii presupun administrarea unor doze mari de citostatice, tratamente care salvează vieți, dar care le scad imunitatea micuților pacienți. Izolarea în camerele sterile va ajuta ca tratametul aplicat să fie unul cu adevărat eficient, pentru că în asemenea cazuri infecțiile sunt cea mai frecventă cauză de deces”, spune conf. dr. Gheorghe Popa, seful Clinicii de Pediatrie II, Cluj-Napoca.
 


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UNTOLD Universe caută designeri talentați pentru Fashion Village UNTOLD și Neversea

28 Mar 2024 162

Organizatorii UNTOLD pregătesc noi experiențe memorabile și un lineup impresionant pentru ediția 2024

21 Mar 2024 435

A doua ediție a festivalul Massif a fost un succes. Peste 43.000 de participanți în cele 4 zile de festival

18 Mar 2024 552

Peste 12.000 de participanți în cea de-a doua zi a festivalului Massif

16 Mar 2024 496

Peste 10.000 de fani s-au bucurat alături de artiștii preferați în prima zi de MASSIF

15 Mar 2024 372

Record de participanți la UNTOLD Dubai! Ce vedete au urcat pe scena festivalului (GALERIE FOTO)

19 Feb 2024 606

Record de participanți la UNTOLD Dubai! Peste 100 artiști internaționali vor urca pe scene în cele patru zile de festival (GALERIE FOTO)

16 Feb 2024 752

Anunț important pentru cei care participă la UNTOLD Dubai, primul mega festival de muzică din Orientul Mijlociu

08 Feb 2024 723

INNA va urca pe scena principală a festivalului UNTOLD Dubai

07 Feb 2024 549

Experiența Untold Dubai începe cu Untold flying stage, o petrecere în aer, la peste 11 000 de metri altitudine

24 Jan 2024 545

Record absolut pentru bradul UNTOLD la cel mai mare eveniment caritabil al anului 140.000 de euro pentru educația copiilor vulnerabili

11 Dec 2023 620

Anul viitor, scena principală UNTOLD, va fi locul premierelor și aparițiilor speciale pentru un festival din România

08 Dec 2023 622

Timp de 4 zile, UNTOLD va transforma Expo City Dubai într-un paradis al diversității muzicale și culturale

05 Dec 2023 742

UNTOLD participă la cea de-a 23-a ediție a Festivalului brazilor de Crăciun, găzduit de Muzeul Național de Artă al României

28 Nov 2023 658

Primul târg de sărbători, organizat de UNTOLD Universe în Cluj-Napoca

22 Nov 2023 809