UPDATE. Tânărul absolvise UMC Constanţa. Era pe vas alături de tatăl său Un marinar român a murit după ce un petrolier a fost bombardat într-un port libian

Un avion neidentificat a bombardat un petrolier sub pavilion grecesc, ce se afla într-un port libian. Doi membri ai echipajului au murit. Unul este grec, iar celălalt se pare că e român.

UPDATE 13.27: Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că unul dintre cei doi morţi este român. "Nava a fost supusă unui atac cu rachete din partea unui avion de vânătoare rămas neidentificat. Sunt doi morţi (unul de cetăţenie română) şi, din informaţiile noastre, doi răniţi, se oare filipinezi, care au primit asistenţă medicală la ţărm. Pe navă erau doi români, celălalt fiind tatăl celui care a murit! Echipajul era format din 26 de peroane. Petrolierul a putut să plece spre destinaţie, portul Pireu din Grecia, unde va ajunge în această seară sau mâine", a declarat Brânduşa Predescu, purtătorul de cuvânt al MAE. 

UPDATE 13.39: Prima informaţie a fost oferită de publicaţia libiană Lybia Herald, care a arătat că atacul a avut loc în portul Derna. Potrivit sursei citate, vasul este Araevo, deţinut de Aegean Oil.

UPDATE 14.14: Potrivit Mediafax, incidentul a avut loc duminică, la bordul unei nave sub pavilion liberian şi cu armator grec. După incident, nava şi-a continuat cursul către Tobruk, cu destinaţia portul Pireu. Conform MAE, când nava va ajunge în portul Pireu, reprezentanţii Ambasadei României la Atena vor acorda asistenţa consulară ce se impune în asemenea situaţii tatălui cetăţeanului român decedat, în vederea repatrierii trupului neînsufleţit al fiului său. Reprezentanţii celor două misiuni diplomatice s-au aflat pe tot parcursul nopţii în contact cu autorităţile locale competente coordonându-şi totodată demersurile. De asemenea, cele două misiuni diplomatice au menţinut legătura permanentă şi cu tatăl cetăţeanului român decedat, a mai precizat MAE. În cadrul demersurilor iniţiate pe lângă armatorul navei, s-a obţinut asigurarea din partea acestuia că va suporta toate cheltuielile aferente repatrierii corpului neînsufleţit al cetăţeanului român.

Un petrolier care are la bord inclusiv trei marinari români a fost vizat duminică de un "atac militar aerian de origine necunoscută" în portul Derna, fief islamist din estul Libiei, a anunţat astăzi paza de coastă greacă, precizând că doi membri ai echipajului au murit. Una dintre victime este un grec în vârstă de 29 de ani, în timp ce naţionalitatea celeilalte nu a fost precizată. Bombardamentul s-a soldat şi cu doi răniţi dintre cei 26 de membri ai echipajului petrolierului Araevo ce naviga sub pavilion liberian, potrivit aceleiaşi surse. Atacul a avut loc "în cursul serii", a precizat paza de coastă pentru AFP, adăugând că petrolierul efectua o cursă internă şi era ancorat cu 1.600 de tone de petrol în rezervoare în momentul în care a fost atacat. Dintre cei 26 de membri ai echipajului, 21 sunt filipinezi, trei greci şi doi români. Iniţial, AFP anunţase că la bordul petrolierului se află trei români, însă ulterior a corectat numărul acestora la doi.

Un purtător de cuvânt al forţelor armate libiene a confirmat luni că armata a bombardat un petrolier "suspect" în portul Derna.

"Un vapor suspect a fost bombardat duminică de forţele aeriene libiene", a declarat pentru AFP acest purtător de cuvânt, colonelul Ahmed Mesmari, adăugând că echipajul petrolierului nu s-a supus ordinelor de a se opri pentru a fi percheziţionat înainte de a intra în port.



UPDATE 15.06: CITEŞTE AICI: Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, a declarat că marinarul român mort în urma bombardării petrolierului "Araevo", în portul libian Derna, este din Galaţi. "Echipajul era format din 26 de persoane: 21 de filipinezi, trei greci şi doi români născuţi în Galaţi, tată şi fiu. Acesta din urmă este unul dintre marinarii decedaţi. Tânărul avea 24 de ani", a spus Adrian Mihălcioiu.


Potrivit informaţiilor disponibile pe profilul său de Facebook, Eduard Curduman a absolvit UMC Constanţa.

UPDATE, ora 16.45


Potrivit reprezentanţilor SLN România, în urma atacului doi marinari, un grec si un roman, si-au pierdut viata. Romanul in varsta de 24 de ani era la primul voiaj si isi indeplinea functia de OS (marinar). din Martie 2014 de cand a fost ambarcat la bord. Tatal lui, fiter pe aceasi nava, este inafara oricarui pericol. Citeşte mai multe detalii despre acest subiect AICI. 

UPDATE 19.51


Petrolierul atacat intr-un port din Libia urma sa ajunga la o centrala electrica, dar a ales o ruta diferita, intrand intr-o zona de conflict, explica un purtator de cuvant al armatei libiene, potrivit Mediafax, care citeaza BBC News.

"Nava urma sa ajunga la o centrala electrica din Derna, dar a ales o ruta diferita, intrand intr-o zona militara. Le-am cerut sa se opreasca, dar au stins luminile, nu au mai raspuns; am fost obligati sa atacam. Am lansat doua atacuri", a declarat colonelul Ahmed Mesmari, purtatorul de cuvant al armatei libiene.

Petrolierul a fost atacat de avioane de vanatoare, in zona portului Derna, doi membri ai echipajului - un roman si un grec - fiind omorati.

Incidentul intervine in contextul conflictului dintre militii islamiste, care detin controlul asupra portului Derna, si fortele regimului libian.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aviaţia militară libiană a atacat petrolierul pentru că intrase într-o zonă de conflict - oficial

05 Jan 2015 2795