Valoarea taxei de salubritate va fi stabilită în funcție de cât gunoi aruncă fiecare!

Ministerul Mediului lucrează la un proiect de lege prin care valoarea taxei de salubritate plătită de cetățeni să fie stabilită în funcție de cât gunoi aruncă, iar în cazul în care colectează selectiv, aceasta va fi mai mică.
 

"Lucrăm acum la Legea 211 pentru a introduce acest principiu pentru că, în baza acestuia, noi vrem de fapt să stimulăm cetățenii să colecteze selectiv acasă și să se depună mai puțin deșeu în final la groapa de gunoi. Colectând selectiv, noi, practic, vrem să valorificăm ce este bun din deșeu. Sunt tot felul de variante de lucru. Este și varianta în care sunt niște saci cu un anumit volum și atunci știm exact: 10 litri, 20 de litri, 60 de litri. Este standard dacă se merge pe varianta saci", a spus ministrul de resort, Cristiana Pașca Palme, citată de agerpres.ro.

 
Demnitarul a dat ca exemplu în acest sens sistemul belgian.
 

"O țară în care eu am locuit destul de mult, Belgia, are varianta cu saci, saci de diferite culori. Pe galben se colectează hârtia, pe albastru - plasticul și de diferite volume. Atunci, știe și cetățeanul și salubristul ce a luat. Pentru această colectare se stabilește o zi anume a săptămânii. Dacă ai scos deșeul de hârtie în ziua în care trebuia să scoți deșeul menajer, nu numai că nu ți-l ia, dar plătești și o amendă", a mai afirmat ministrul Mediului.

 
În acest moment, românii aruncă amestecat gunoiul menajer.
 

"Se amestecă plastic, cu hârtie, cu gunoi menajer. Noi vrem să-i ajutăm pe cetățeni - prin aceste instrumente - să colecteze selectiv. Noi, ca minister, facem cadrul legal. Depinde de autoritățile locale să constituie infrastructura și de salubriști, respectiv saci, dacă se merge pe saci, în alte țări se merge pe o etichetă, ziua în care să se colecteze. (...) Pe cetățean îl va costa mai puțin să colecteze selectiv. Dacă le amesteci, te costă mai mult. Tu, în mod normal, ar trebui să nu mai plătești nimic pentru partea pe care ai colectat-o selectiv, partea reciclabilă. Atunci, tu, dacă nu mai plătești nimic pentru hârtie, plastic, toată cantitatea de deșeu menajer se reduce", a mai arătat Palmer.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cu sula-n coaste, Primăria Constanța a publicat calculul taxei de salubrizare de 17 lei/lună Primarul nu mai vrea să acorde subvenție. USR nu susține această mărire și va depune amendament! (DOCUMENT)

19 Nov 2023 3661

Modificarea HCLM nr. 339 Se propune majorarea taxei de salubrizare la 17 lei/lună/persoană în 2024. Ultima zi în care constănțenii pot depune observații (DOCUMENT)

26 Oct 2023 2752

După 5 ore de nervi, amendamente și „negocieri", Chițac a cedat! Taxa de salubritate în 2023 va fi de 8 lei/lună, așa cum au votat consilierii locali!

27 Dec 2022 4560

Decebal Făgădau face precizări importante - ”Constanța este rău văzută de constănțeni și bine de restul românilor”

28 Dec 2017 8356

O femeie cu domiciliul în Constanţa a solicitat scutirea de la plata taxei de habitat cu destinație specială de salubritate

02 Nov 2016 5425

Scrisoare din partea primarului George Scupra Din februarie, cetăţenii vor fi atenţionaţi printr-un SMS gratuit în situaţii de urgenţă

01 Feb 2016 3804

Anunţ-şoc al primarului Radu Mazăre Mai am două dosare penale noi la DNA!

02 Oct 2014 3318