Vă plac țânțarii? Doriți să cumpărați o pereche? Nimic mai simplu...

Vă tentează să cumpărați țânțari? Da, ați auzit bine. Țânțari. Cineva a pus un anunț de vânzare a unor asemenea insecte, după cum puteți vedea în fotografie. Vă tentează? Costă doar 50 de lei bucata!

Suntem în plin sezonul estival și țânțarii ne dau târcoale. Practic, din luna mai s-a deschis şi sezonul lor, adică sezonul de „vânat“ oameni. Ţânţarii care sălăşuiesc în zona noastră influenţează tipul de boli pe care le transmit. Mai mult decât atât, se spune că doar femelele muşcă oameni. Sunt peste 3.000 de specii de ţânţari în toată lumea, dar doar câteva sute dintre ele sunt importante din punct de vedere medical. Asta se întâmplă deoarece majoritatea speciilor nici măcar nu muşcă oamenii. Unii preferă animalele, ca amfibienii sau reptilele.

Ţânţarii care sunt purtători de boli fac parte doar din anumite specii. De exemplu, virusul West Nile şi cel al encefalitei, două dintre cele mai mari ameninţări din partea ţânţarilor, sunt purtaţi de specia Culex. Dar asta nu înseamnă, neapărat, că genul Culex este singurul capabil să transmită aceste virusuri. Aceste specii, însă, par să fie vinovate de epidemiile de boli din motive care nu sunt complet înţelese de oamenii de ştiinţă.

E adevărat că şi ţânţarii au preferinţe în rândul oamenilor, dar asta nu are nicio legătură cu cantitatea de zahăr din sânge, cu parfumurile florale sau cu alte trăsături atrăgătoare ale oamenilor. Cercetătorii, totuşi, au descoperit că ţânţarii au în comun dragostea pentru dioxid de carbon, pentru acidul lactic şi pentru anumite tipuri de bacterii pe care le au unii oameni în concentraţii foarte mari. Oricine este mai atractiv pentru ţânţari după exerciţii fizice extenuante, mulţumită combinaţiei de transpiraţie, dioxid de carbon şi acid lactic.

Deşi există anecdote care susţin că cei care iau pastile cu usturoi sau care mănâncă usturoi ţin ţânţarii la distanţă, nu există date ştiinţifice care să susţină acest lucru. Mai degrabă, folosiţi produse care protejează mediul înconjurător pentru îndepărtarea ţânţarilor.
Țânțarii (Culicidae) sunt o familie de insecte diptere din subordinul Nematocera. La unele specii, la femelă, nu se produce maturizarea ouălor fără consumarea sângelui de mamifere. Se pot împerechea și în spații restrânse, în care trăiesc și în timpul iernii fără să intre în diapauză. Adultul depune ouăle când temperatura apei depășește 10 °C (între sfârșitul lui aprilie și mai); generațiile din primăvară și vară se succed la fiecare 15–20 zile, în funcție de temperatura apei. Dezvoltarea larvelor se realizează în ape stătătoare. Femelele pot transmite malarie, o boală infecțioasă gravă.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Virusul West Niles continuă să facă victime, în România. Bilanțul INSP

19 Oct 2023 792

Intoxicație accidentală la trei frați din cauza unui insecticid! Copiii au ajuns la spital

11 Oct 2023 833

Primul pacient din vestul țării infectat cu virusul West Nile, internat la un spital din Timișoara

30 Aug 2023 727

#ConstanțaEsteBine Ziua 184 – 3.07.2022. Astăzi sărbătoresc țânțarii

03 Jul 2022 1031

Constanța Sunt anunțate acțiuni de dezinsecție

29 Jun 2022 1280

Primăria Cumpăna anunță când va avea loc prima etapă de dezinsecție

24 Jun 2022 1202

Dezinsecție terestră și aeriană în Constanța

17 May 2022 1372

Primul caz confirmat de infecţie cu virusul West Nile, din 2019! Atenţie la ţânţari

23 Jul 2019 1637

Constănţeanul supărat Stelian Ion (USR) - „În Constanţa e jale, te ciuruie ţânţarii! Au făcut dezinsecţie cu apă chioară. Un fel de Hexi Pharma cu insecticid“

02 Jul 2019 3880

Ţânţarii, o problemă acută a Constanţei! Până unde are Primăria obligaţia să asigure dezinsecţia

26 Jun 2019 2800

Huţucă - „Domnule Făgădău, aţi lăsat Constanţa pradă mizeriei, ţânţarilor şi ruinei!“

01 Sep 2018 1997

Constănţeanul supărat Dezinsecţia făcută de autorităţi, inutilă? Ce spune viceprimarul Dumitru Babu

22 Aug 2018 3911

Noi cazuri de infecție cu virusul West Nile confirmate în România! Un caz, chiar lângă Constanța

26 Jul 2018 1879

Pleci în India? Ai grijă la țânțari Creşteri ale cazurilor de infectare cu virusurile Chikungunya și Dengue

31 Aug 2016 2883

Constănţeni din toate cartierele, uniţi împotriva ţânţarilor Au sau nu efect acţiunile de dezinsecţie? Vă rugăm să ne sesizaţi!

12 Jul 2016 3215