Vă mai amintiţi? Au trecut şase ani de la moartea primului primar al Constanţei de după Revoluţie. A murit ca un erou

Astăzi se împlinesc şase ani de şase ani de la moartea lui Barbu Dănescu, primul primar de după 1989 al municipiului Constanţa. Acesta a murit în după amiaza zilei de 10 iulie 2013, la numai 62 de ani, după ce a salvat doi copii de la înec.
 
Tragedia a avut loc pe plaja cunoscută sub denumirea generică „Trei Papuci”, din spatele Spitalului Militar, unde în cursul dimineţii zilei fatidice, acesta a observat nişte copii care se îndepărtaseră de geamandură. Minorii au fost doborâţi de valurile agitate ale mării.

Dănescu a înotat spre aceştia şi i-a adus pe mal, în siguranţă.

Deşi era un bun înotător şi voluntar la Asociaţia Salvamarilor din Constanţa, acesta a necesitat intervenţii medicale, fiind transportat la Spitalul Judeţean Constanţa. Din păcate, efortul depus pentru a salva copii l-a costat viaţa pe fostul revoluţionar, lăsând în urmă multă durere în sufletul apropiaţilor.

Barbu Dănescu a fost primul preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale Constanţa alături de Lazăr Cercel, Valeriu Şurubaru, Costel Vasilescu, Nicolae Cuşa, Gheorghe Vicol, Mircea Iani şi alţii.

A fost unul dintre inițiatorii ideii de înfiinţare a Universităţii Ovidius.

În ședința de Consiliul Local din data de 31 iulie 2013, la propunerea lui Radu mMazăre, fostul primar al Constanței, Barbu Dănescu a fost făcut cetățean de onoare post mortem al municipiului. 
 
Totodată, anul trecut, în luna iunie, aleşii locali constănţeni au aprobat, în şedinţa Consiliului Local Municipal, atribuirea de denumiri unor străzi situate în cartierul Veterani - Constanţa Sud.


Numele primului primar al Constanţei de după Revoluţie, Barbu Dănescu, a fost atribuită unei artere de circulaţie, în perimetrul delimitat de strada Mareşal Alexandru Averescu, prelungirea strada Lanului, strada Mareşal Ion Antonescu şi strada Meşterul Manole.

Proiectul de hotărâre a fost iniţiat de primarul Decebal Făgădău.


Despre Barbu Dănescu  

„Barbu Dănescu (1951 - 2013) a fost o personalitate a Revoluţiei din Decembrie 1989, din Constanţa. A fost unul dintre primii care au intrat în Casa Albă, în 22 decembrie, cel care a cerut Armatei să intervină ca să nu mai moară oameni nevinovaţi.

A fost primul preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională Constanţa şi, practic, primul edil al oraşului de după Revoluţie.
Era un om special, extrem de muncitor, devotat.

De asemenea, Barbu Dănescu a fost cel care a pledat convingător şi insistent pentru înfiinţarea Universităţii „Ovidius“ şi demararea anului universitar în martie 1990, la cele două noi facultăţi - de Medicină şi Ştiinţe ale Naturii.

A decedat la spital ca urmare a complicaţiilor survenite în urma actului său de mare curaj şi omenie. În 2013, Consiliul Local al municipiului Constanţa i-a acordat titlul de Cetăţean de onoare post mortem“, se arăta în expunerea de motive.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Organizația de tineret a PSD Murfatlar a trecut în corpore la filiala PNL din localitate

28 Mar 2024 362

Felicia Ovanesian strânge semnături pentru candidatura la Primăria Constanța - „Constănțeni, am nevoie de ajutorul vostru!”

28 Mar 2024 595

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1673

UPDATE Decebal Făgădău revine în PSD. Pentru ce funcție ar putea candida (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1086

3 ani de închisoare cu suspendare pentru Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

27 Mar 2024 569

Ședință CLM Constanța Apartenența la domeniul privat al municipiului Constanța a două terenuri, printre proiectele de pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 566

Ședință a CLM Constanța Aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2024 al societății Termoficare Constanța SRL, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 435

Ședință CLM Constanța Aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 461

Ședință CLM Constanța Consilierii locali discută emiterea avizului pentru Casa Bălașa Funeral SRL (DOCUMENT)

24 Mar 2024 380

Proiectul bugetului Confort Urban SRL Constanța pentru anul 2024, pe masa consilierilor locali (DOCUMENT)

24 Mar 2024 353

Este oficial! Primarul comunei Castelu, județul Constanța, Nicolae Anghel a intrat în PSD (GALERIE FOTO

23 Mar 2024 870

Firme Constanța Decizii noi, adoptate de Util-Adsic Fântânele

21 Mar 2024 344

Vergil Chițac - „Candidez pentru al doilea mandat de primar al Municipiului Constanța“

15 Mar 2024 1051

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Istoria Dobrogei Un primar rămas în patrimoniul spiritual al orașului Constanța - Mihail Coiciu (Koiciu)

15 Mar 2024 3520