UPDATE. Scandalul SIE continuă Traian Băsescu spune că nu a cerut nicio listă a ofiţerilor acoperiţi

Traian Băsescu vine cu noi declaraţii referitoare la afirmaţiile legate de presupusa implicare a premierului Victor Ponta în Servciul de Informaţii Externe (SIE).  “Meleşcanu a uitat sau a dorit să dezinformeze când a afirmat că i-am cerut lista cu ofiţerii acoperiţi. Meleşcanu uită că preşedintele veghează la buna funcţionare a instituţiilor statului”.

UPDATE ora 18.48 - declaraţiile preşedintelui

Am observat o adevărată avalanşă de păreri, comentarii despre intervenţia mea la Realitatea.
 
Voi face unele clarificări: În conformitate cu Legea 182/2002, preşedintele României are acces la informaţii secret de stat, inclusiv secret de serviciu. preşedintelui nu i se pot refuza secrete de stat.
 
 Probabil domnul Meleşcanu, ori a uitat, ori a vrut să dezinformeze afirmând că i-am solicitat lista cu ofiţerii acoperiţi. Eu ştiu că situaţia în care se află domnia sa este dificilă, pentru că a creat o situaţie fără precedent. Incorectitudinea lui Meleşcanu este probată de adresa pe care v-o pun la dispoziţie. Prina ceastă adresa din 8.11,2013, mă adresam domnului Meleşcanu: Prin prezenta vă rog să mă informaţi dacă în Guvernul României există persoane care după 1989 au fost ofiţeri ai serviciului de informaţiie externe".
 
Domnul Ponta a fost un profitor, care a participat la câteva seminarii. Nu am cerut o listă a ofiţerilor acoperiţi, pentru că pe mine nu mă interesează inforţai, nu cine şi de ce o culege.
 
Documentul arată că domnul Meleşcanu a dezinformat. Domnul Meleşcanu îşi justifica răspunsul prin acest articol - articolul 10, aliniatul 2 - care însă nu se referă la persoane, ci la surse. Niciodată nu i-am cerut lui Meleşcanu sursele de informaţii, ci informaţia. Explicaţii date de Meleşcanu în conferinţa de presă mă fac să-mi pun întrebări legate de calitatea sa de jurist.
 
Am luat notă de comunicatul SIE de ieri şi trebuie să spun că m-a surprins angrenarea în lupta politică a serviciului. În acest comunicat sunt neadevăruri. Cel mai imporant neadevăr este cel că nu era necesar aviz CSAT pentru a scoate hotărârea 233 din 2013.

Îi rog acum pe domnii de la SIE să ia nota de legea 182/2002 care la articolul 14 spune: "CSAT asigură coordonarea la nivel naţional a tututor programelor de protectie a informatiilor clasificate, ori HG 223 care clasifica activitatile SIE ca fiind secrete de stat face parte din programele de asigurare a secretului de stat. Cum poţi coordona ceva daca nu ţi se aduce la avizare. Acea hotărâre trebuia să primeasca avizul CSAT. Legea 415 / 2002 privind CSAT spune la articolul 4 proiectele de acte normative initiate sau emise de guvern privind securitatea nationala se avizeaza de CSAT. SIE e o institutie de securitate naţională.
 
în sfârşit, mai e legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa care spune ca in cazurile prevăzute de lege în faza de elaborare a proiectelor de acte normative initiatorul trebuie sa solicite avizul autoritatilor interesate de reglementare. Activitatea SIE ţine de coordonarea CSAT, cum poate da un comunicat că nu era necesar avizul CSAT? Sunt trei care au fost încălcate prin promovarea acestei HG şi, din păcate, SIE a ţinut să susţină punctele de vedere pe care pana atunci le sustinea doar dl Melescanu ca ei pot incalca legea.
 
Venind la Victor Ponta, aş vrea să intram tot in legea 182 pe care diversi politicieni o ventileaza pe televiziuni. Articolul 3 spune ca nicio prevedere a legii nu va putea fi interpretata in sensul limitării accesului la informatiile de interes public sau a ignorarii constitutiei. Deci nu se pot secretiza informatii care ignoră constituţia.
 

Despre Victor Ponta


Victor Ponta a fost doar un fripturist care s-a băgat şi el în SIE, să meargă şi el pe afară. El a fost doar un profitor, care a participat la câteva seminarii şi şi l-ea trecut în CV ca fiind nişte cursuri. Asta l-a propulsat pe scena politică.
 
Legea interzice divulgarea activităţilor SIE, legea interzice divulgarea personalului SIE. Nu se referă la rezervişti.
 

Referitor la campania electorală

 
Unii au spus că Băsescu a venit cu această informaţie pentru a lovi în Victor Ponta, pentru a o ajuta pe Elena Udrea. Este o fabulaţie. Nimeni nu m-ar fi iertat dacă, peste ani, când se va deschide un proces, şi se va deschide un proces, dacă nu ş fi făcut publică informaţia că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit. Este un secret pe care SIE nu-l poate ascunde la solicitarea instanţelor, pentru că s-au încălcat prea multe legi, inclusiv Constituţia.
 
Nu am nicio înţelegere cu nimeni, nici cu Ponta, nici cu Iohannis. Nici să mă apropii cu cei care reprezintă PNL-ul, care au fost împotriva statului de drept, alături de PSD, nu pot să fiu partener.
 
Am tras semnalul de alarmă de mai multe luni. Am avertizat că printre cei care se prefigurau candidaţi, unul a fost ofiţer acoperit. Sunt convins că dacă Victor Ponta nu ar fi fost în situaţia de a fi încălcat Constituţia, ar fi recunoscut că a profitat de acest statut de ofiţer SIE. Faptul că a încălcat Constituţia l-a împiedicat pşi pe el, şi pe directorul SIE princ are se compormit. A intrat într-un joc politic pentru a acoperi o ilegalitate.
 
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele i-ar fi cerut demisia printr-un SMS şefului SIE

12 Jun 2016 2213