Vasile Dîncu – „Insist cu regionalizarea, la minister avem specialiști veniți din Cluj, Tulcea, Constanța”

Prezent astăzi la Cluj, vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că ambiguitatea referitoare la legislația administrației convine centralismului de la București.
 
Vicepremierul a ținut să vorbească în cadrul unei conferințe de presă despre despre etapele și dificultățile elaborării, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației, a Codului Administrației, a unui proiect care a fost început în urmă cu opt ani și a cărui finalizare vicepremierul o dorește realizată în toamna acestui an.
 
„Ceea ce am făcut, am încercat să accelerez procesele. Am senzația că cei care lucrează la reforme în România lucrează mereu în perspectiva unei istorii foarte lungi. Fac mereu grupuri de lucru și caută și caută mereu să construiască ceva de foarte lungă durată, procesele să dureze foarte mult. De exemplu, pentru Codul Administrativ era gândită, împreună cu specialiști ai Băncii Mondiale, o procedură care să dureze câțiva ani de aici încolo. (...) A fost un proces care mai degrabă a stagnat decât a avut continuitate. M-am întrebat de ce se întâmplă acest lucru. (...) Din păcate am constatat câteva lucruri. În primul rând cred că ambiguitatea în ceea ce privește legislația administrației convine centralismului de la București”, a declarat Dîncu, potrivit agerpres.ro.
 
Tot el a mai spus că în ultimele șase luni, de când este la șefia ministerului Dezvoltării Regionale precizând că pentru administrația centrală există foarte mulți oameni calificați deja.
 
„De foarte multe ori mi se spune, când insist cu regionalizarea, cu procesul de descentralizare, mi se spune: nu sunt pregătiți oamenii în teritoriu pentru asta. Lucrul acesta chiar nu este adevărat. La minister avem specialiști veniți din Timișoara, Cluj, Tulcea, Constanța”, a spus Dîncu.
 
Acesta a ținut să mai specific faptul că în ultimele luni a avut foarte multe întâlniri cu reprezentanți ai asociațiilor comunelor, orașelor sau municipiilor, cu prefecți sau președinți de Consilii județene și că de data aceasta, folosindu-se de calitățile de sociolog, a adunat extrem de multe informații și sesizări pe care echipa care elaborează Codul Administrativ le vor folosi, conform aceleiași surse.
 
Vicepremierul a continuat spunând că noul Cod Administrativ va trebui să dezvolte un cadru juridic unitar, aplicabil tuturor categoriilor de autorități publice.
 
„În martie am adoptat principiile prealabile ale Codului Administrativ, se lucrează de 5 ani la ele, însă întotdeauna au fost blocate undeva la o instituție. O parte a întârzierilor venea din lipsa de încredere între instituțiile statutului, instituțiile de control, de luptă împotriva corupției, spuneau că dacă aceste teze ajung în Parlament se vor distruge principiile legate de lupta anticorupție”, a menționat ministrul, conform agerpres.ro.
 

Codul Administrativ va fi structurat pe șapte capitole care se vor referi la administrația publică centrală, prefecți și Instituția Prefectului, administrația publică locală, statutul funcționarilor publici, exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statului, răspunderea administrativă, iar ultimul capitol va fi dedicat serviciilor publice.
 
În cadrul evenimentului Dîncu a anunțat și organizarea, la finalul lunii iunie, a unei dezbateri publice, la București, pe tema noului Cod Administrativ.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vasile Dîncu, ales preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO.

07 Mar 2023 911

Procesul militarului din Mamaia căruia i-a fost furată arma și muniția de război a început cu o amânare!

03 Nov 2022 2313

Ministrul Apărării Naționale, în vizită oficială în Republica Georgia

17 Oct 2022 958

Dîncu, despre războiul brutal al Rusiei asupra Ucrainei Regiunea Mării Negre a devenit o zonă de maximă atenţie pentru NATO

12 Oct 2022 1011

Ministrul apărării naționale, la Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO. Agenda evenimentului

12 Oct 2022 1061

Vasile Dîncu, despre pensiile militare În tot sistemul NATO, în toată Europa, pensiile militare nu sunt pensii de privilegii

08 Oct 2022 1437

Ministrul Apărării Naționale mesaj la începutul anului universitar „Mă adresez celor care reprezintă viitorul Armatei României. Misiunea voastră este grea, dar nobilă“

03 Oct 2022 1014

Ministrul apărării naționale a adus un omagiu victimelor Holocaustului

16 Sep 2022 1176

Ministrul Apărării Naționale a participat la reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina

09 Sep 2022 1142

Vasile Dîncu, la deschiderea anului școlar 2022-2023 „Tinerii de astăzi vor fi militarii de mâine, capabili să ia decizii“

05 Sep 2022 1063

Ministrul apărării naționale prezent la festivitatea de absolvire a Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”

29 Jul 2022 1106

Ministrul Vasile Dîncu „Ziua de 29 iulie are o însemnătate aparte pentru fiecare român, fiind cea în care celebrăm Imnul Național al României“

29 Jul 2022 1416

Tineri sportivi ai CSA Steaua, felicitați de ministrul apărării naționale

27 Jul 2022 1146

Ministrul apărării naționale, întrevedere cu președintele Comisiei de Apărare a Adunării Naționale din Franța

21 Jul 2022 1193

De Ziua Aviației Române, ministrul Apărării aduce un omagiu militarilor decedați în catastrofa aeriană din județul Constanța

20 Jul 2022 1164