Vernisaj „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție", la Galeria de Artă "Virgil Coman" din Constanţa


Marea Unire din 1918 a fost și rămâne, după opinia celor mai mulți istorici, actul cel mai sublim al voinței naționale care a marcat istoria și destinul poporului român. „Măreția ei – remarca istoricul Florin Constantiniu – stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici pentru a-l călăuzi cu inteligenta politică remarcabilă spre țelul dorit”.

Sâmbătă, 17 noiembrie, 2018, de la ora 11.30, la Galeria de Artă „ Virgil Coman” se va desfășura vernisajul expoziției foto-documentare „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție”, care își propune să prezinte contribuţia elitelor la înfăptuirea României Mari, ilustrată prin 18 personalităţi care au supravieţuit celui de-al Doilea Război Mondial şi care au avut parte, totodată, şi de un destin tragic, fiind oameni închişi, ostracizaţi în închisorile comuniste.

Expoziţia „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție”organizată de Asociaţia Identitate Culturală Contemporană (AICC) și Asociația Culturală Wild Art, prezentată pe simezele galeriei din pasaj, Galeria de Artă „ Virgil Coman” cuprinde "fapte şi evenimente puţin cunoscute despre înaintaşii noştri care au jucat un rol crucial în evenimentele premergătoare unirii sau chiar în momentele fierbinţi ale proclamaţiilor Unirii, așa cum a afirmat istoricul Mihai-Liviu Floroiu, coordonatorul expoziţiei.

Scopul expoziţiei este de a prezenta într-o formă ştiinţifică, accesibilă şi concisă, prin mijloace moderne de atragere a publicului, biografiile şi gândirea politică a personalităţilor emblematice care au avut un rol fundamental la construcţia Marii Uniri.

Prezența expoziției „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție”in Galeria de Artă „ Virgil Coman” relevă visul anului 1918, destinele unor oameni care au reușit să înfăptuiască România Mare, într-un mod pe cat de tulburător și dramatic pe atat de măreț. Parteneriatul cu  Asociaţia Identitate Culturală Contemporană, realizat prin Inomar Cluster reprezintă o onoare și un mare căștig pentru Galeria de Artă „ Virgil Coman” și comunitatea constănțeană (Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art)
La vernisajul expoziției „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție” vor cânta copiii minunați ai corului Callatis al Centrului de Formare și Perfecționare Vocal-Instrumentală Mangalia, îndrumați de profesorul Traian Broască.

La eveniment va fi prezentă și comunitatea armânilor din Constanța prin Ansamblul de Dansuri Tradiționale Iholu, care promovează identitatea și valorile armânilor prin muzică și dans.

Alături de generaţia de martiri făuritori ai Marii Unirii, la care ne întoarcem astăzi prin expoziția de foto-documente, vor fi prezenți Laura Stroe, președinte Asociația Culturală Wild Art, Dan Ferariu, vicepreședinte Asociația Culturală Wild Art, Florin Pîrlea, inițiatorul acestui proiect, Mihai Floroiu, istoric și coordonator al proiectului, Stănică Enache, președinte al Clusterului Inomar, reprezentanți ai partidelor politice, administrației și comunității constănțene.

Vernisajul expoziției „ Martirii Marii Uniri. Destinele unei Generații de Excepție” reprezintă oportunitatea de a le aduce martirilor Marii Uniri un omagiu și o recunoștință pentru sacrificiul depus pentru libertate , unitate, demnitate națională și pentru realizarea României Mari.

„Dacă la un moment dat veți întâlni în calea voastră piedici, fie din partea

străinilor, fie din partea fiilor rătăciți și orbiți de răutate din sânul vostru chiar,
aduceți-vă aminte că înaintașii voștri care au trăit, au luptat și au murit sub
stăpâniri străine, au întâlnit în calea lor obstacole și mai mari și că ei totuși nu
s-au speriat de ele, ei crezând puternic în dreptatea cauzei lor, și-au împlinit
datoria cu o persistență și mai mare, până la deplina biruință”. (Onisifor Ghibu)

Expoziţia poate fi vizitată la Galeria de Artă „ Virgil Coman” până pe 15 decembrie 2018.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment comemorativ dedicat regretatului istoric constănțean Virgil Coman, în deschiderea festivităților de 1 Decembrie, la Muzeul Țăranului Român

27 Nov 2023 974

Născut la Medgidia In memoriam Virgil Coman, istoricul care a părăsit prea devreme această lume

04 Aug 2023 2011

In memoriam Virgil Coman, istoricul care în Ajunul Crăciunului ar fi împlinit 49 de ani

24 Dec 2022 3351

Omagiu pentru Virgil Coman, ilustrul istoric dobrogean, plecat în lumea celor drepți mult prea devreme

05 Aug 2022 3202

Cine este directorul interimar la Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“? (DOCUMENTE)

20 Apr 2022 4550

Istoricul Virgil Coman ar fi împlinit astăzi 48 de ani!

24 Dec 2021 1996

Sub egida Liceului Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia și a Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice din România Sărbătoarea Crăciunului și acordarea Premiului „Virgil Coman” (pe anii 2019 și 2020)

24 Dec 2021 2451

Istoricul dobrogean, Virgil Coman, a trecut în lumea celor drepți, în urmă cu cinci ani

05 Aug 2021 3227

Diversitate și Unitate Dobrogeană. Expoziție de artă vizuală „Home Art” ediția a II-a

28 Dec 2020 4296

#citeșteDobrogea Virgil Coman ar fi împlinit astăzi 47 de ani!

24 Dec 2020 4417

Galeria directorilor Serviciului Județean Constanța al Arhivelor Naționale, de la înființare până în prezent

09 Dec 2020 2703

#DobrogeaDigitală Interviuri de colecție. Virgil Coman în dialog cu Ioan Popișteanu

17 Nov 2020 4695

Magistrul Valentin Ciorbea, la ceas aniversar. „O personalitate emblematică pentru spațiul istoriografic dobrogean”

12 Oct 2020 4870

#citesteDobrogea Patru ani fără Virgil Coman

05 Aug 2020 4128

#citeşteDobrogea Astăzi, Virgil Coman ar fi împlinit 46 de ani

24 Dec 2019 3511