UPDATE 8. 34 de persoane au murit și zeci au fost rănite în urma exploziilor din Bruxelles. Ema Gavrilă, la locul exploziei - „Sper să ajung să vă revad!“ (video+galerie foto)

 
În această dimineață au avut loc două explozii la aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles, care a fost închis, scrie presa belgienă, care spune că în urma deflagrației mai multe persoane au fost rănite.
 
Încă nu se cunosc cauzele exploziilor. Postul de televiziune britanic Sky News a anunțat că exploziile au avut loc în terminalul de plecări, în apropierea biroului companiei American Airlines.
 
De asemenea, legăturile feroviare cu aeroportul Zaventem au fost suspendate.

UPDATE 8, ora 16.48

Premierul Belgiei şi câţiva membri ai cabinetului au fost duşi într-un clădire sigură, la o adresa necunoscută. Acolo este o celulă de criză, de unde urmăresc situaţia. Câţiva români erau la aeroportul Bruxelles în momentul exploziilor şi au reuşit să scape cu viaţă.

Potrivit celui mai recent bilanț oficial, numărul răniților a ajuns la 198. 106 oameni au fost răniți în explozia de la metrou, iar 92, în atentatele de la aeroport. Autoritățile belgiene au decretat trei zile de doliu național.

UPDATE 7, ora 15.13

Poliția din New York a anunțat că întărește securitatea, ca măsură de precauție, după atentatele de la Bruxelles. „Poliția din New York urmărește îndeaproape situația din Belgia și este în contact strâns cu partenerii internaționali și cu FBI. Până când vom avea mai multe informații, poliția a desfășurat resurse antiteroriste suplimentare", a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt adjunct al poliției, Stephen Davis.

Citeşte şi Cursele TAROM cu destinația Bruxelles, anulate​

UPDATE 6, ora 12.35:


Exploziile de la aeroport şi metrou au făcut cel puţin 25 de morţi şi 35 de răniţi. 


MAE pune la dispoziția cetățenilor români afectați de exploziile produse în cursul acestei dimineţi în Bruxelles, precum şi rudelor acestora,  contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles  +32(0)2 344 0854.
 

Citește și: MAE oferă românilor contacte telefonice pentru informații despre presupusele victime ale exploziilor din Bruxelles​

Citește și: Dacian Cioloș –„Nu există români printre victimele atentatelor teroriste din Bruxelles​

Citește și: Facebook a activat aplicaţia Safety Check

Citește și: Klaus Iohannis- „Nu mai putem să vorbim de o probabilitate. Bruxelles este sub atac terorist”



UPDATE 5, ora 11.05:

Martorii declară că s-ar fi auzit strigăte în limba arabă şi focuri de armă. Cel puţin 35 de oameni au fost răniţi şi 13 au decedat. Avertizăm că imaginile de mai jos sunt şocante.


UPDATE 4, ora 10.58:

Televiziunea publică belgiană a anunţat că a fost vorba despre un atac sinucigaş
 
Autorităţile belgiene au instituit stare de alertă maximă pe tot teritoriul ţării (nivel 4), după cum a anunţat ministrul de Interne, Jean Jambon.


UPDATE 3, ora 10.43:

Cel puțin 11 persoane au murit și 25 au fost rănite în urma exploziilor produse pe aeroportul din Bruxelles, potrivit cotidianului belgian La Derniere Heure.

Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles,  în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate. Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor de Externe. 

UPDATE 2, ora 10.37:

Printre românii care se află la Bruxelles în aceste momente este şi constănţeanca Emanuela Gavrilă.  Fosta iubită a senatorului Alexandru Mazăre, candidată la Primăria Costineşti şi ex-şefa Organizaţiei Locale a PSD Costineşti, Ema Gavrilă a postat pe pagina sa de pe o reţea de socializare că este „din nou în mijlocul  «acţiunii»“. „Din nou in mijlocul "acţiunii"!!! Chiar nu-mi vine să cred că mi se întâmplă din nou...“,  „Explozie şi la metrou! Bruxelles sub asediu! Sper să ajung să vă revăd!“, a mai notat aceasta în urmă cu puţin timp.


UPDATE 1, ora 10.30:

Fiica lui Mircea Rednic a fost prezentă marţi dimineaţă pe aeroportul Zaventem, din Bruxelles, unde au avut loc cele două explozii, în zona de check-in a aeroportului.
 
Mircea Rednic vorbea cu fiica sa la telefon în momentul în care s-au produs exploziile.


 
„Au fost două explozii foarte puternice. Una a avut loc în zona unei farmacii, iar cealaltă la o cafea aflată în zona centrală, la intrarea în aeroport. Fiica mea mi-a povestit că au căzut bucăţi de tavan. Acum au fost evacuaţi pe pista de aterizare. În timp ce vorbeam cu ea am auzit explozia, prima explozie. Două explozii au fost. Ea a luat-o la fugă... Am înţeles că au fost preluaţi de cei de la securitate şi au fost băgaţi într-o cameră, unde au stat culcaţi. Au stat aşa cam 15 minute, după care au fost evacuaţi pe pistă. E un haos, e un fum, au căzut tavanele, încă de la prima explozie", a declarat Mircea Rednic, la România TV.


Sursa foto: youtube.com


 




Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Atenționare de călătorie pentru Belgia! Ce trebuie să știe românii care merg aici

25 Mar 2024 562

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 390

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 425

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

20 Mar 2024 332

MAEParticiparea secretarului de stat Daniela Gîtman la segmentul ministerial din cadrul Forumului Umanitar European

19 Mar 2024 382

MAEDin Agenda de lucru a MAE de marți, 19 martie 2024, vă semnalăm

19 Mar 2024 305

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 732

Deputata Cristina Rizea a participat dezbaterea despre femei și abuzurile sexuale din lumea sporturilor, la Bruxelles

08 Mar 2024 517

Surse Klaus Iohannis are șanse la șefia Consiliului European. Răspunsul venit de la Bruxelles

02 Mar 2024 662

MAEDin Agenda de lucru a MAE de luni 19 februarie 2024

19 Feb 2024 312

Ministrul de Externe, Luminița Odobescu „România a ajutat și va continua să ajute civilii din Gaza”

18 Feb 2024 931

UEConsiliul de asociere UE-Georgia, 20 februarie 2024

16 Feb 2024 315

Elev de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța, câștigător pentru România al Concursului European „Juvenes Translatores“ (GALERIE FOTO)

08 Feb 2024 907

Universitatea Ovidius Constanța Stagiu de practică extracurriculară la Bruxelles pentru studenții Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole

08 Feb 2024 720

Compania Pfizer - BioNTech a acționat România în judecată pentru plata tuturor vaccinurilor anti-Covid. Ce a decis Guvernul României

01 Feb 2024 826