Urban-constanta Valurile au spart mai multe ferestre ale Cazinoului, așa că a fost construit un dig-sparge val

Zona Tomis este localizată între Portul Tomis şi Portul Constanţa. Protecţia costieră a ambelor porturi este în stare bună, în timp ce protecţia costieră pentru zona Tomis, care are aproximativ 700 m lungime, trebuie să fie reabilitată, scrie urban-constanta.
 
La partea de nord, zona de promenadă se conectează cu digul Portului. În planul îndepărtat al figurii se pot observa stabilapozii relativ noi de la portul Constanţa, în timp ce în plan apropiat se pot observă stabilopozii vechi ce sunt avariaţi, şi nivelul coronamentului care este mult prea scăzut. În partea dinspre sud, nivelul coronamentului scade chiar mai mult şi sunt aplicate unităţi mici din beton şi piatră naturală.
 
În momentul de faţă promenada prezintă o apărare de mal destul de joasă. Apărarea de mal se află într-o stare avansată de degradare fiind puternic avariată şi prezintă o cota coronament prea mică după cum se vede în figura următoate.
 
În timpul furtunilor puternice, peretele zonei de promenadă se află sub acţiunea directă a valurilor. Aceasta conduce la deversări şi avarieri ale promenadei inacceptabile.
 
În timpul unei furtuni au fost sparte mai multe ferestre ale Cazinoului Constanţa datorită acţiunii valurilor. În urmă acestui eveniment a fost construit un dig sparge-val în faţă cazinoului. Scopul acestei structuri este acela de a reduce energia valurilor înainte de a ajunge la protecţia costieră de lângă clădire.
 
La vest de Cazinoul Constanţa se află o platforma de cota prea joasă. Platforma se află în stare de degradare şi trebuie să fie reabilitată, preferabil la o cota mai înalta.
 
La vest de Cazinoul Constanţa, zona de promenadă se racordează cu digul Portului Constanţa, acesta aflându-se în condiţii bune. Din figura se poate observă clar faptul că apărarea de mal este foarte joasă şi nu va asigura o protecţie suficientă în timpul condiţiilor de furtuni severe.
 
Atât protecţia de mal din zona Tomis cât şi digul de larg din dreptul cazinoului sunt în stare avansată de degradare. După cum se cunoaşte, în trecut zona de boulevard a fost afectată de energia valurilor în condiţii de furtună. În cazul în care nu se fac investiţii în vederea protecţiei acestei zone, în următorii 50 ani se astepata pagube semnificative asupra bulevardului şi cazinoului, acestea putând fi chiar distruse.
 

În cadrul situaţiei proiectate, este prevăzută o protecţie costieră reprezentată de o apărare de mal cu un impact spaţial minim pe amplasamentul actualei protecţii de mal din zona. Astfel, protecţia costieră prevăzută pe întreagă lungime de proiect are cota superioară cu un metru mai ridicată faţă de nivelul actual al zonei de promenadă de o parte şi de altă a cazinoului, respectiv la aceeaşi cota cu zona de promenadă aferentă cazinoului. Această propunere nu afectează calitatea spaţială din zona.
Platforma pietonală inferioară din zona de vest a cazinoului va fi refăcută.
Structura costieră existenţa de larg va fi îndepărtată.

 
Lucrările propuse în zona/lotul Tomis sunt descrise mai jos şi prezentate în figura următoare:
 Îndepărtarea structurii costiere de larg din faţă cazinoului;
 Îndepărtarea apărării de mal existente pe o lungime de aproximativ 790 m;
 Execuţia unei protecţii noi de mal cu lungimea de aproximativ 790 m;
 Refacerea platformei pietonale din partea de vest a cazinoului.

Sursa text si foto:  urban-constanta.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bloc de 20 de etaje, în municipiul Constanța! Demersurile făcute de Maritimo Residence SRL

26 Mar 2024 3397

Restricții totale de trafic rutier pe o stradă din municipiul Constanța din cauza lucrărilor de asfaltare. Ce stradă este vizată

26 Mar 2024 435

Mai mulți investitori voiau să ridice blocuri în zonă Primăria Constanța vrea să exproprieze mai multe terenuri de pe bulevardul Lăpușneanu. A atribuit contractul pentru realizarea documentațiilor!(DOCUMENT)

25 Mar 2024 5339

Proiectul bugetului Confort Urban SRL Constanța pentru anul 2024, pe masa consilierilor locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 352

Tribunalul Constanța a admis acțiunea Disan Antrepriza și Construcții contra Premium Lac, fosta firmă a lui Stere Hira, directorul Confort Urban SRL

19 Mar 2024 620

Lucrări pe strada Cuza Vodă din Constanța! Se vor institui restricții totale de trafic rutier

19 Mar 2024 550

Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism se reunește în această săptămână. Pe ordinea de zi figurează și proiectul imobiliar de la fosta bază RATC!

19 Mar 2024 639

Constanța Peste 16.000 arbori și arbuști, plantați în pădurea urbană de pe bulevardul Aurel Vlaicu

18 Mar 2024 570

Constanța. 30 martie 2024 Piramidă de patru luptători la gala Urban Legend. Premiu special pentru învingător!

18 Mar 2024 623

Primăria Murfatlar cumpără de la CNC Romcenter SRL stații de autobuz pentru proiectul „Smart City Murfatlar“! (DOCUMENT)

16 Mar 2024 604

Primăria Constanța Se recondiționează carosabilul pe strada Adamclisi. Lucrările se desfășoară cu restricții totale de trafic rutier (FOTO)

15 Mar 2024 538

UPDATE Laurențiu Stamat de la Larsen Consulting SRL a bătut palma și cu Primăria Constanța. Vezi pentru ce (DOCUMENT)

14 Mar 2024 659

O nouă pădure urbană la Constanța, pe bulevardul Aurel Vlaicu

14 Mar 2024 684

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 735

IULIUS își continuă planul investițional prin proiecte care susțin viitorul orașelor din România. Următoarea destinație, Constanța

12 Mar 2024 1147