UPDATE. Se caută planuri pentru salvarea Cazinoului din Constanța. Asociația ARCHÉ și organizatorii festivalului Neversea se implică în proiect

Astăzi, în Sala Ovală a Instituţiei Prefectului judeţul Constanţa are loc conferința de presă dedicată Cazinoului din Constanța. La eveniment participă Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța, Raluca Bărrbulescu, de la Asociația ARCHÉ și reprezentanții festivalului NEVERSEA.

Cu această ocazie va fi anunțată lista finală a celor mai periclitate 7 situri din Europa, precum și planurile conturate pentru salvgardarea Cazinoului din Constanța.

În debutul întâlnirii, Raluca Bărbulescu a declarat că ”împreună putem scrie o nouă filă din istoria cazinoului”. 

Reamintim că, pe 16 ianuarie, Cazinoul din Constanța a fost inclus de Europa Nostra, federația paneuropeană a societății civile dedicată salvgardării patrimoniului cultural, pe lista scurtă a programului 7 Most Endangered, care cuprinde cele mai periclitate 12 situri din Europa. Lista finală a celor mai periclitate 7 situri din Europa va fi anunțată pe 15 martie.
 
Programul „Cele mai periclitate 7 situri” a fost lansat în ianuarie 2013 de către Europa Nostra, cu sprijinul Institutul Băncii Europene de Investiții, în calitate de partener fondator, și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, în calitate de partener asociat.„Cele mai periclitate 7 situri” nu este un program de finanțare. Scopul său este de a servi drept catalizator pentru acțiune și pentru a promova puterea exemplului. Acesta beneficiază de sprijinul programului Uniunii Europene „Europa Creativă”, ca parte a programului Europa Nostra „Patrimoniul nostru - valorile noastre”.
 
Cele 12 monumente și situri au fost selectate ținându-se cont de valoarea lor patrimonială și culturală deosebită, precum și de pericolul iminent în care se află. Implicarea comunităților locale și angajamentul diferitelor organisme publice și private pentru salvarea acestor situri au fost, de asemenea, socotite cruciale. Un alt criteriu important a fost prezentat de potențialul acestor situri de a stimula dezvoltarea socio-economică durabilă.
 
Nominalizările pentru „Cele mai periclitate 7 situri” au fost propuse de organizații ale societății civile sau de către instituții publice care fac parte din vasta rețea Europa Nostra, ce include membri și organizații asociate de pretutindeni din Europa. Cele 12 situri au fost selectate de o comisie de experți în istorie, arheologie, arhitectură, conservare, analiză de proiect și finanțe.
 

”În acest sens, am vrea să punctăm că această listă nu trebuie privită ca o listă neagră sau o listă a rușinii, ci dimpotrivă, ca o oportunitate, o invitație la dialog în direcția deblocării procesului de restaurare și reactivare a Cazinoului din Constanța. Nominalizarea acestuia pe această listă certifică valoarea excepțională a monumentului pentru patrimoniul european” - au precizat reprezentanții Asociației Arche.

UPDATE: 1: 

Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău a declarat că în continuare Cazinoul este un subiect de interes pentru constănțeni, pentru România și pentru opinia europeană.

”După trei licitații organizate și contestate, am avut o întâlnire cu Asociația Arche, care a propus să includem Cazinoul pe lista celor șapte monumente periclitate din Europa. Compania Națională de Investiții se ocupă în continuare de consolidarea și reabilitarea Cazinoului. Doar ca acum are și niște parteneri importanți” - a declarat primarul Făgădău. 


Acesta a prezentat și rezultatele sondajului privind Cazinoul la care au răspuns 25.000 de persoane. 

Decebal Făgădău mai spune că a fost sunat de un pensionar care a zis că va dona lemnul de la două hectare de pădure pentru lucrările necesare Cazinoului. 


Reprezentatul Neversea Bogdan Buta spune că sunt preocupați să se implice în diferite programe sociale. 

”Vom demara o campanie pentru acest monument, astfel încât Cazinoul să aibă o atenție mai puternnică a comunității internaționale” - a precizat Bogdan Buta. Acesta a mai adăugat că organizatorii Festivalului Neversea vor susține toate eforturile întreprinse pentru reabilitarea Cazinoului.

De asemenea, Edy Chereji de la Neversea spune că își asumă responsabilitatea demarării unei campanii pentru strângere de fonduri pentru Cazinoul Constanța. 

”Neversea își dorește să fie un amplificator al acestei campanii de implicare socială. Ne dorim o campanie care va pune în valoare acest simbol al Constanței. La mijlocul lunii mai vom reveni la Constanța cu această campanie” - a mai precizat Edy Chereji. 


UPDATE. 2

Primarul Decebal Făgădău a anunțat că până la Ziua Dobrogei Cazinoul Constanța va fi conservat. 

”Ne ocupăm de conservarea Cazinoului. CNI se va ocupa de consolidarea și reabilitarea Cazinoului. Ne dorim ca cea de a patra licitație să aibă succes” anunță primarul municipiului Constanța. ”Dorim să stopăm degradarea Cazinoului până în momentrul în care vor demara lucrările de reabilitare. Ne permitem financiar conservarea Cazinoului. Municipiul se ocupă de conservare indiferent cât va costa” - a mai adăugat Făgădău.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2121

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1023

Fotoreportaj Cazinoul din Constanța surprins în imagini de sus, cu drona (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1192

Stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța prezentat de Gabi Puchiu– reprezentant Aedificia Carpați, șef lucrări Cazinoul Constanța (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 997

Primarul Vergil Chițac „În curând, Cazinoul va redeveni perla Constanței!“ (VIDEO)

11 Feb 2024 971

Stadiul lucrărilor de reabilitare de la Cazinou, Constanța (Galerie FOTO)

10 Feb 2024 1182

Primarul Vergil Chițac, în vizită la Cazinoul din Constanța „Îndrăznesc să spun că va fi un rezultat care va depăși toate așteptările”

09 Feb 2024 1131

FOTOREPORTAJ Cazinoul, vânt din pupa pentru restaurare! Pardoseli ca ape cristaline, tâmplărie exterioară de nota 10 și „misterul“ sursei de încălzire din interior

09 Feb 2024 1804

Moment muzical în fața Cazinoului din Constanța. Fost concurent de la Vocea României își etalează talentul (VIDEO)

19 Jan 2024 1678

VIDEO EVOLUȚIE LUCRĂRI Cazinoul din Constanța, patru ani pe drumul renașterii! „Va străluci“ (FOTO+VIDEO)

15 Jan 2024 1257

O persoană striga după ajutor dintre stabilopozii de la Cazino. Pompierii au intervenit (FOTO)

01 Jan 2024 2540

Primarul Municipiului Constanța „Cazinoul veghează asupra Mării Negre de peste 100 ani și este pe cale să își recapete strălucirea de odinioară!“

29 Dec 2023 642

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Ateneul Român, readus la viață de lucrările conduse de actualul manager de proiect al Cazinoului din Constanța (GALERIE FOTO)

28 Dec 2023 1698

Fotoreportaj Constanța Vremea frumoasă a scos constănţenii la plimbare pe faleza Cazinoului în prima zi de Crăciun (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 1711

OMD Mamaia Constanța Clădirea Cazinoului de pe faleza din Constanța începe să strălucească! (GALERIE FOTO)

08 Dec 2023 1101