Stiri calde

UPDATE. Pământul excavat din situl arheologic de lângă “Lupoaică” care conține fragmente ceramice, dus pe un câmp din afara orașului (video)


UPDATE2: Monica Ștefan, inspector la Poliția Patrimoniu spune la rândul său că până în acest moment nu a fost sesizată cu privire la fapte penale în cazul pământului escavat de la investiția care se ridică pe bulevardul Tomis, nr.49 A.
UPDATE1: Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Sorin Colesniuc a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că zona din care a fost escavat pământul are descărcare de sarcină arheologică. Cu privire la fragmentele ceramice găsite astăzi deversate pe terenul care aparține Institutului de Cercetare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Palas, Colesniuc  spune  că acestea nu mai au nicio valoare deoarecere au fost scoase din contextul arheologic. "Sunt fragmente atipice care nu mai au valoare din moment ce au fost scoase din contextul arheologic", a declarat Colesniuc. Directorul MINAC a mai precizat că reprezenții Bueno Comp SRL refuză să semneze de o săptămînă contractul de supraveghere arheologică, cu toate că Muzeul a insistat asupra acestui aspect și a primi și o autorizație în acest sens de la Ministerul Culturii.
UPDATE: Directorul Direcției pentru Cultură, Magdalena Tiță afirmă că "contractul de supravehgere nu ar fi fost semnat , pentru că beneficiarul nu vrea să-și asume o culpă pe care nu a făcut-o, în sensul că, arheologii ar fi trebuit să facă de la bun început cererea și nu, acum. Beneficiarul ar fi spus directorului Direcției pentru Cultură că îi așteaptă pe arheologi în momentul implementării proiectului de conservare și au afirmat că nu s-au atins de zidurile cetății".
În ceea ce  privește fragmentele ceramice, șefa de la Cultură a adăugat că "totdeauna vor rămâne cioburi în urma descărcărilor arheologice, nu există nicio faptul de natură penală".
Reprezentanții USR au identificat locul unde este cărat pământul excavat din situl arheologic de lângă “Lupoaică”, pe un câmp din afara orașului spre localitatea Valu lui Traian. Deputatul Stelian Ion a anunțat imediat conducerea Muzeului de Arheologie și Istorie Națională Constanța – care a trimis în weekend o echipă de specialiști la fața locului. Căutând în mormanele de pământ, arheologii au descoperit fragmente ceramice datate în perioada stăpânirii romane în Dobrogea. A fost întocmit un proces-verbal (transmis Direcției Județene pentru Cultură).
Stelian Ion a declarat că așteaptă o reacție promptă de la Direcția de Cultură și că va merge personal la Inspectoratul de Stat în Construcții și Poliția Patrimoniu pentru că  "ceea ce s-a întâmplat aici este o crimă la adresa istoriei, Tomisului, Constanței și României".
Cu această ocazie, USR trage un semnal de alarmă către autorități să stopeze această situație și să nu mai permită că fiecare investitor să facă ceea ce-l duce capul.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Idris Asanin, „tătarul patriei străbune”

31 Mar 2020 1932

Un constănţean dispărut în cel de-al Doilea Război Mondial, declarat mort după 75 de ani

02 Mar 2020 3465

Poezia zilei Călătoria continuă – Irina Lucia Mihalca

29 Feb 2020 684

#citesteDobrogea Ovidiu Dunăreanu - 70. Scriind despre Dobrogea cu inefabilul sentiment al tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte

21 Feb 2020 2273

Tragedie la Corbeanca. Un bărbat a murit sufocat, la patru metri adâncime, sub un mal de pământ (galerie foto)

13 Feb 2020 2426

UPDATE Un bărbat a decedat după ce a fost surprins de prăbușirea unui mal de pământ. Cu ce forțe s-a intervenit (galerie foto)

12 Feb 2020 727

Primăria Constanța Asfalt în loc de pământ pe strada Sfântul Ioan Damaschin din municipiu

20 Jan 2020 583

UPDATE Intervenție de urgență la ieșire din Constanța. Ce s-a întâmplat

15 Jan 2020 1074

Poezia zilei Călătoria continuă - Irina Lucia Mihalca

21 Dec 2019 1413

„Armeni sub cupola Academiei Române”, de Simion Tavitian

06 Dec 2019 714

Elevii constănţeni sărbătoresc prin proiectul judeţean „Unitate în diversitate pe pământ românesc“ (galerie foto)

29 Nov 2019 735

„Pomul vieţii“, tematica lunii noiembrie la Muzeul de Artă Populară Constanţa

06 Nov 2019 1416

#DobrogeaDigitală Regina Maria și Principesa Ileana, surprinse la Balcic, în imagini rare oferite de academicianul dobrogean Orest Tafrali (galerie foto)

05 Nov 2019 1428

Accident de muncă grav în Brașov. Doi muncitori au fost prinși sub sub un mal de pământ pe un șantier. Unul dintre ei a murit (galerie foto)

01 Nov 2019 1791

#citeşteDobrogea Împroprietărirea cu pământ şi loturi de casă a veteranilor de război, a invalizilor, a văduvelor şi a urmaşilor acestora la Medgidia

30 Oct 2019 2151